Зрелището Монфис - Циципас не разочарова, но 4 хиляди гърци си тръгнаха разплакани


Зрелището Монфис - Циципас не разочарова, но 4 хиляди гърци си тръгнаха разплакани
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

2097 0

Гаел Монфис и Стефанос Циципас изигираха феноменален двубой, в който обаче опитът и повечето време, прекарано в София от страна на французина, се оказаха решаващи и той спечели след 6:3, 7:6 (5) срещу сензацията от "Australian Open".

Бившият представител на №5 беше изключително уверен на начален удар и не допусна нито една точка за пробив за целия двубой, а на свой ред нанесе два в първия сет. В тайбрека пръв до мини пробив достигна Циципас, но последва феноменална серия от два брейка за Монфис с изумителни удари - 7:5 и класиране за полуфиналите.

Там обаче го чака не по-лек съперник. След първата си победа над гръка Монфис, който се завръща след контузия, ще се изправи срещу Даниил Медведев в най-интересния полуфинал от програмата на Sofia Open.

Изключително силна агитка подкрепяше Циципас, като около 3-4 хиляди бяха гърците, дошли да подкрепят новата суперзвезда в мъжкия тенис. Бързо след загубата обаче Циципас напусна Централния корт.

Въпреки че проведе едночасова тренировка преди мача Циципас определено не влезе добре в срещата. Той допусна изоставане от 15:40 още в първия гейм на начален удар, но с две отлични комбинации се добра до равенство.  Гръкът изпусна и шанс да спечели гейма след грешка от бекхенд, а Монфис показа класа с две впечатляващи атаки от форхенд, които му гарантираха пробива.

В следващите геймове Монфис позволи само една точка на съперника си, когато той беше на основната линия за сервис - 5:3. Монфис се добра до нова точка за пробив при 30:50 в гейм №9, но френският ас прати атаката си в аут - равенство. Циципас също изпусна точка за спечелване на гейма след грешка от форхенд, а след това нова топка в аут даде сет пойнт за бившия представител на топ 5 на мъжкия тенис. С прекрасен първи сервис гръкът я неутрализира. Стигна се до цели 5 равенства, но последва грешка на Циципас и феноменален форхенд уинър по правата, за да затвори сета - 6:3 и начален удар за него в началото на втория сет.

Още в началото на втората част Монфис достигна до две точки за пробив, а Циципас използва и два пъти системата "Ястребово око", и то безрезултатно - 15:40. С мощни атаки при мрежата, подобно на първия сет, той се защити и стигна до равенство, а две грешки от страна на Монфис успя да спечели подаването си.

В истинска престрелка се превърнаха следващите геймове, в които сервиращият не отстъпваше. Циципас повиши процентът на вкаран първи начален удар и двамата не допускаха изненади - 4:4. Пръв шанс да спечели втория сет получи Монфис, който поведе с 5:4 и 0:30 при сервис на Циципас. Френският ас атакува при мрежата, но гръкът блесна с брилянтен минаващ удар - 15:30. Циципас не даде нито една точка повече на Монфис и успя да се измъкне от тежката ситуация - 5:5.

В крайна сметка, стигна се до тайбрек, в който престрелката от сервис продължи с няколко аса. Първият минипробив дойде при 4:4, когато Циципас излезе на мрежата и след няколко опита за минаващ удар Монфис сбърка - 5:4 и два сервиса за №12 в света. С брилянтен минаващ удар по правата от бекхенд обаче френският ас веднага направи ри-брейк, а с отлично бекхенд воле Монфис стигна до нов пробив и сет бол. Топка в мрежата от Циципас означаваше гейм, сет и мач за Монфис - 6:3, 7:6.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички