За историята: Рафаел Надал вече 6000 дни е в топ 10 на световния тенис!


За историята: Рафаел Надал вече 6000 дни е в топ 10 на световния тенис!
Снимка: Getty Images

1088 0

Рафаел Надал мина границата от 6000 последователни дни в топ 10 на световната ранглиста, след като за първи път проби в челната десетка на мъжкия тенис на 25 април 2005.

От старта на тази седмица на 27 септември, Матадорът е прекарал 836 седмици поред сред първите десет в света. Втори в тази класация е Джими Конърс със 789 седмици, а Роджър Федерер е трети със 734. Това не включва 22-те седмици в ранглистата, които бяха замразени миналата година поради спирането на сезона заради пандемията от коронавирус.

Надал, който дебютира в АТП Тура през 2002, влезе в топ 10 за първи път през 2005, след като спечели първата си титла в Барселона, побеждавайки на финала Хуан Карлос Фереро. Именно тогава 18-годишният испанец се провъзгласи за бъдещата звезда в спорта, като трофеят е Барселона беше четвърти от 11-те през годината, все още негов личен рекорд.

В топ 10 по онова време, когато Надал за първи път влезе, личаха имената Роджър Федерер, Лейтън Хюит, Анди Родик, Марат Сафин, Гастон Гаудио, Тим Хенман, Андре Агаси, Карлос Моя и Давид Налбандиан.

Титлата в Барселона бе едва петата в забележителната кариера на Надал – сега той има 88. През 2005 той завърши на второ място в ранглистата – позиция, която запази в продължение на 160 седмици, преди най-накрая да свали Федерер от върха през август 2008.

От първия си трофей в Барселона, той вече има 12 от турнира, заедно с 20 титли от Големия шлем, което го поставя наравно с големите му съперници на корта Федерер и Новак Джоквич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички