Вездесъща България разкъса на парчета третия в света на Евроволей 2015


Вездесъща България разкъса на парчета третия в света на Евроволей 2015

3175 0

Българският национален отбор по волейбол започна по феноменален начин кампанията си на Евроволей 2015, след като буквално опустоши третия от последното световно първенство Германия с 3:0 (25:20, 25:17, 25:20).

Първият гейм премина през пълна доминация на българската блокада, която допусна цели 4 грешки при мрежата, но не позволи на германците да атакуват добре. Съперникът записа едва 10 точки от атака (от цели 32 атаки), а Пенчев, Николов и Алексиев се погрижиха за високия процент в нападение. Сервисът също сериозно затрудняваше Германия, докато в същото време Грозер играеше далеч от нивото си. Именно това допринесе за аванс на България от 8 точки (на моменти), а частта беше затворена при 25:20.

Впечатляващата защита на тима на Пламен КОнстантинов продължи да играе блестящо, а нападателите в черно нямаха отговор на отлично построените двойни и тройни блокади. Пенчев и Салпаров пък вадеха буквално всичко в защита, което позволяваше свобода на Братоев. Той продължи да играе с къси и бързи подавания за Владо Николов, а в същото време заигра отлично с центровете. Теодор Тодоров пък се разигра в края и записа 4 от последните 5 точки за България, която спечели с категоричното 25:17 – 2:0.

Третата част също вървеше към лесен успех за "лъвовете", които поведоха с 19:13. Германия се добра до 3 точки разлика, когато Константинов взе тайм-аут, оказал се много правилен. Николов завърши няколко атаки през блокадата на Германия, а Пенчев и Тодоров също допринесоха сериозно за запазване на победата - 25:20 и чист успех срещу бронзовите медалисти от последния Мондиал.

38-годишният Владимир Николов изигра впечатляващ мач, в който реализира 13 точки и беше най-резултатен в мача. Георги Братоев също беше с решаваща роля, след като разпределяше отлично атаките, а Алексиев (11), Пенчев (9) и Тодоров (8) влязоха в тройката на най-добрите реализатори.

Следващият мач на българите е утре срещу Чехия.


ПЪРВИ СЕТ

Мачът почна със сервис за Гемрания. Либерото на немците отрази две атаки на Николов и Алексев, но Владо заби по блокада за 1:0 в полза на "лъвовете. Последва размяна на точки преди Пенчев да направи страхотен блок срещу Грозер за 4:2. Отново Пенчев се отчете прекрасна акция, този път в атака и след блок аут "лъвовете" поведоха с 5:2, а след аут на Грозер - 6:2. Немците взеха таймаут, но тогава посрещачите на тима оставиха сервис на Тодоров да кацне на линията - ас и 7:2, а след това дълбока топка, прехвърлена от Пенчев, също беше оставена на тупна на пода - 8:2 за България.

След техническата пауза немците спряха серията на "лъвовете", но след това Владо Николов с бърза атака по правата спря серията на Фром от сервис - 9:4, а след аут на Грозер - 10:4. Постепенно съперникът ни съкрати аванса на България, като от 7 се стопи на 5 при 12:7. Кампа обаче прати топката в мрежата при сервис, прекратявайки серията си от 3 поредни начални удара. Последваха две блокади за Германия, но Алексиев с хитра пусната топка направи 14:9. При трета мрежа от страна на играчите на Пламен Константинов резултатът бе намален до 15:11, а Грозер изпълни мощен серивс. Като по чудо "лъвовете" прехвърлиха мрежата, а след това Грозер заби в мрежата. Последва видео повторение, което показа правотата на съдийското решение - 16:11. 

Германия можеше да намали до 4 точки пасива си, но Грозер прати своята атака по правата в аут - 19:13. Последваха атака на Алексиев по блока за 20:14 и директна точка от сервис на Виктор Йосифов - 21:14. Това като че ли накара момчетата на Пламен Константинов да се отпуснат и Германия бързо намали до 22:17. Последва бъркане от страна на Братоев при мрежата - 22:18 и таймаут за България. Последва тежко разиграване, при което Пенчев спаси много трудна топка. Последва спасена атака от немците, но при втората поредна атака Николов заби в центъра на полето - 23:18. Именно Пенчев заби за 24:19, но последва нова, четвърта грешка на блокадата - 24:20. Нов блок на българската блокада (Викотр Йосифов), направи резултата 25:20 - 1:0 за България.

ВТОРИ СЕТ

Началото на втората част беше далеч по-равностойна. Немският разпределител заигра с по-високи топки, но въпреки това Теодор Тодоров се отчете с впечатляващ блок за 3:2, а след това и Братоев закова топката в полето на Германия за 5:2. Последва слабо посрещане на Германия, контраатака на Йосифов и 6:2 за България - таймаут за гостите. В този момент немците вече бяха 10/38 в атака, а Пенчев заби мощно по блокадата за 7:2. Нова отлична работа в защита запази топката в игра при няколко атаки на Германия, а Кампа прати топката в аут за 8:2.

Последваха две невероятни точки в актива на България, едната от които след блок на Йосифов - 10:2. Немците взеха прекъсване, което помогна на тима да запише следващите две точки в своя актив, но Фром сбърка от сервис - 11:4. Последваха точки на Николов, Пенчев и Йосифов от блок за 14:6, а Владо Николов пропусна златен шанс да направи резултата 15:6 - 14:7. Той се реваншира с атака от зона 2 за 15:7, а неговият сервис помогна за нова атака - този път през зона 4, откъдето Алексиев закова пирон в паркета - 16:7.

Последва серия от 2 точки за Германия, но Алексиев успя да забие по правата за 17:9. Грозер се върна на паркета, за да ни затрудни отново от сервис, но Теодор Тодоров затвори атаката на Фром - 18:10. Немците имаха късмет при атака на Николов, която след отразяване от Фром кацна на страничната линия в полето на България - 18:12 и прекъсване за националния ни тим.

Ники Пенчев с атака в третия метър спря серията на Бундестима за 19:12, а след това Грозер прати топката в аут за 20:12. Това помогна сериозно на българите да успокоят двубоя при 21:13, но тогава Грозер (атака) и Фром (блокада) намалиха до 21:15. Теодор Тодоров с мощна атака през центъра отново върна аванса от 7 точки - 22:15, а Владо Николов записа нова бърза атака след добър пас на Братоев за 23:17. Ново "първо темпо" с Тодоров завърши с точка през центъра - 24:17, а гейм-пойнт №1 беше реализиран отново от Тодоров (блокада) - 25:17 и 2:0.

ТРЕТИ СЕТ

Той почна най-равностойно, като немците извадиха страхотен късмет при две от точките си, а две дойдоха от грешки на начален сервис - 4:4. Последва размяна на добри атаки за 6:6, но след това дойдоха грешки от Кампа (сервис) и контраатака на Тодоров след мощен сервис на Йосифов - 8:6 за България.

След паузата България набързо стигна до нов аванс от 4 точки - 11:7 след серия от атаки от страна на Николов и топка в антената от страна на Германия. След прекъсване за Германия Тодор Алексиев записа силна атака в третия метър за 12:7, а след това и за 13:8. Последва и поредна блокада от Тодоров за 14:7, а Пенчев по блокадата направи резултата 15:9. Техническата пауза дойде при 16:10 нова страхотна защита (три спасени топки) и атака на Николов.

Изключително спорно решение нажежи страстите - при 18:12 Градинаров прати истински снаряд от сервис, закачил либерото Тиле. Съдията обаче не зачете исканията за видео повторение и подари топката на Германия - 18:13. Блокада обаче възстанови аванса на България - 19:13. Последваха две точки за Германия, а пасивът на гостите беше намален до 19:15 след грешка в атака на Алексиев. Пенчев посрещна слабо сервис, което доведе до атака на Бьоме - 19:16 и прекъсване за Пламен Константинов.

Това доведе до грешка от сервис и 20:16 в полза на "лъвовете". Срещата продължи точка за точка, като немците сами подариха три точки след начални удари, пратени в аут - 22:18. Пенчев бомба от зона 2 вкара 23-ата точка за България (23:19). Владо Николов пък преодоля двоен блок и донесе 4 мач бола за България. Йосифов с нов силен сервис разби посрещането на Германия и те сбъркаха в нападение - 25:20 и чиста победа с 3:0 за България!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БЪЛГАРИЯ: Братоев, Йосифов, Тодоров, Алексиев, Пенчев, Владимир Николов, Теодор Салпаров (л)

ГЕРМАНИЯ: Фраум, Грозер, Андрей, Бьоме, Кампа, Калиберда, Щовервалд (л)

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двата отбора почват мача след минути. Залата вече е пълна. УСПЕХ, "лъвове".


Двата отбора излязоха на терена да загряват към 19:45 часа под бурните овации на феновете в зала "Арена Армеец". Към този час имаше около 4-5 хиляди души, като залата е разпродадена за срещата срещу немците.

СНИМКА: Мария Маринова

"Лъвовете" влизат в срещата с куп проблеми. Тодор Скримов отпадна от състава заради травма в последния момент и неговото място ще бъде заето най-вероятно от Николай Пенчев.

Другият проблем е свързан с Андрей Жеков, който се нуждае от операция, но стисна зъби и ще играе на Евроволей 2015. Цветан Соколов пък още през зимата претърпя операция на рамото и пропуска шампионата.

За пръв път от години обаче националният ни тим може да разчита на напълно готовите Теодор Тодоров, Ники Николов и Виктор Йосифов, които ще са с основна роля в предстоящите мачове с Германия, Чехия и Холандия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички