Френска легенда изведе Полша до световния връх във волейбола


Френска легенда изведе Полша до световния връх във волейбола
Снимка: FIVB

4898 0

Френската легенда Стефан Антига изведе Полша до световния връх в мъжкия волейбол. На финала на 18-ия Мондиал в Катовице "Дружина полска" би Бразилия с 3:1 (18:25, 25:22, 25:23, 25:22). 12 000 в зала "Сподек" изпаднаха в екстаз, след като Мариуш Влазли отбеляза последната точка в мача и донесе трофея след 40 години чакане. Така хегемонията на "Селесао" на волейболното игрище вече е в историята, а Полша за втори път ликува след 1974-а.

С 22 точки най-резултатен в мача беше Матеуш Мика (1 блокада, 2 аса), а за Бразилия 18 наниза Уолъс де Соуса (1 блокада). Толкова реализира и съотборникът му Рикардо Лукарели.

Бразилия направи летящ старт в мача и за нула време спечели първия гейм. Противно на очакванията, изпуснатата част подейства мотивиращо на домакините, които се раздадоха през втората и изравниха резултата. Поляците натрупаха аванс от 17:11. Разпределителят на Селесао Бруно Резенде обаче направи впечатляваща серия на сервис и доведе резултата до 18:18. Тогава френската легенда Стефан Антига, който дебютира на подобен форум като селекционер на отбор, реши да заложи на сигурното и пусна на терена опитния разпределител Павел Загумни. Това промени ситуацията на игрището и доведе до успех на поляците. След задължителната за Мондиала пауза от десет минути Стефан Антига остави Павел Загумни на терена и това даде резултат. Атаките на Полша станаха много по-разнообразни и Михал Винярски заигра по-добре. В същото време дежурната смяна на Бернардо Резенде на Рафаел и Лео Висото за Бруно и Уолъс де Соуса не носеше резултат. Така домакините успяха да спечелят третата част с 25:23 и да се доближат само на гейм от крайния успех.

В четвъртия гейм главният съдия Франс Лодерус напомни на себе си, като вдигна жълт картон за треньорите от щаба на Полша, но и това не можеше да спре надъханите домакини. Матеуш Мика, който си спечели оценката "откритието на Мондиала" и показа защо Бартош Курек остана извън групата за Световното, нямаше грешка в атака. Така отборът му се откъсна първи в тази част. Жълтият картон видя и селекционерът на бразилците Бернардо Резенде, който не беше съгласен с едно видео повторение и изпусна нервите си. Полските волейболисти изглежда си помислиха, че победата им е сигурна, но бразилците не бяха на това мнение. Селесао успя да се откъсне с три точки при 20:17 след силно включване на резервата Фелипе Фонтелес. След това обаче последва нова порция грешки в тима на Селесао и в крайна сметка Полша ликува след 25:22.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички