Заради войната: Украинката Костюк отказа да се ръкува с Азаренка на US Open


Заради войната: Украинката Костюк отказа да се ръкува с Азаренка на US Open
Снимка: Getty Images

1911 0

Украинката Марта Костюк заяви, че подаването на ръка на Виктория Азаренка от Беларус след мача им на US Open не би било "нещо правилно". Костюк, която загуби с 6:2, 6:3, каза, че е изпратила SMS на Азаренка, за да й каже, че няма да направи обичайното ръкостискане, при което двойката докосва ракети над мрежата.

Беларус е ключов съюзник на Русия във войната срещу Украйна. И заради това 20-годишната украинка разкритикува планираното участие на Азаренка в благотворително събитие за страната ѝ, което се проведе в Ню Йорк миналата седмица, и по-късно състезателката от Беларус се отказа от него.

"Всички се опитват да бъдат супер дипломатични по отношение на това нещо. Моят народ бива убиван всеки ден", каза Костюк.

Азаренка заяви, че не е изненадана от решението на Костюк да не й подаде ръка след мача им от втория кръг на турнира във Флашинг Медоус.

"Не вярвам, че трябва да се прави голям проблем от това. Винаги подавам ръка на съперничките си", каза беларуската тенисистка.

Костюк е родена в столицата Киев, която беше в центъра на руските атаки на украинска територия през пролетта. Световната номер 65 редовно подчертава опустошителното въздействие върху украинците, причинено от действията на Русия.

През април тя беше една от няколкото украински играчи, които призоваха руските и беларуските спортисти да бъдат изгонени от турнирите на ATP и WTA, ако не осъдят публично войната. Ето какво каза тя по повода през май.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички