Волейболистите проспаха два гейма и останаха със сребро в Баку


Волейболистите проспаха два гейма и останаха със сребро в Баку
Снимка: getty images

1198 0

Волейболните ни национали останаха със сребърен медал от Европейските игри в Баку. Нашите загубиха с 1:3 (-16,-17, 29, -21) от Германия на финала.

На трибуните да подкрепят отбора бяха двама президенти - Петър Стоянов и настоящият Росен Плевнелиев. 

България обаче не можа да счупи каръка и да спечели историческа първа титла за мъжкия волейбол от голям форум. За последно със сребро се върнахме от олимпиадата в Москва 1980 насам. То е и общо 4-то в историята.

Нашите проспаха първите две части. Показаха зъби във третата и дори я спечелиха, въпреки че пропуснаха 4 геймбола. В последната мачът въвреше равностойно до десетата точка, след което немците дръпнаха в резултата и приключиха мача на 21.

Селекционерът Николай Желязков започна с Георги Братоев, Светослав Гоцев, Валентин Братоев, Жани Желязков, Тодор Алексиев, Николай Николов и Мартин Божилов.

Противно на логиката в началото на срещата напрежението бе в полето на българския състав, а от това се възползваха германците и до първата техническа почивка поведоха с 8:5. Задържана топка от Тодор Алексиев и атака в аут на Жани Желязков отвориха сериозна разлика от 12:7 в полза на Германия. Лошото посрещане в българските редици продължи, а това не даваше възможност на Георги Братоев за разнообразие в атаката и след аут на Тодор Алексиев от зона две дойде второто техническо прекъсване при 16:9 в полза на Германия. Прекалено голямата разлика даде необходимото спокойствие на Бундестима и след атака на Кристиан Фром гейма приключи при 25:16. 

Вторият гейм започна лошо за България и след няколко неразбирателства при посрещането и блокада срещу Жани Желязков Германия поведе с 10:6. Проблемите в посрещането на България продължиха и Ники Желязков замени Валентин Братоев с Розалин Пенчев. Втората техническа почивка дойде при 16:10 в полза на Германия след успешни атаки на Фром и Калиберда. Сервис в аут на Жани Желязков сложи точка на втория гейм при 25:18 в полза на Германия.

Три успешни блокади срещу атаки на Тодор Алексиев дадоха комфортна преднина и в началото на третата част на Германия от 8:5. Два аса на появилия се в игра втори диагонал Велизар Чернокожев изравниха резултата при 9:9. Ас на Йохен Шопс изведе Германия с две точки напред в резултата при 20:18. Блокади на Велизар Чернокожев и Светослав Гоцев изведе България напред в резултата при 22:21. Атака на Валентин Братоев по диагонала доведе резултата до 23:23. България мина през деветте кръга на ада, но оцеля. След като спасиха три мачбола, блокади на Светослав Гоцев и Велизар Чернокожев оставиха България във финала и след 31:29 България продължи битката за златните медали. Ключова роля в третия гейм изигра факта, че България заигра с двама човека на поста либеро - Мартин Божилов при сервис на Германия и Петър Каракашев при наш начален удар. Този ход на Ники Желязков стабилизира българското посрещане.

Подобно на предходната част, в началото на четвъртия гейм отборите на България и Германия заиграха точка за точка. Две успешни атаки на Кристиан Фром и Йохен Шопс по българската блокада дадоха аванс от 13:10 в полза на Бундестима. Успешна блокада срещу Тодор Алексиев изведе Германия с четири точки напред в резултата 16:12. Комфортната разлика даде възможност на по-опитния тим да заиграе в собствен ритъм и след успешен пайп на Кристиан Фром, Германия спечели златните медали след 25:21.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички