България даде всичко от себе си, но Германия уби олимпийската мечта на "лъвовете"


България даде всичко от себе си, но Германия уби олимпийската мечта на "лъвовете"
Снимка: Cev.lu

18075 0

След като записа 3 поредни победи в груповата фаза на олимпийската квалификация за Токио 2020, националният отбор по волейбол на България трябваше да преклони глава пред Германия и загуби шанса си да играе на Олимпийските игри след поражение от домакините на турнира с 1:3 (20:25, 23:25, 25:20, 23:25). 

Умората определено си каза думата в българския лагер, тъй като това беше 4-и мач за 4 дни за "лъвовете", докато Германия получи ден почивка. Най-вече си пролича това в коефициента на позитивно посрещане (под 30% за целия мач), както и в по-ниската успеваемост в атака на Цветан Соколов и Мартин Атанасов, които изнесоха сериозна част от мачовете в груповата фаза. 

В първия гейм Германия рано поведе със серирозна разлика, но България навакса в края и имаше шанс да обърне при 19:20, но последваха 4 поредни точки за домакините и успех в първата част. Във втората част България изостана още повече, но отново успя да скъси дистанцията до само две точки. С отлични атаки през центъра на Бьоме обаче Германия се опази от обрат в частта. 

Отчаянието взе връх над умората и България изигра най-добрия си гейм в мача, като Розалин Пенчев и Виктор Йосифов коваха пирон след пирон в полето на Германия и логично се стигна до 25:20 в наша полза и интригата в залата се завърна. В оказалия се последен 4-и гейм "лъвовете" изостанаха с 11:15, но успяха да наваксат отново и на няколко пъти имаха шанс да изравнят, но неточности в нападението и спорни решения на Георги Сеганов не позволиха на България да се добере до равенство в точките. В края на гейма и сервисът изневери, а Германия спечели след атака на Гроцер при 23:24 - блок-аут и победа за Германия. 

Така родните представители, които биха поред два от последните 3 европейски шампиона, няма да играят на олимпийските игри в Токио 2020, докато Германия ще спори с Франция за квота за Игрите в Япония. 

ПЪРВИ ГЕЙМ

Срещата беше открита с атака на Фром, но последваха грешка на Гроцер от сервис и ас на Цветан Соколов за 2:1. Калиберда върна равенството, а след това рожденикът Тодор Скримов беше уловен от тройната блокада на германците - първа точка за пробив за домакините и 2:4. Разликата продължи да се запзва в следващите минути, като Бундестима се беше подготвил отлично за сервисите на България и посрещането се справяше чудесно. При хубав сервис на Атанасов, България получи шанс да контраатакува, но Соколов заби в аут - 6:8. И Скримов заби в аут в следващата атака и домакините дтъпнаха сериозно - 6:9, а след това 6:10 след контраатака на Гроцер. 

След прекъсване на Силвано Пранди, Йосифов и Соколов със забивки успяха да скъсят дистанцията до 8:10. В следващите минути обаче Гроцер се разигра и върна бързо аванса на Германия - 8:14. След нова силна серия на домакините Пранди бе принуден да използва и втория си таймаут - 11:17. Последваха 3 успешни акции на Атанасов и Соколов, които свалиха разликата до 14:17. Атанасов с отличен сервис осигури атака за България, която бе успешно завършена от Йосифов - 16:18, но за съжаление прати топката в мрежата след втория си начален удар. 

Продължаваха обаче атаките през центъра на Германия, като Кампа доставяше страхотни топки за Бьоме и Крик - 17:20. Грозданов обаче отговори отлично също през центъра, а грешка на Калиберда при атака през зона №4 доведе резултата до 19:20. Защитата обаче изневери в следващите две точки и Германия поведе категорично с 19:22 след атака на Гроцер. Атака по правата на Калиберда от зона №4 увеличи дистанцията на 19:23. Соколов беше уловен на блок за 19:24, а геймът приключи след пусната топка на Кампа - 20:25. 

ВТОРИ ГЕЙМ 

Втората част беше открита с лошо посрещната топка и контраатака на Крик, последвано от защита на Германия, довела до атака на Гроцер - 0:2. Сеганов пък сбърка сериозно и реши да пуска топката, въпреки че беше в задно поле и съдията отсъди точка за Германия. Фром пък се отчете с ас, а това направи резултата 4:8. На терена се появи Розалин Пенчев на мястото на Тодор Скримов и именно той спря серията на домакините - 5:9, но след това друга резерва - Гоцев, сбърка от сервис - 5:10. 

България можеше да намали до 9:11, но Цветан Соколов беше уловен от блокадата, а след това Калиберда нанесе директна точка от сервис - 8:13. Соколов веднага след това беше хванат от Бьоме на блок - 8:14. Германия тотално разкъса посрещането ни през Атанасов и поведе с 8:15, а серията беше прекъсната от Соколов, който най-накрая успя да забие - 9:15. При 10:16 България реализира контраакция чрез Йосифов и Андреа Джани веднага поиска таймаут - 11:16. 

Добромир Димитров и Чернокожев влязоха на местата на Сеганов и Соколов при 11:17, като Пранди реши да даде почивка на диагонала ни, за да се събере за третия гейм. Пенчев направи добра серия от сервис, а при 13:17 реализира ас, но за съжаление престъпи линията. Калиберда най-накрая беше уловен от блокадата на Йосифов и резултатът бе намален до 15:18. След таймаут Грозер заби в мрежата през зона №2 - 16:18. Последва отлична защита на отбора след атака през центъра, а Пенчев рискува и от 4-ия метър игра по блокадата - 17:18. За съжаление на българския тим, Гроцер успя да забие при следващата атака, а появилият се като резерва Шот изпълните два страхотни сервиса - 17:21. 

Това обаче не беше краят на гейма - последваха две сериозни грешки в отбраната на Германия в добавка на атака от пайп за Пенчев и разликата отново беше свалена - 20:21. При 22:23 България на два пъти спря атаката на Гроцер, но защитата успя да спаси и при третия опит диагоналът съумя да забие - 22:24. Първият гейм пойнт беше отразен с атака през центъра на Гоцев, но с атака през Бьоме при 23:24 Германия спечели и втория гейм. 

ТРЕТИ ГЕЙМ 

Отново рано-рано Герамния взе предимство, благодарение на добрата си защита и добри изяви в атака на Фром - 1:3. След това и Калиберда се отчете с прекрасен блок срещу Соколов за 3:6. Блокада на Соколов и ас на Атанасов обаче намалиха изоставането - 6:7, а нова страхотна намеса срещу Фром на Йосифов изравни резултата - 7:7. "Лъвовете" можеха и да поведат след 3-и пореден блок, но съдията отсъди докосване на мрежата от страна на Соколов - 7:8. 

Сетът продължи да се развива точка за точка, но в полза на Германия, като дори силните сервиси на Атанасов и Пенчев не успяха да затруднят посрещането на домакините. Шанс за България се откри при 13:13, но блокадата ни отново докосна линията - 13:14. Пенчев с отличен "падащ лист" прехвърли блока за 14:14. а след това Гроцер заби в аут - 15:14. Резултатът беше изравнен с атака през центъра, а след това Гроцер с блок аут върна аванса на Германия. 

Соколов се отчете с брилянтна забивка за 16:16, а след това пусна истински снаряд от сервис за втория си ас в мача - 17:16. При 18:17 България изпусна страхотен шанс, като без блок Соколов не успя да завърши и Калиберда по блокадата възстанови равенство - 18:18. Крик сбърка следващия сервис, а с прекрасен блок срещу Калиберда този път имаше директна точка от блокадата - 20:18. Скримов изпълни нова бомба, а след това Бьоме заби в аут - 21:18. С невероятна защита "лъвовете" останаха и  в следващата точка, а Йосифов я завърши подобаващо за 22:18. Тошко обаче сбърка следващия начален удар - 22:19. Йосифов отново през центъра заби за 23:19, но Бьоме отговори идентично - 23:20. Сеганов за 3-и пореден път се довери на капитана и този път двойна блокада не успя да го спре - 24:20. Розалин Пенчев пък заби последната точка - 25:20! 

ЧЕТИРИ ГЕЙМА 

Германците се съвзеха след студения душ и бързо поведоха с две точки в гейма - 1:3. РАвенството бе възстановено от Розалин Пенчев с ас за 4:4. България можеше и да поведе, но Атанасов беше хванат от Кампа на единичен блок - 4:4. Това все пак стана, след като Гоцев разби посрещането на германците с флота си, а Атанасов заби за 6:5. За съжаление, след това Соколов беше хванат от блокадата на Крик - 6:6. Защитата на Германия заработи на максимални обороти в тези минути и осигури нова атака на Гроцер за 6:7, а след това Соколов беше уловен на блок за 6:8. 

Ситуацията стана още по-тежка, когато Гроцер заби в аут, но съдиите видяха закачане от блокадата, а Пранди реши да запази последното си оспорване за по-късен етап - 9:12. При 10:12 пък Фром успя да забие през тройната блокада на България - 10:13. При 11:14 пък германците за пореден път спасиха акцията на Соколов и Калиберда с пусната топка реализира за 11:15. 

Скримов се появи на сервис и успя да помогне на българската блокада със сервисите си. При 13:15 Германия заложи на най-силното си оръжие в мача - атака през центъра, но този път Йосифов беше готов - блокада и 14:15. При този резултат България получи златен шанс за контраатака след добър троен блок, но Скримов реши да търси изненадата и заби през зона 6, но бе уловен от Крик - 15:17. 

Още един шанс беше пропилян при 15:16, след като Сеганов даде два ужасни паса на Атанасов и той не успя да завърши - 15:17. Посрещачът се реабилитира с отличен сервис, от който последва връщане на топката в българско поле - атака през Соколов и 17:17. Мачът продължи точка за точка в тези минути, като Гроцер и Соколов бяха с ключов принос за това. За съжаление, Сеганов отново пренебрегна Соколов и два пъти подаде слабо на Пенчев, който на втория път бе хванат от Бьоме - 18:20. Спьолер пък реализира директна точка от сервис в зона №1 - 18:21. След прекъсване на Пранди, Сеганов подаде на Соколов при следващата атака и той заби за 19:21. Фром уверено заби през Гоцев за 19:22, последвано от аут от сервис на Грозер - 20:22. 

Пенчев отличен сервис върна топката в нашето поле, а Сеганов го възнагради с атака от пайп - 21:22. Последваха две грешки от сервис на Пенчев и Фром - 22:23. За съжаление, и сервисът на Гоцев от флот излезе в аут - 22:24. Атака с Йосифов неутрализира първия мачпойнт за Германия, но домакините заложиха на сигурно след добро посрещане на сервиса на Сеганов - атака през Грозер, блок-аут и 23:25. 

Стартови състави: 

България: Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Виктор Йосифов, Цветан Соколов, Алекс Грозданов, Теодор Салпаров - либеро

Германия: Кристиан Фром, Тобиас Крик, Калиберда, Маркос Бьоме, Гроцер, Лукас Кампа, Щовервалд - либеро 

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

"Лъвовете" определено бяха в по-тежката група на надпреварата, като трябваше да минат през отбори като Франция и действащия европейски първенец Сърбия. Възпитаниците на Силвано Пранди обаче се справиха брилянтно, печелейки и двата мача срещу считаните за фаворити преди турнира селекции с по 3:2. По този начин България записа пълен актив от победи и се класира на първо място. 

Германия изпусна водачеството в група А, след като допусна поражение от Словения с 2:3 и по този начин се падна срещу "лъвовете", които пък са считани за фаворит от букмейкърите преди старта на днешния двубой. 

Бундестимът вече веднъж ни спря от директно класиране към Олимпийските игри. Това се случи през 2012 година, когато водени от Витал Хайнен германците ни биха с 1:3 в София - загуба, която доведе до оттеглянето на Матей Казийски от националния отбор, както и уволнението на Радостин Стойчев. Последните мачове на двамата бяха в друга квалификация, отново в София, която ни прати на игрите в Лондон 2012. 

В последните 4 мача България има 3 победи над Германия, а успехът на Бундестима дойде с 3:2 в Лигата на нациите по волейбол

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички