Тежка загуба за България на Световното първенство по волейбол


Тежка загуба за България на Световното първенство по волейбол
Снимка: FIVB.com

12632 0

Българският национален отбор допусна много тежко поражение още във 2-ия кръг на Световно първенство по волейбол. България падна с 1:3 (21:25, 20:25, 25:22, 19:25) от шампиона на Азия Иран и направи много тежка задачата си на шампионата, който се провежда у нас и в Италия.

Иран влезе далеч по-добре в мача, след като набързо успя да поведе и да стигне до конфортен аванс в заключителната фаза на първия гейм. България се опита да направи късен обрат, но при 21:22 Николай Николов сбърка сериозно. Той можеше да реализира контраатака, но се притесни и върна с подаване назад. По този начин не беше организирана добра атака и Иран отново успя да поведе убедително - 0:1.

Във втория гейм Скримов и Пенчев се разиграха, но Сеганов продължи да е неточен в подаванията си, докато Учиков и Градинаров бяха крайно неефективни от зона №2. Иран пък играеше с голямо разнообразие и спокойно взе аванс след първата техническа пауза и не го изпусна до самия край - 0:2 след 20:25.

В третия гейм водени от двамата посрещачи "лъвовете" успяха да стигнат до спечелването му. В него заиграха и центровете, след като Виктор Йосифов и Светослав Гоцев реализираха няколко отлични блокади. В края на гейма решаващи атаки на Йосифов, Скримов и Учиков донесоха успеха с 25:22.

Четвъртият гейм вървеше точка за точка, когато Пенчев реализира две поредни точки от сервис - 10:7. За съжаление, резултатът беше изравнен при 12:12, а лидерът на отбора Тодор Скримов получи контузия. Това свали тонуса в редиците на Пламен Константинов и последваха грешки на Учиков и Братоев, довели до 14:16. До края иранците задържаха уверено своя аванс, който дори увеличиха при 17:20. Разликата беше смъкната до 1 при 19:20, но атака на Иран и два пропуска на Братоев доведоха резултата до 19:22.

Така България допусна неприятна загуба още във втория си мач в група D, което прави срещата с Полша ключова за бъдещите съперници на "лъвовете" в следващата фаза на турнира. Първо обаче България трябва да се справи с Пуерто Рико - срещата е в петък от 20:40 часа българско време.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Двубоят започна с размени на точки и от двете страни, като в началото на срещт Сеганов предпочиташе атаките от позиция №4, докато разпределителят на гостите играеше по-разнообразно. Първият "минипробив" дойде за Иран, след като Братоев не посрещна добре, от което последва атака в аут на Скримов - 4:6. За съжаление, първата техническа пауза дойде при 5:8 в полза на азиатския шампион.

След прекъсването Сеганов избра атака през центъра, но Николов прати забивката си в аут. В следващите минути Иран успя да запази аванса си, който варираше между 3 и 4 точки. Тя обаче достигна до 6 точки след атака на Гафур, а пропадането беше спряно след атака на Братоев и грешка на центъра на Иран - 9:13. Защитата на българския тим обаче продължи да е колеблива, а Иран поведе с 11:16 при втората техническа пауза.

Пламен Константинов направи смяна при 11:17, пускайки Николай Пенчев в опит да подобри посрещането на своя отбор. Защитата се разигра малко, а сменилият Учиков Мирослав Градинаров с добра атака по блока от зона №2 стопи разликата до 15:19. Дефицитът можеше да стане 3, но Градинаров този път заби далеч в аут - 16:20. "Лъвовете" направиха късен опит за обрат и записаха няколко поредни точки, но при 21:23 българите изпуснаха златна възможност. Ники Николов можеше да атакува през центъра, но се поколеба, а след това даде лоша топка за Сеганов. Това доведе до троен блок срещу Скримов и точка за Иран - 21:24. С атака на Гаеми Иран затвори гейм - 21:25.

ВТОРИ ГЕЙМ

Първата точка в гейма беше за България след отлична атака на Николай Пенчев, но посрещачът след това сбърка сервиса - 1:1. Равенството беше нарушено след отлична атака на Йосифов през центъра, гарнирана с точка от блок на Ники Пенчев - 5:3. Иран можеше да върне равенството, след като отборът спаси 3 поредни атаки на Йосифов, Скримов и Градинаров, но накрая Пенчев с 3-ата си точка в гейма направи резултата 7:5, а при 8:7 дойде първата техническа пауза след блок на Градинаров, който влезе в мача като диагонал.

България изпусна аванса си след няколко слаби нападения, докато азиатците продължиха да играят много разнообразно в нападение, а Мусави с атака през центъра и слабо посрещане на Скримов дадоха аванс от 10:12 за Иран. Слабо подаване на Сеганов пък обрече атака на Скримов, а гостите се възползваха и от това - 10:13. Константинов поиска таймаут, който обаче не донесе нужния ефект и българите продължиха с неточностите в играта си - 11:15, а след това и 12:16 на втората техническа пауза.

Константинов отново завъртя състава и пусна Учиков и Гоцев в игра, флот сервисът на Сеганов за пръв път разколеба иранското посрещане. Атака на Учиков и блок аут намалиха изоставането на 15:17 и последва таймаут за Колакович. Той даде ефект и Иран бързо върна аванса си от 4 точки за 16:20. Разколебаните подавания на Сеганов към центровете пък не позволиха на България да съкрати разликата, която отново стана 3 точки след атака на Учиков - 18:21. Без да допускат отпускането от първия гейм, иранците успяха спокойно да запазят аванса си, а в края и да го увеличат - 20:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ

За пръв път в мача България поведе непосредствено след първото техническо прекъсване след отлична атака на Скримов, който в тези моменти се нагърби с атаката на отбора - 10:8. Отново Скримов се отчете с брилянтен блок, след като хвана разпределитела на съперника на блок, а след това с прекрасен сервис помогна на Пенчев да атакува за 13:10 - възход в играта на "лъвовете".

При 14:12 Николай Учиков пропусна отлична възможност за атака, забивайки далеч в аут. Последва нова слаба атака на диагонала, след което последва атака на Иран и неразбирателство в защита за България - 14:14. Гоцев също беше хванат на блокада след слабо подаване на Сеганов към центъра - 14:15. Учиков отново заби в аут и техническата пауза дойде при резултат 14:16 след 4 безответни точки в полза на азиатския шампион.

Атака "пайп" между Сеганов и Скримов изравни резултата при 17:17. Отново посрещачът трябваше да бележи, след като две поредни атаки на Учиков бяха уловени - 18:18. Трудната точка вдъхнови българския тим, а Иран прати следващата си атака в аут, давайки аванс на българския тим - 19:18. При 20:19 Салпаров направи страхотно спасяване, след което последва атака на Скримов. Съдиите отсъдиха аут, но видео повторението показа, че имало игра от страна на блокадата с топката - 21:19. След това впечатляващ блок на Йосифов донесе нова точка за България - 22:19!

Учиков и Скримов направиха резултата 24:20, но последваха две грешки - от сервис и при атака на Пенчев, които принудиха Константинов да вземе таймаут. След него атаката на Сеганов беше през центъра и Йосифов заби успешно - 25:22.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Двата отбора се захапаха от самото начало и не позволиха сериозно изоставане. Все пак при 7:7 Учиков успя да атакува умело по блокадата и да даде крехък аванс на България при първата пауза - 8:7. След паузата Пенчев с прекрасени два флот сервиса между посрещача и либерото на съперника  направи разликата 3 точки - 10:7.

За съжаление, последва спад в атаката на България. Скримов и Учиков не успяха да забият, а това доведе до бързи точки за Иран и изравняване - 12:12. Оказа се обаче, че посрещачът е получил и травма, а на негово място се наложи влизането на Валентин Братоев.

Това разколеба сериозно волейболитите на Константинов, които сбъркаха в атака някоко пъти след не особено добри подавания на Сеганов към зона №4. Все пак България свали изоставането си до 19:20, но с уверена атака през зона №2 и единичен блок Иран се измъкна от неприятната ситуация - 19:21. Последваха и две слаби атаки на Братоев за 19:22. До края България така и не взе точка, губейки гейма на 19 - 1:3 и мач в полза на Иран.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Николай Учиков, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро

ИРАН: Сайед Мир Маруфлакрани, Фархад Гаеми, Амир Гафур, Милад Ебадипур, Али Шарифиеи, Мохамад Мусави - Махди Маранди-либеро

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Началото на световния шампионат за България беше обнадеждаващо, след като Николай Николов и компания стигнаха до категоричен успех в три гейма срещу Финалндия. Днес обаче е първият сериозен тест за селекцията на Пламен Константинов.

ЕТО КЪДЕ МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ МАЧА БЪЛГАРИЯ - ИРАН

Иранският волейбол се разви сериозно в последните 10 години и вече е фактор на световно ниво. Воденият от Игор Колакович тим стартира с чисто 3:0 срещу Пуерто Рико и е напълно готов да се срещне с българския тим.

Двата тима изиграха и контрола преди два месеца, в която азиатският тим спечели с 3:1 в геймове. Преди това през 2016 година е последната официална среща между двата отбора, която беше спечелена със същия резултат от Иран.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички