Световният шампион Полша охлади страстите с победа срещу България (ВИДЕО + СНИМКИ)


Световният шампион Полша охлади страстите с победа срещу България (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: http://italy-bulgaria2018.fivb.com/en/

10311 0

Националният отбор на България загуби последния си мач от група "D" на Световното първенство по волейбол. "Лъвовете" бяха надиграни в зала "Конгресна" във Варна от настоящия първенец на планетата Полша с 1:3 (14:25, 25:23, 22:25, 23:25) и сложиха край на мечтите на сънародниците ни за първото място в групата. 

След тази среща играчите на Витал Хейнен продължават като победители в групата с пет победи от пет мача. Българите остават на третата позиция и в следващата фаза на турнира ще играят в зала "Арена Армеец" в София.

През първата част момчетата на Пламен Константинов бяха тотално надиграни и загубиха с 14:25. Последва обаче сериозно подобрение в играта на нашия тим и скоро изравнихме резултата в геймовете след 25:23. Втората част бе изиграна по много стабилен начин от България, като не давахме шанс на мощните полски атаки да слагат край на разиграването и това даде резултат.

В третата и четвъртата част "лъвовете" продължиха борбата си с най-силния отбор на планетата от преди четири години. В крайна сметка техничните отигравания на капитана Михаел Кубяк и мощта в атаката на Бартош Курек дадоха резултат и "Дружина Полска" взе своето в срещата.

Най-полезен за тима на гостите бе голямата звезда Бартош Курек, който се отчете с 21 точки (2 блока, 3 аса), а капитанът Михал Кубяк добави още 18 (2 блока, 1 ас). За България Валентин Братоев заби 19 точки, но те се оказаха недостатъчни на "лъвовете" за повече от почетна загуба.

ВИЖТЕ ГРУПАТА, В КОЯТО Е БЪЛГАРИЯ ЗА МАЧОВЕТЕ В СОФИЯ!

ПЪРВИ ГЕЙМ

Срещата започна с мощна атака на Бартош Курек, но сгрешен сервис на Михаел Кубяк възстанови равенството. Първият "сайдаут" в мача бе за гостите от Полша след ас на Курек. Поляците извадиха добра защита и Кубяк завърши атаката за 3:6, а веднага след това Николай Учиков бе хванат на блок за 3:7. Мощна атака на капитана Виктор Йосифов намали за 4:7, а грешка в атаката на Кубяк направи резултата 5:7. Секунди по-късно обаче лидерът на "Дружина Полска" поправи грешката - 5:8 и техническо прекъсване. 

Веднага след почивката Братоев направи нещо страхотно, като върна една лошо посрещната топка почти от първия ред на залата във Варна, а Тодор Скримов, оставен без блокада, заби топката с всичка сила в полето на съперника. Нова успешна атака на Кубяк и ас за Полша накара Пламен Константинов да вземе почивка - 6:11. Разликата набъбна на осем точки при 8:16, след като Учиков бе хванат на единичен блок от Шалпук, а след това последваха две грешки и на Братоев.

Лек "напън" на България и три поредни точки, Витал Хейнен се видя принуден да вземе таймаут при 12:18. До края на гейма "лъвовете" не успяха да се противопоставят на съперника и загубиха с катастрофалното 14:25 след поредна блокада срещу Учиков.

ВТОРИ ГЕЙМ

И вторият гейм започна по-добре за тима на Витал Хейнен, който поведе с две точки при 4:6, но мощна атака на Скримов и ас на Йосифов изравниха резултата при 6:6. Първата техническа пауза дойде при 8:7 за България след нова мощна атака на Скримов.

След техническото прекъсване поддемът на България продължи и Братоев също заби "пирон" в полето на съперника за 10:8. Две поредни точки на Учиков, който вдигна оборотите, направи резултата 12:9 и Хейнен прибегна към почивка. При резултат 13:11 на полето в зала "Конгресна" се разигра лек екшън, след като Братоев покачи на 14:11 и си позволи реплики към съперникови играчи, за което той и треньоът на Полша Хейнен получиха жълти картони. Втората техническа пауза дойде при 16:13 след поредна "бомба" от Скримов.

Веднага след техническото прекъсване се стигна и до втори таймаут за Хейнен, след като Скримов не спираше да тормози съперника - 17:13. Ново грандиозно разиграване, при което Теодор Салпаров демонстрира страхотен рефлекс, а Учиков завърши за 18:14. Брилянтната игра в зелено продължи, като Курек усети мощта на българския блок за 20:15. До края на гейма България имаше сериозни затруднения при началния удар на Кухановски и се стигна до 23:22, но централният блокировач сгреши за 24:22 и даде два геймбола на "лъвовете". Първият геймбол бе спасен след успешна атака на Курек, но Скримов затвори гейма с атака от зона 4 по диагонала.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Вихрен старт за "лъвовете" и след три поредни точки Хейнен взе таймаут. Поляците обаче бързо се върнаха с четири поредни точки от атака, а Скримов сложи край на серията от начален удар на Кубяк с атака през блока от зона 2 - 4:4. Първата техническа пауза обаче дойде при две точки аванс за гостите след нов реализиран "сайдаут".

Мощна атака на Кубяк и технично отиграване на капитана на Полша им донесе четири точки аванс - 6:10, а Пламен Константинов взе таймаут. Блокада срещу Учиков увеличи още аванса на поляците, а след това Йосифов "върна жеста" с блок срещу Курек - 7:11. На мястото на българския диагонал в игра се появи Мирослав Градинаров и Георги Сеганов потърси изненадата, като вдигна веднага към Градинаров, който обаче заби в аут - 7:14 и почивка за България. До втората техническа пауза гостите запазиха аванса си от седем точки - 9:16.

Добра серия на начален удар от Николай Пенчев, който замени Скримов, позволи да намалим изоставането си на пет пункта при 12:17. Николай Николов също се появи в игра и веднага направи точкова блокада за 16:20, която накара Витал Хейнен да предприеме мерки. Веднага след това обаче Йосифов направи ас за 17:20, а авансът на Полша се стопи при 20:22 след успешна атака и на Николов. Сервис в мрежата на централния даде три геймбола на поляците при 21:24. Братоев намали за 22:24, но сервис в аут на Градинаров изведе съперника напред в геймовете - 22:25.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Четвъртият гейм започна равностойно, като равенството се задържа до първото техническо прекъсване, когато след ас се стигна до 8:7 за България. Равностойната игра продължи и след паузата, като водачеството в гейма постоянно се сменяше. Първата разлика в частта бе за Полша след успешна атака на Курек по диагонала от зона 2, а блокада срещу Градинаров покачи разликата на 11:14. Блокаут на Братоев намали за 12:14, но веднага след това дойде грешка от сервис на Йосифов. Атака в аут на Курек, която бе поправена с мощна такава, доведоха до второ техническо прекъсване при 14:16 за Полша.

След техническата пауза "лъвовете" съвсем заличиха изоставането си и изравниха при 17:17 след успешна атака през центъра на Николов. Първият брейкбол след 20-а точка бе за България, след като Кубяк бе хванат на блок - 23:22 и таймаут за Хейнен. Блокада срещу Градинаров доведе до мачбол за Полша, а след успешна атака на Кубяк, мачът приключи след 23:25.

СТАРТОВ СЪСТАВ НА БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Николай Учиков, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Светослав Гоцев, Виктор Йосифов, Теодор Салпаров - либеро

СТАРТОВ СЪСТАВ НА ПОЛША: Новаковски, Курек, Кубяк, Джизга, Шалпук, Кохановски, Затоски - либеро

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българският национален отбор се представи отлично в 3 от 4-те си мача до момента на Мондиал 2018. Въпреки загубата от Иран във втория кръг възпитаниците на Пламен Константинов се преставиха перфектно срещу Пуерто Рико, Финландия и Куба, с което си гарантираха участие на следващия етап на груповата фаза в София. От днешния двубой обаче зависи изцяло какви съперници ще срещне България в следващите дни.

Полша до момента е убедителен лидер, но загуби втория си гейм при победата над Иран във вчерашния ден. При успех днес на България с 3:0 или 3:1, "лъвовете" ще спечелят групата, а с това теоритично ще се изправпят и срещу малко по-леки съперници в опит да достигнат до заключителната фаза в Италия (топ 6).

България има 29 победи над Полша, а гостите нямат успех във Варна от 2007 година насам. В последния мач между двата отбора "дружина полска" спечели с 3:1 в Лигата на Нациите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички