Хебър спечели Купата на България по волейбол за трети път


Хебър спечели Купата на България по волейбол за трети път
Снимка: Lina Glavinova / LAP.bg

1894 0

Трета Купа на България ще изложат във витрината си волейболистите на Хебър Пазарджик, след като във финален мач за трофея надиграха основния си опонент в последните години Нефтохимик 2010 Бургас. Състезателите, водени от треньора Камило Плачи, се наложиха с резултат 3-1 (25-23, 25-27, 25-23, 25-21) в мач, изиграл се миналата вечер в зала “Младост” в Бургас.

За радост на всички волейболни фенове, както в залата, така и пред телевизорите, двата отбора сътвориха истински волейболен спектакъл. Като за достоен финал и Хебър, и Нефтохимик се бориха за всяка точка, а самият двубой претърпя много обрати. Пазарджиклии обаче успяха да наложат волята си и така добавят втори трофей за сезона, след като спечелиха Суперкупата през октомври 2021, отново побеждавайки същия съперник.

Отборът на домакините от Нефтохимик стартира по-агресивно в първия гейм, налагайки своето темпо. Контраатаката на състезателите, водени от Николай Желязков, работеше отлично, и бургазлии изненадаха съперника си (7-3). С развитието на гейма обаче, Хебър обърна нещата в своя полза, повеждайки с пет точки (20-15), като сервисът на Якопо Масари и добрата атака в центъра се оказаха решаващи. Нищо не беше приключило обаче за Нефтохимик. Бургазлии успяха да спасят три геймбола, но Теодор Тодоров беше безапелационен и с отлична атака помогна на своя тим да отвори мача. И двата тима показаха еднаква успеваемост в атака (50% на 48%) и почти еднакво представяне в посрещане.

Изключително оспорван и динамичен беше вторият гейм, в който носителите на Суперкупата Хебър започнаха по-добре, диктувайки ритъма на игра. Пазарджиклии показаха прецизност в посрещане, но Нефтохимик намери начин да се върне в гейма след добри сервиси на Александър Туш. Бургазлии намалиха своите грешки и изравниха при 22-22, като след оспорвана игра на котка и мишка в края, успяха да излязат като победители в тази част. Героят за бургазлии в тези моменти беше Николай Учиков (15 точки/два гейма), а цялостно контраатаката на Нефтохимик сработи по-добре.

Третият гейм започна с надиграване между разпределителите на двата тима - Туш и Гьорги Гьоргиев от Хебър, но Нефтохимик успя да се откъсне при 14-9 в своя полза. Опитният Иван Станев влезе в редиците на Хебър, но пазарджиклии страдаха в посрещане, а бургазлии продължиха да трупат преднина (17-10). С Къртев на сервис обаче и успешни атаки, Хебър се върна в гейма (18-20, 20-21, 22-22). Мартин Симеонов приближи шампионите до успеха в гейма с ас при 24-22 в полза на Хебър, а в крайна сметка “Тигрите” поведоха с 2-1 след изключителен обрат. Нефтохимик допусна грешки от сервис да наклонят везните в полза на противника в четвъртия гейм, като напрежението взе превес в полето на бургазлии. “Тигрите” пък засилиха своя сервис и въпреки че Николай Учиков показа здрави нерви в ключови моменти, състезателите на Плачи записаха победата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички