България мина през ада, за да пречупи Холандия и да спечели групата


България мина през ада, за да пречупи Холандия и да спечели групата

1966 0

България победи Холандия с 3:2 (27, - 20, 26, -23, 15) в битката за първото място в група "А" на Европейското първенство по волейбол, на което сме домакини заедно с Италия. Така нашите се класират директно за 1/4-финалите, където ще срещнем победителя от допълнителния плейоф между Германия и Белгия.

Пред пълните трибуни в "Арена Армеец" тимът на Пламен Константинов трябваше да мине през ада, за да триумфира накрая след уникална драма. Във втория гейм българите загубиха един от най-важните си играчи - либерото Теодор Салпаров, а разправиите око това, който да го замени се отразиха на тима ни, който изпадна в дупка и позволи на Холандия да прави каквото си иска на игрището. Все пак в третата част нашите се съвзеха и сътвориха фантастичен обрат. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където надлъгването приключи със 17:15 и трета победа за "лъвете" на първенството.

Първият гейм започна с точка за България и се движеше равностойно, като при първото техническо прекъсване нашите имаха аванс от 8:7 след грешка на Дик Коой. Последваха силна атака и ас на Кай Ван Дайк, с което "лалетата" поведоха - 9:8. Втората пауза дойде при 16:15 за гостите. Последва контра на Раувердинк за 17:15. Постепенно момчетата на Пламен Константинов стигнаха до равенство при 19:19 след сервис в аут на Роб Бонте и ас на Николай Пенчев и дори поведоха с 20:19 след технично отиграване при мрежата на Владимир Николов. Прекъсването, което поиска Хидо Фермюлен, даде ефект и Холандия обърна за 22:21 след директна точка на Раувердинк. Последваха две грешки на "лалетата" и 23:22 за нашите. Драмата продължи до 27:27, когато след блок-аут на Владо и ас на Пенчев затворихме гейма.

В началото на втората част, сценарият от първия гейм се повтори до 6:5, след което с две успешни блокади на Виктор Йосифов дръпнахме с 8:5. Българите задържаха аванса си от 2-3 точки и второто техническо прекъсване дойде при 16:13.

Контузия на титулярното ни либеро Теодор Салпаров доведе до яростна и продължителна разправия на съдийската мача с участието на двамата селекционери. Пламен Констандинов поиска на мястото на Теди да влезе Владислав Иванов. Юношата на "Левски" обаче беше записан като полеви играч, а като резервен либеро - контузеният плеймейкър Андрей Жеков. Пламен обясни на реферите, че и Жеков е с травма и затова се налага да пусне Иванов. Фермюлен до последно настояваше на игрището да влезе Жеков, като твърдеше, че Андрей няма травма.

В крайна сметка Лимона се появи на терена със сигнален жълт потник върху екипа.

Спорът не се отрази добре на нашите и с 4 поредни точки гостите обърнаха до 17:16. Не помогна и таймаута, който Пламен Константинов взе - нови две точки и 19:16 за съперника. Нашите излязоха тотално извън контрол. Владимир Николов спря серията на съперника с блок-аут. До края на гейма "лъвовете" не можаха да влязат в ритъм и отстъпиха с 20:25.

Българите продължиха да действат разколебано и в третия сет. Това позволи на съперникът им да натрупа аванс от 8:3. Тогава Пламен Константинов пусна в игра резервния разпределител Агонцев. Това даде резултат и нашите набързо нанизаха три поредни точки. Все пак "лалетата" поддържаха аванс до 22:19 в тяхна полза. Тогава на начален удар застана Николай Пенчев и последва серия от четири поредни точки, за да обърнем резултата - 23:22. Прекъсване и двойна смяна помогна на "лалетата" да излязат от шока, а след аут на иначе феноменалния до момента в този гейм Владимир Николов дори си върна водачеството. Успешна атака на Николов и блок на Йосифов отново ни изведоха напред - 25:24. С две поредни бомби на Мирослав Градинаров българите триуфираха - 28:26 и 2:1.

Четвъртият гейм започна точка за точка до 4:4. Тогава мрежа на Пенчев и неуспешна атака на Владо Николов позволи на холандците да поведат с 6:4. Подобно на предната част "лалетата" продължиха да поддържат аванс от 2-3 точки. Добро решение на Агонцев да играе през центъра с Теодор Тодоров и отново ас на Пенчев доведоха до равенство - 14:14. Веднага след това обаче гостите реализираха две поредни точки. Аут на Градинаров след техническата пауза прави резултата вече 17:14 за съперника. След грешка на Дирк Коой и успешна блокада на завърналия се на игрището Георги Братоев нашите успяват да изравнят за 19:19. Владимир Николов беше спрян на мрежата и "лалетата" отново имат аванс 21:19. Българите обаче не се предават и стигат до 23:23 след успешна атака на Владо Николов. В крайна сметка Холандия стига до 25:23 и 2:2 гейма.

Ас на Ники Пенчев ни дава аванс от 3:1 в началото на тайбрека. Гостите обаче бързо изравниха и дори поведоха с 4:3, след като Градинаров беше хванат на блокада. Двата отбора смениха полетата при 8:7 за "лалетата". Топка в мрежата на Ван Вемелен обаче ни позволява да поведем - 10:9. Тошко Алексиев е хванат на блокада и отново Холандия излиза напред с 12:11. Последваха обаче аут на Азис и директна точка от сервис на Владо Николов за 13:12 в полза на "лъвовете". Надлъгването продължи до 17:15 и 3:2 за България!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички