България с много контузени важни играчи преди домашното Световно


България с много контузени важни играчи преди домашното Световно
Снимка: БГНЕС

1617 0

Българският национален отбор по волейбол направи открита тренировка пред медиите, малко след началото на подготовката си за Световното първенство по волейбол, което ще се проведе в България и Италия между 9 и 30 септември. Българските фенове ще имат възможността да наблюдават на живо мачове от най-важния форум във волейбола, като Русе, Варна и София ще приемат срещи от шампионата.

За съжаление, "лъвовете" имат множество проблеми с контузени основни играчи, за които не се знае дали ще се възстановят навреме за началото на първенството, предаде БГНЕС. Селекционерът на тима Пламен Константинов разкри, че освен трайно контузения Цветан Соколов, под въпрос за Световното са още титулярният разпределител Георги Братоев, основните централни блокировачи Теодор Тодоров и Николай Николов, посрещачът Тодор Скримов и диагоналът Боян Йорданов.

За Константинов големият проблем е, че до 30 юли трябва да се обяви разширения състав от 22-ма състезатели за Световното първенство, а дотогава е възможно състоянието на част от контузените все още да не е изяснено.

"При някои травмите са отшумели, има поне 4-5 души под въпрос дали ще могат да вземат участие, но едва ли ще се изясни близките дни. Нямам пост без проблем, освен либерата, на всички други постове трябва да правим някакъв избор. Георги Братоев е под въпрос – има стрес фактура. Има различни мнения, един казват, че трябва задължително да се направи операция, други казват, че може да опита да играе, защото операцията ще го извади от Световното, а и може би от голяма част от клубния сезон. Той утре лети за Париж и в понеделник сутринта ще направи последна консултация. Теодор Тодоров въобще не е играл волейбол до този момент, тепърва трябва да се изяснява. Ники Николов би трябвало този проблем в рамото поне малко да се е стабилизирал. Скримов след травмата продължава да има болки в крака и ахилеса. Боян Йорданов има проблем с рамото след първия мач с Германия - стеснение на канала и киста на сухожилието. Надявам след около седмица или десет дена да може да започне с волейбол, така че и при него ще се разбере как е реалното състояние след датата за определянето на състава", обясни Константинов.

Наставникът на тима призна, че няма да има избор и ще трябва да разчита на някои от по-младите състезатели, независимо доколко те са готови за участие на толкова важен форум. Той все пак отбеляза, че повечето играчи са показали израстване с участието си в Лигата на нациите в началото на лятото.

"При всички положения имаше едно израстване в момчетата. Естествено, в тази ситуация нямаме много избор кои са готови и кои – не са. Някои реално в друга ситуация нямаха да имат шанса или място в националния отбор, но принудително се търсят варианти, за да излезем от ситуацията".

За националите предстои лагер на планинската база в Белмекен, който ще продължи от 23 юли до 11 август. След това отборът ще се подготвя във Варна. Именно в морската столица ще играят мачовете си волейболистите на България. Тимът ни е в предварителна група "D" заедно с Полша, Финландия, Куба, Пуерто Рико и Иран. Срещите ще се изиграят в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта.

Константинов разкри, че в лагера ще участва и опитният Мирослав Градинаров, който може да покрие две позиции на игрището и ще бъде полезен при много проблеми с контузени играчи. Треньорът призна, че няма как тимът да избяга от големите очаквания на българската публика, независимо от обстоятелствата.

"Естествено, че като играеш вкъщи, независимо какви проблеми имаш, хората имат очаквания и искат един добър резултат. От това няма как да се избяга и ако не можеш да свикнеш с това напрежение да показваш близко до потенциала си, значи не ставаш за такова спортно ниво", сподели той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички