Летящ старт за България на Световното първенство по волейбол


Летящ старт за България на Световното първенство по волейбол
Снимка: italy-bulgaria2018.fivb.com/en/

12699 0

Световното първенство по волейбол 2018 започна отлично за България. "Лъвовете" се наложиха с 3:0 (25:21, 25:19, 25:22) в откриващия мач на Мондиала срещу Финландия в препълнената за "Конгресна" в "Двореца на Културата и Спорта" във Варна.

Играчите на Пламен Константинов не изиграха най-силния си мач, като успяваха постоянно да "отварят разлика" на "суоми", но допускаха изравняване. В крайна сметка във всяка една от частите играчите на Пламен Константинов "настъпваха газта" в края на геймовете и играха сплотено, което им помогна да запишат чиста победа.

Следващият мач на България е на 13 септември (четвъртък) от 20:30 часа срещу Иран.

Първи гейм

Първият гейм започна равностойно до 4:4, като Тодор Скримов се отчете с две мощни атаки. Последва обаче серия на играча на руския НОВА от начален удар, която доведе до две точки аванс, като и Валентин Братоев се отчете с блокада за 6:4. Първа успешна атака и за Николай Учиков направи резултата 7:5, а след това се стигна до куриозна ситуация, след като Николай Николов би сервис с всичка сила в главата на Николай Учиков - 7:6. След грешка от начален удар на Финландия доведе до аванс 8:6. Последва обаче спад в играта на България, стигна се до изравняване, а след грешка на Валентин Братоев от начален удар и блокада срещу Учиков "суоми" поведе с 9:11. "Лъвовете" успяха да изравнят след чудесна двойна блокада и техническата пауза дойде при 16:15 за домакините след атака в аут от съперника.

След техническата пауза добрата игра на България продължи и с две поредни мощни атаки на капитана Виктор Йосифов, треньорът на гостите Томас Самелвуо взе почивка - 18:16. При 19:18 се стигна до продължително разиграване, което продължи почти една минута и след атака на Учиков България поведе с 20:18. Отново Йосифов показа хладнокръвие при 21:19 и отигра през центъра - 22:19. Ас на капитана вдигна залата на крака, но след това се стигна до сервис в мрежата - 23:20. Николай Пенчев, който замени минута по-рано Валентин Братоев, атакува успешно от зона 4 по правата, за да направи 24:20. Логичното се случи секунди по-късно и България взе първия гейм в мача след 25:21.

Втори гейм

Втората част започна също равностойно, но след 4:4 отново момчетата на Пламен Константинов "натиснаха газта", за да поведат с 6:4 и 8:6 при техническата пауза. След нея "лъвовете" продължиха с мощни начални удари и атаки в близост до мрежата, като поведоха с 15:11 и Томас Самелвуо взе почивка.

Последваха две колективни грешки в нашето поле, на които Пламен Константинов реагира с таймаут при 19:16. Ас на Георги Сеганов успокои феновете в "Двореца на Културата и Спорта" за 23:17, а успешна атака на Николай Учиков от зона 4 доведе до седем геймбола за "лъвовете". Успешна атака на Николай Николов през центъра сложи точка във втория гейм.

Трети гейм

Две успешни атаки дадоха добър старт на домакините, но технична атака на "суоми" и блокада срещу Учиков изравниха резутлата при 3:3. Първата техническа пауза дойде при 7:8 след грешка в българското посрещане. България успя отново да направи разлика, този път след първото техническо, като играчите на Пламен Константинов поведоха с 14:11 след добра игра в защита и успешни атаки на крайните нападатели. Последваха обаче две бързи точки за "суоми" и пасивът им намаля до 14:13. Българите отговориха също с две точки, което доведе до 16:13 и втора техническа пауза.

Ново равенство в "Двореца на Културата и Спорта" дойде при 18:18 и отново България дръпна с две точки - 20:18, като до края на гейма, а при 21:19 капитанът Йосифов направи нов ас - 22:19. Успешна атака на Скримов от зона 2 донесе три мачбола на България при 24:21, а мощна атака на Николай Учиков по блокадата спечели мача за "лъвовете" - 25:22.

Състав на България: Георги Сеганов, Николай Учиков, Виктор Йосифов, Николай Николов, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Теодор Салпаров - либеро. 

Преди мача

Националният отбор по волейбол на България започва днес битката си на Световното първенство, на което сме домакини. Играчите на Пламен Константинов са в група "D" с Полша, Куба, Иран и Пуерто Рико. Срещите от предварителната група ще се играят в "Двореца на Културата и Спорта" във Варна.

До момента статистиката е изцяло на страната на България. Двата тима имат седем срещи по между си, като последната бе миналото лято, когато "лъвовете" спечелиха с 3:0 в 1/4-финален мач от Европейското първенство по волейбол. Единствената победа на "суоми" пък е през 2007 година отново на Европейско първенство, но в Русия. Тогава скандинавците спечелиха с 0:3.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички