България се прости с Евроволей: "Лъвовете" дадоха всичко от себе си, но Франция се оказа голямо предизвикателство


България се прости с Евроволей: "Лъвовете" дадоха всичко от себе си, но Франция се оказа голямо предизвикателство
Снимка: Hristo Rusev / LAP.bg

7611 0

Българският национален отбор по волейбол загуби с 0:3 (21:25, 21:25, 15:25) осминафиналната среща от ЕвроВолей 2023 от Франция във Варна в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта. Нашият тим се противопостави сериозно, но класата на "петлите" си каза думата.

Първият гейм започна отлично за отбора на Пламен Константинов, които в голяма част от него дори имаше и крехка преднина. Освен добрите атаки, националите ни показваха и отлична игра в защита. Въпреки това в края на гейма Франция сериозно вдигна оборотите и успя да вземе инициативата в свои ръце и затвори частта на 21:25.

Вторият гейм завърши при същият резултат, като предвид катастрофалното начало, разликата дори не е толкова голяма. Нито атаките, нито защитата бе на такова ниво, както в първия гейм и отборът ни трудно стигаше до точки. А през по-голямата част разликата бе между 5 и 7 точки.

В последната час, като че ли нашият отбор се срина психически. "Лъвовете" стигнаха до пасив от 3:8, след което Пламен Константинов поиска прекъсване, но грешките на блокада и при сервис зачестиха. До края на гейма пък олимпийските шампиони не трепнаха и го затвориха подобаващо с 25:15.

Над всички за "петлите" бе Бартелеми Шинениезе, който наниза цели 13 точки и допусна само 1 грешка. За нашите състезатели най-резултатен пък бе Алекс Грозданов със своите 10 пункта в мача. 

За съжаление, България отпада у дома от Евроволей. Нашите "лъвове" записаха силни представяния в груповата фаза, побеждавайки отборите на Финландия и Украйна. От другата страна, Франция продължава напред към най-добрите 8 и там ще срещне амбициозната национална селекция на Румъния, която по-рано днес (8 септември) победи с 3:2 гейма Хърватия.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВИ ГЕЙМ

Българските националите поведоха бързо с 2:0, след страхотна забивка на Цецо Соколов и след това блокада на Алекс Николов. Френският тим обаче не позволи преднината да се увеличи и навакса. За равни 3:3 Алекс Николов направи страхотна атака по диагонала, а след блокада на Мартин Атанасов преднината "отиде" за българите - 5:4.

Грешка от сервис на Алекс Николов отново доведе до равенство в точките, като постепенно съставът на Пламен Константинов успя да си натрупа преднина. След добра атака по правата на Мартин Атанасов и негов ас резултатът стана 8:6 в наша полза. Стигна се и до разлика от 3 точки, като двойна блокада на Николай Колев и Цецо Соколов даде резултат.

Добра атака на Николов направи 10:7, но след това нова атака излезе в аут в полза на "петлите". Алекс Грозданов също атакува, този път през центъра за 12:10. Олимпийският шампион стигна до равни 12, но все пак трябва да се отбележи, че отборът ни показа много добри неща в защита.

Шинениези спря атака на Николов, което доведе до предимство за Франция за първи път от много време в двубоя - 14:13. Алеск Николов със страхотен пайл направи 15:14, а след това Мартин Атанасов завърши атака за 16:14. Именно тогава и дойде първото прекъсване за Андреа Джани.

Въпреки че в немалка част "лъвовете" имаха крехка преднина и показаха доста добра игра, то към края на гейма Франция взе нещата в свои ръце и си осигури добро предимство. След прекъсването Соколов осигури предимство от 18:16 след атака по дигаонала. Мощни сервиси на Ървин Нгапет обърна развоя за 21:19, но след това изкара в аут. Защитата на "петлите" даде резултат при атака на Мартин Атанасов за 23:20. Мартин Атанасов направи още една добра атака до края на гейма, но след 27 минути игра частта отиде в полза на Франция.

ВТОРИ ГЕЙМ

Лошо начало за "лъвовете", които изостанаха бързо с 0:4, което накара Константинов да поиска веднага прекъсване. Първата точка за националите ни дойде след това, макар и с малко късмет след разпределението от Сеганов.

Отборът на Франция обаче намери успешен начин, по който да спира атаките на Цецо Соколов, а и показаха брутален сервис, с което увеличиха преднината си до 8:1. Този път атаката на Соколов се полуи и след блокада в аут - 2:8. След това се поиска преразглеждане на точката, което показа, че няма докосване от нашата блокада - 3:8. Супер атака по диагонала от Алекс Николов, който от трудна позиция изигра за 4:9.

Добра атака в защита и страхотна атака от Мартин Атанасов направи точките 6:10. Изключително разнообразната игра на Франция обаче не наказваше нашите грешки и успешно завършваше почти всяка атака. Сервис в мрежата от Алекс Николов за 7:12, а блокада в аут увеличи разликата на 6 точки.

Николай Колев осъществи една от малкото добри атаки в този гейм за 11:16, след това обаче Илия Петков сгреши от начален удар. За 15:18 Мартин Атанасов и Алекс Грозданов направиха страхотна двойна блокада.

При 16:19 се стигна до сериозно прекъсване над 3 минути, в което се преглеждаше докосване на мрежата от Цецо Соколов. В крайна сметка резултатът се запази, като съдията на стола не смени мнението си, а Соколов спори, че това се е случило след падането на топката в полето.  В крайна сметка след спорове от страна на Пламен Константинов и отбора се стигна до успешно оспорване.

Следващата точка отиде за Франция след недобър наш сервис, но успешна атака направи резултата 17:20.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Частта започна доста добре за нашата селекция, която успя да поведе с 2:1 след страхотна атака на Алекс Николов. Французите обаче бързо взеха преднината, след като нашата отбрана се пропука на два пъти. Майсторството на олимпийските шампиони пък продължи да е налице и след няколко аса те вече водеха със 7:3.

При 3:8 Пламен Константинов взе прекъсване, но то не помогна особено на "лъвовете", след като брилянтни отигравания на Нгапет и Шинениезе направиха преднината на французите 13:6. Центровете на "петлите" продължиха да играят на ниво - изявите на Льо Гоф, както и неговият мощен сервис покачиха преднината на "петлите" до 16:8, след което Константинов поиска прекъсване. 

Мартин Атанасов направи 10:17, реализирайки осмата си точка, а след това Алекс Грозданов реализира сервис, пласирайки топката много прецизно в противниковото поле - 11:17. За съжаление, българските грешки при блокадата продължиха да ни създават проблеми - 11:20. До края на срещата "петлите" бяха безапелационни и спечелиха мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Александър Николов, Алекс Грозданов, Николай Колев - Теодор Салпаров-либеро

ФРАНЦИЯ: Бенжамен Тонюти, Жан Патри, Кевин Тили, Ървин Нгапет, Никола Льо Гоф, Бартелеми Шинениезе - Женя Гребенников-либеро


"Лъвовете" постигнаха 2 победи и 3 загуби в Група "B" и финишираха на четвърто място с актив от 6 точки и баланс при геймовете 8:11. Българите победи отборите на Финландия и Украйна, а загубиха от Испания, Хърватия и Словения.

"Петлите" записаха 4 победи и 1 загуба в Група "D" и завършиха на първо място със сбор от 12 точки и баланс при геймовете 13:4. Единствената им загуба дойде от Румъния, а победите бяха срещу отборите на Турция, Португалия, Израел и Гърция.

Лошата новина преди днешния сблъсък е, че младата звезда в състава на България - Алекс Николов, има здравословни проблеми и е на антибиотик. Той страда от болки в гърлото, но се очаква да е готов за мача.

"Надявам се добрата инерция от предишния мач да продължи и на осминафиналите. Имаме нужда от тази игра, която играхме срещу словенците. Само по този начин имаме шанс срещу настоящия олимпийски шампион да вземем нещо във Варна", заяви националният селекционер Пламен Константинов преди двубоя.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички