Без проблем Джокович напляска Надал и в Пекин


Без проблем Джокович напляска Надал и в Пекин
Снимка: Getty Images/Guliver

1445 0

29 мача, 29 победи – това е статистиката на световния номер едно Новак Джокович след днешния финал на Откритото първенство на Китай в Пекин. Там Ноле срази големия си съперник Рафаел Надал с 6:2, 6:2 и завоюва шеста титла от турнира в общо шест участия, поставяйки нов рекорд и вече изостава само с една победа в съперничеството си с Надал. Преди днешния мач балансът в мачовете между двамата извънземни играчи беше 23 победи за Надал срещу 21 за Джокович, но през този сезон сърбинът взе две победи в две срещи с испанеца – на полуфинал на Мастърса в Монте Карло и на четвъртфинал на „Ролан Гарос”. Двамата играха на финал в Пекин и преди две години, когато пак Ноле спечели – 6:3, 6:4.

Срещата започна отчайващо за Надал – той беше пробит на 15, след като в гейма имаше три дълги разигравания и трите бяха спечелени от Джокович, като сърбинът отчая испанеца именно там, където е силата му. Въпреки неприятния старт, бившият номер едно показа желание за битка и изпоти настоящия властелин на тениса в първия му сервис гейм, който мина през две изравнявания, но само толкова – 2:0 за Ноле.

Окуражителните знаци за Надал обаче бяха налице – последваха два убедителни сервис гейма за испанеца, включително на нула, като най-хубавото за него беше, че форхендът по правата сработваше, а от бекхенд нямаше „балони”, които да бъдат безмилостно наказвани от Джокович. И при 3:2 за сърбина дойде първият голям шанс за Рафа – 15:40, след като Джокович помогна с грешно решение да играе форхенд обратен диагонал и позволи печеливша контраатака по правата от Надал. В този момент лъсна слабостта на Рафа през целия сезон – две евтини грешки в решаващ момент, рамка от форхенд и къс удар от бекхенд-ретур, от който Джокович не пропусна да се възползва, а след това и да вземе подаването си. На всичкото отгоре Надал инкасира нов пробив, за 2:5, след като водеше с 40:0 на свой сервис, но Джокович просто беше по-ментално стабилният и не пропусна да удари тежко в точния момент по крайно разклатеното през тази година самочувствие на Рафа. А статистиката беше убийствена за испанеца – 58% спечелени точки на първи сервис за Надал срещу 70% за Джокович и само 33% на втори при 75% за сърбина. Световният номер едно вкара и умопобрачителните 85% първи сервис в първия сет срещу 76% на противника си.

За старт на втория сет и двамата тенисисти преживяха по един по-труден сервис гейм, като този на Джокович мина през изравняване, но в него сърбинът направи и изумителен минаващ от форхенд от почти легнало положение след на пръв поглед отлична контраатака на Надал. При 1:1 световният номер едно направи две отлични разигравания, контролирайки изцяло случващото се на корта, дръпна с 0:30 на сервис на испанеца и тогава Рафа взе медицински таймаут заради болки в стъпалото на десния крак, показвайки с жест, че не може да стъпва, без видимо да беше станало нещо преди това.

След принудителния таймаут, Надал инкасира пробив, въпреки че потича здраво в две поредни дълги разигравания, но си личеше, че ударите му са малко по-несигурни. Петият гейм в сета даде категорично доказателство за това – пробив на 30 за Джокович, след два поредни твърде къси форхенда на Надал още при посрещането на дълбокия ретур на сърбина, спрели в мрежата. Това беше вече окончателният край, като за испанеца остана време да направи един изумителен минаващ от форхенд в шестия гейм, но още в следващото разиграване Джокович отговори на повторение на минаващия с изключително деми воле, сякаш за да каже на Рафа: „Аз съм по-добрият, примири се”. И Надал го стори, губейки и втория сет с 2:6, макар че за финал принуди Джокович да се поизпоти и сърбинът взе победата чак на третия мачбол, с ас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички