Зимните Олимпийски игри в ПьонгЧанг бяха открити! Радо Янков поведе олимпийците ни


Зимните Олимпийски игри в ПьонгЧанг бяха открити! Радо Янков поведе олимпийците ни
Снимка: Gulliver/GettyImages

7285 0

Днес в ПьонгЧанг бяха открити 23-те зимни Олимпийски игри. 92 държави и над 6 000 спортисти и делегати участваха в церемонията на Олимпийския стадион пред около 35 000 зрители.

Откриването започна с представянето на всички държави и техните участници, а под №32 на Олимпийския стадион се появи и българската делегация, начело с носителя на световната купа на FIS в сноуборд слалома за 2016 година Радослав Янков, който бе знаменосец.

Най-многобройни бяха делегациите на САЩ и Китай, следвани от тези на Великобритания и Норвегия. Голям интерес предизвикаха и руските спортисти, които излезнаха под флага на Олимпийските игри. Безспорно изненадата на вечерта бе в края, когато на стадиона се появи обединен отбор на Северна и Южна Корея под флага на Корейския полуостров. 

Последваха множество официални речи, в които участие взе и президентът на страната-домакин Мун Джен, който обяви, че игрите в ПьонгЧанг са открити. 

В края на церемонията олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 и сребърна медалистка от Сочи 2014 фигуристка Ю На Ким получи възможността да запали олимпийския огън. 

Преди откриването

На арената, която е във форма на петоъгълник, ще преминат 92 делегации в парада на спортистите Сред почетните гости на церемонията са вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, президентите на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Еманюел Макрон, генерал-губернаторът на Канада Жули Пайет и държавният глава на КНДР Ким Йон Нам.

Радо Янков изведе българската делегация, oсвен него, страната ни ще има още 20 представители в шест различни спорта.

Южна Корея приема за втори път Олимпийски игри, след като през 1988 в Сеул се провеждат и летни игри. Сега в планинския курорт ще пристигнат близо 3 000 спортисти, както и техните треньори и различни длъжностни лица. Събитието ще се проведе на Олимпийския стадион в ПьонгЧанг, където се очакват изключително тежки метеорологични условия. Температурата на въздуха ще е около минус 7 градуса, но заради студения вятър, усещането ще е за по-студено време.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички