България тръгна ударно на Евроволей 2019


България тръгна ударно на Евроволей 2019
Снимка: https://www.cev.eu/PhotogalleryArchive.aspx

9317 0

Националният отбор по волейбол на България стартира с победа участието си на Европейското първенство по волейбол. Играчите на Силвано Пранди се наложиха с 3:0 (25:22, 25:16, 25:20).

Победата в Монпелие дойде сравнително лесно, като проблеми "лъвовете" имаха само в началото на първия гейм, който обаче успяха да обърнат в своя полза, за да спечелят с 25:22. През втората част "трикольорите" бяха безапелационни след 25:16, а в края на третия гейм отново имахме леки затруднения, като поведохме с 24:16, но допуснахме намаляване на аванса до 24:20 преди Светослав Гоцев да завърши с атака през центъра.

Двете най-силни оръжия за България днес бяха блокадата и атаката. Цветан Соколов пък бе най-полезен за България, забивайки 17 точки за успеха (3 аса, 3 блокади), а Светослав Гоцев добави още 10 точки (1 ас, 4 блока) за успеха. 

За "лъвовете" сега предстои мач със северните съседи от Румъния. Битката е утре (13 септември) от 18:15 часа.

ПЪРВИ ГЕЙМ

В първите минути от срещата се видя, че тимът на Гърция ще разчита до голяма степен на своя диагонал Николс Зупанис. Той направи първите три точки за южната ни съседка, която поведе с 1:3. Атака в центъра със Светослав Гоцев намали за 2:3, за да се стигне отново до атака на Зупанис - 2:4. Гърците стигнаха до нов брейкбол, след като Цветан Соколов бе хванат на блокада, а Тодор Скримов сложи край на серията на символичните гости с успешна атака по правата от зона 4.

Панайотис Пелекудас сгреши с атаката си от зона 2, за да стане авансът на Гърция една точка при 7:8, но веднага след това посрещачът поправи грешката си с успешна атака по блокадата на "лъвовете" - 7:9. Атака в аут на Зупанис изравни резултата при 11:11, но веднага след това опитният диагонал поправи грешката си - 11:12. Атака в аут през центъра на Пелекудас даде за първи път аванса в гейма за България, а логично това доведе до таймаут за Гърция.

Цветан Соколов мощна атака по правата от втора линия увеличи пренината на България до 16:13. Страхотна блокада на Светослав Гоцев срещу Зупанис направи резултата 18:14. Капитанът Виктор Йосифов с успешна атака през центъра доближи "лъвовете" на точка от спечелването на гейма при 24:20, но последва сгрешен сервис от Скримов и ас на Митро Филипов за 24:22, като в този момент Силвано Пранди взе почивка. Блокада на Атанасов-Йосифов срещу Никос Зупанис сложи край на първата част.

ВТОРИ ГЕЙМ

Гейм №2 стартира равностойно с размяна на точки до 5:5, след което Цветан Соколов заби мощно, а след това дойдоха подред две блокади и атака на Мартин Атанасов за 9:5, което доведе до таймаут за Гърция.

България продължи да натиска "газта" и увеличи аванса си до 14:8 благодарение на силната си игра в атака и на блокада. При 15:9 Соколов застана на сервис и затрудни максимално съперника, като "лъвовете" стигнаха до нови две точки и отново дойде време за таймаут за "гостите". Без никакви затруднения момчетата на Пранди стигнаха до спечелването на гейма след ас на Гоцев и тройна блокада на "лъвовете" за 25:16.

ТРЕТИ ГЕЙМ

И в третия гейм нещата от началото тръгнаха добре за "тикольорите". Атаката и блокадата продължаваха да не "изневеряват" на нашите момчета и така се стигна до 9:6. Последваха обаче две поредни блокади за Гърция, за да бъде намалено изоставането на южната ни съседка до 9:8. Поредната блокада - този път на Йосифов - направи резултата 13:10 в полза на сънародниците ни, а успешна атака на Скримов от зона 4 доведе нещата до 14:10 и таймаут за съперника ни. 

Като изключим нервното начало за играчите на Силвано Пранди, в останалата част от мача те бяха по-добрите на игрището и без да хабят много от силите си стигнаха до успеха и в гейм №3, където се наложиха с 

Състав на България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев, Теодор Салпаров - либеро

Преди мача

България стартира днес участието си на Евроволей 2019. Шампионатът на Стария контиент ще се проведе между 12 и 29 септември и за първи път ще е в четири различни държави - Франция, Белгия, Холандия и Словения.

Момчетата на Силвано Пранди ще играят в Монпелие своите срещи от Група А. Първият съперник на "трикольорите" е Гърция. Южната ни съседка прави опити да възроди спорта в страната и за първи път от 2009 година е сред най-добрите в Европа. 

Ден преди тимът ни да замине за Франция стана ясно, че Розалин Пенчев ще пропусне шампионата на Стария континент заради контузия. На негово място бе привикан Георги Петров от Нефтохимик 2010 (Бургас). Добрата новина за Силвано Пранди пък е, че Тодор Скримов е напълно възстановен от травмата в глезена, която получи по време на олимпийската квалификация във Варна, където нещастно загубихме от Бразилия с 2:3 гейма.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички