Шестте най-големи скандала в света на спорта през 2023 година


Шестте най-големи скандала в света на спорта през 2023 година
Снимка: Getty Images

1284 0

2023 година си замина, но тя бе наситена със спортни събития и гръмки скандали. Имаше конфликти на база политика, расизъм, допинг, дори за сексуален тормоз. Представяме Ви най-големите 6 конфликта в световния спорт през изминалите 12 месеца:

ЦЕЛУВКАТА на Луис Рубиалес

Президентът на Кралската испанска футболна федерация разпали най-големия спортен скандал в страната, след като целуна националката Дженифър Ермосо по устните. Това се случи по време на награждаването на Ермосо и съотборничките ѝ като световни шампионки.

Единодушно спортната общност осъди действията на Рубиалес, а футболистката заяви, че не е дала съгласие да бъде целуната и не ѝ е било приятно.

Наказанието не закъсня и целувачът бе отстранен от всякаква футболна дейност за 3 години. Но не само с Ермосо Луис се държа непристойно. Той сграбчи съотборничката ѝ Атенеa Бейвиде за коленете и я метна на гърба си, изнасяйки я от терена.

Скандалът Харлан - Смирнова

Това се случи на Световното първенство по фехтовка в Милано. Там една срещу друга се изправиха украинката Олга Харлан и рускинята Анна Смирнова. Това бе първи дуел между фехтовачи от двете воюващи страни за последната година и половина.

Мачът беше спечелен от Харлан, а когато Смирнова ѝ подаде ръка, украинката отказа да се ръкува с нея. Тя реши да се поздрави с нея, държейки шпагата пред себе си, но рускинята настоя за ръкостискане. Харлан отказа и си тръгна, а съдиите останаха в недоумение, защото формално битката не е приключила, ако съперниците не са се поздравили.

Арестът на Дани Алвеш

През януари 2023 г. бившият футболист на Барселона, Бразилия и други попадна в ужасна ситуация. Той бе арестуван за изнасилване в каталунската столица. То е станало през декември 2022 г. в нощен клуб.
Оттогава бекът е в затвора и няколко пъти получи отказ да бъде пуснат под гаранция. Твърди се, че Алвеш е предложил да компенсира пострадалата със 150 000 евро. На 7 февруари 2024 г. той ще се изправи пред съда, а угрозата над него е затвор до 9 години. 

През януари 2023 г. бившият футболист на Барселона, Бразилия и други попадна в ужасна ситуация. Той бе арестуван за изнасилване в каталунската столица. То е станало през декември 2022 г. в нощен клуб.

Оттогава бекът е в затвора и няколко пъти получи отказ да бъде пуснат под гаранция. Твърди се, че Алвеш е предложил да компенсира пострадалата със 150 000 евро. На 7 февруари 2024 г. той ще се изправи пред съда, а угрозата над него е затвор до 9 години. 

Расизмът срещу Винисиус

През май 2023 г. Реал гостува на Валенсия в мач от Ла Лига. Преди двубоя фенове на "прилепите" посрещнаха автобуса на "белите" пред стадиона, крещейки расистки обиди по адрес на Винисиус.

Тези обиди продължиха и по време на мача. Например "Умри, глупава маймуно", "Ти си черен глупак" и др. В края на второто полувреме бразилецът изпусна нервите си, изтича до трибуната и започна да сочи някого с пръст. Двубоят бе прекъснат за 8 минути.

След това се стигна до меле на терена, а Винисиус беше изгонен. В протокола си съдията отбеляза, че крилото е бил наричан "маймуна".

 

Делото "Негрейра" и Барселона

Реномето на каталунския гранд бе опетнено през март 2023 г., когато бяха обвинени в подкупване на съдии. Повод за това станаха плащания към бившия вицепрезидент на Испанската съдийска комисия Хосе Мария Енрикес Негрейра. Излезе информация, че за 17 години той е получил от "Камп ноу" около 7,5 милиона евро.

През септември Барселона беше признат за виновен в плащане на подкупи към Негрейра. Заговори се за фалит на над 20-годишния клуб. Президентите Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, както и самият Негрейра, бяха заплашени от затвор за между 3 и 6 години. 

Важно доказателство по делото стана писмо, адресирано до бившия президент на "блаугранас" Бартомеу. В него Негрейра заплашва с "разкриване на истината пред обществеността", ако плащанията бъдат спрени.  УЕФА следи отблизо развитието на делото, а Дисциплинарната комисия запазва бъдещето решение за изключване на отбора от Шампионска лига. 

Наказанието на Симона Халеп заради допинг

Румънската тенисистка се забърка в голям скандал, след като пробата ѝ от US Open се оказа положителна. Оказа се, че в кръвта на Халеп е навлязло забраненото вещество роксадустат, което се използва при лечение на анемия. 

Бившата номер 1 в света беше временно отстранена от турнири. През май 2023 г. тя бе обвинена в умишлено изнасяне на невярна информация в биологичен паспорт. Като наказание румънката беше санкционирана да не играе 48 месеца. Халеп подаде жалба срещу наказанието, която ще бъде разгледана през февруари от CAS.

Симона е убедена, че допингът е попаднал в организма ѝ напълно случайно, чрез замърсени хранителни добавки. Тенисистката е разбрала това след изследване, направено във френска лаборатория. Тя планира да отиде в съда с него. 

Мнозина осъдиха Халеп, припомняйки нападките ѝ срещу Мария Шарапова. Рускинята беше наказана за 2 години заради употреба на забранения мелдоний. 

По материали от metaratings.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички