България се поизмъчи, но грабна успеха срещу Португалия и е на 1/8-финал


България се поизмъчи, но грабна успеха срещу Португалия и е на 1/8-финал
Снимка: https://www.cev.eu/PhotogalleryArchive.aspx

22117 0

Националният отбор по волейбол на България се поизмъчи, но записа трета поредна победа на Европейското първенство. "Лъвовете" победиха Португалия с 3:1 (25:23, 28:30, 25:23, 25:22) гейма, като на моменти сами си усложняваха доста двубоя. Цветан Соколов бе над всички и записа 33 точки в двубоя. Тази победа осигури класиране на отбора за следващия етап – 1/8-финалите. В понеделник България ще играе срещу домакина Франция, докато във вторник националите срещат Италия в последния си мач от груповата фаза на турнира.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Националите ни бързо си осигуриха преднина от три точки, но допуснаха обрат, като португалците направиха 6 поредни точки. Това накара Силвано Пранди да поиска прекъсване, с което да прекрати и серията на Португалия.

За 4:6 националите ни най-сетне прекъснаха серията, като Цветан Соколов най-после заби топката в полето на съперника. За 8:5 в полза на "мореплавателите" Светослав Гоцев остави топката и по този начин подари точката на съперника.

Благодарение на хубав пайп Тодор Скримов отново намали изоставането ни до 9:10 , но аут от начален удар на Мартин Атанасов отново увеличи на две точки. Светослав Гоцев намали на 10:11 след блокаут. Посрещането обаче бе голям проблем за нашите момчета,

Стигна се до равни 13:13, но след о видеоповторенията точката би бе отнета, тъй като нямаше докосване на мрежата от страна на португалците. Мартин Атанасов сгреши при атака и се стигна до 15:12 в полза на иберийците. Благодарение на атаки на Цветан Соколов, а и заради блокадата ни, намалихме до 15:16.

Геймът съвсем се усложни за нас, след като отборът на Силвано Пранди изостана с 16:20. Цецо Соколов обаче поведе отбора и след няколко успешни атаки и негови сервиси се стигна до 24:22 в наша полза. При първия геймбол Тодор Скримов от сервис прати топката в аут. Вторият сетбол обаче беше на сметката на нашите и затворихме частта при 25:23 след атака на Соколов.

ВТОРИ ГЕЙМ

Въпреки че първата точка бе за португалците, националите ни дръпнаха с 5:2. С атака по диагонала Марко Ферейра намали на 3:5, а след два аса се стигна и до 5:5. Серията на "мореплавателите" най-накрая беше прекъсната от блокадата ни - 6:5.

Следващите точки вървяха равностойно, докато Цецо Соколов отново не излезе на преден план. С блестящи атаки и контраатаки той помогна на отбора да си осигури комфортна преднина от 12:8.

След силно отиграване от Тодор Скримов "лъвовете" добавиха още една точка.  Последователната ни игра доведе до категорична преднина - 16:10 за нашите момчета. Въпреки че до даден момент изглеждаше, че геймът ни е спечелен, то се стигна до 21:17. Изключително много грешки допуснаха националите ни от сервис, което ни коства доста точки.

Постепенно португалците обърнаха нещата в своя полза, като българският тим нелепо изпусна случаващото се от контрола си. Спорно съдийско отсъждане даде трети геймбол на Португалия, като съдиите не дадоха носена топка. Впоследствие съперникът реализира третия си геймбол в мача и след 30:28 изравни резултата в геймовете. Ние, пък от наша страна, изпуснахме четири геймбола.

ТРЕТИ ГЕЙМ

В началото на гейма се стигна до равни 3 точки, но Цветан Соколов отново направи страхотна серия. С мощни начални удари той направи резултата 6:3, а това разстрои доста играта на португалците, като резултатът се увеличи до 8:3. Благодарение на наши грешки иберийците стигнаха до още две точки, но след атаки на Тодор и Соколов се стигна до 7 точки разлика - 12:5.

Подобно на втория гейм отново националите ни изведнъж имаха нови затруднения в играта. Португалците направиха 4 поредни точка и резултатът стана 15:11, което доведе до прекъсване на Пранди.

Португалците намалиха на 14:16, като "лъвовете" свалиха темпото и допускаха грешките от предния гейм. Тодоров с мощен удар през средата на мрежата за 17:14. грешка от сервис на португалците и добра наша блока да направи резултата 19:15.

В края и на този гейм имаше малко драма, но този път не се стигна до изравняване. Ферейра прати топката в аут от сервос и ни осигури три геймбола при 24:21. Първият от тях беше спасен от португалците след добра атака, а след ас на Куня резултатът стана 23:24. При третия Куня прати топката в аут и затворихме гейма в наша полза за 25:23.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Четвъртия гейм започна доста равностойно и вървеше точка за точка. При равни 9 точки португалците с два поредни блокаута дръпнаха с две точки - 9:11. След нова мощна атака по блокадата ни и  една лесна топка в аут от Тодоров преднината на иберийците се увеличи - 10:13. 

Цецо Соколов обаче после прати поредния аут от сервис за 11:15, но Тодор Скримов намали на 12:15 с хубава атака. Постепенно започнахме да наваксаме изостването и чрез Цецо Соколо стигнахме до равни 18.

Отново той с мощен блокаут направи резултата 21:19 за България. Благодарение на защитата си португалците се задържаха в двубоя, но след прекрасната игра на Соколов, за пореден път, резултатът стана 23:21. Алешандре Ферейра прати сервиса в мрежата и получихме възможност два мачбола. Тодор Скримов заби ас и затворихме гейма и мача - 25:22.

Преди мача

Националният отбор на България продължава днес участието си на Евроволей 2019. Играчите на Силвано Пранди записаха две бързи победи с по 3:0 срещу Гърция и Румъния и днес ще търсят нов успех в мача с Португалия. Битката в залата в Монпелие стартира в 21:35 часа.

Днешният мач е важен за тима ни, който може да натрупа много самочувствие, ако стигне до трети успех подред с 3:0 на Европейското първенство. Това ще даде увереност на тима ни преди най-важните мачове, които са срещу едни от фаворитите в надпреварата - Франция и Италия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички