Внимателно с истерията "Григор шампион на US Open"


Внимателно с истерията "Григор шампион на US Open"
Снимка: Getty Images/Guliver

3168 0

Безспорно нощта на 20-ти срещу 21-ви август се оказа най-щастливата през 2017 година за България от спортна гледна точка. Защото най-добрият български тенисист Григор Димитров доказа, че може да се бори и печели големите титли. Димитров се записа като първият българин, спечелил Мастърс турнир. За недотам интересуващите се – това е все едно български отбор да спечели група в Шампионската лига.

Логично след този успех апетитите на българските фенове за предстоящия US Open, който започва през следващата седмица, вече са много големи и очакванията Григор със сигурност да се бори за титлата в Ню Йорк растат в геометрична прогесия. Но това е изключително погрешен подход, предвид спецификата на тениса – защото в тази игра днес си герой, утре си губещ. Да видим все пак няколко обективни фактора, които със сигурност ще повлияят на представянето на Димитров на последния за годината турнир от Големия шлем:

1. Факторът "големите акули". Изключително добра новина не само за Григор, но и за тенисисти като Александър Зверев и Ник Кирьос, е липсата на голяма част от елита в мъжкия тенис. Новак Джокович и Стан Вавринка са аут до края на сезона, не е ясно какво е състоянието на доскорошния номер едно Анди Мъри, който от „Уимбълдън“ насам няма нито една минута на корта. Роджър Федерер също пропусна Синсинати, заради болки в гърба – негово отколешно слабо място, но швейцарецът многократно е доказал, че умее да разпределя перфектно силите си и нищо чудно да е на познатото високо ниво в Ню Йорк. При Рафаел Надал пък започва да проличава умората от много силното представяне дотук през годината – дори в най-добрите си години Рафа е издържал на "извънземно ниво" точно до около Ню Йорк, а сега вече е на повече годинки и с повече контузии.

2. Различните условия. Този фактор важи за абсолютно всички турнири, но специално разликата между Синсинати и Ню Йорк изобщо не е за пренебрегване. Кортът в Синсинати е най-бързият на открито в Мастърс серията, за разлика от този в Ню Йорк. Освен това в Ню Йорк вятърът е много по-голям фактор - заради големината и разположението на "Артър Аш Стейдиъм". След като вече и Откритото първенство на САЩ има покрив на централния си корт, факторът "време" е повече под контрол, но вятърът не е дъжд и невинаги покривът ще бъде спускан само при вятър. Освен това топките на US Open са по-тежки, което допълнително забавя играта - иначе мъжете биха могли да сервират с 280 и дори 300 км/ч!

3. Малко по-бавните кортове и по-ветровитото време създават повече затруднения за бекхенд, който се изпълнява с една ръка. Точно такъв е бекхендът на Григор. Затова той трябва да намира точният баланс между сечен и лифтиран бекхенд, тъй като ако използва твърде много сеченият, ще изпада по-често в състояние на защита, а в Ню Йорк топката отскача по-високо и за мощни и високи тенисисти е по-лесно да играят по слайс, който на други настилки би ги затруднил.

4. Физическа форма. В момента кондиционно Григор е със сигурност в топ 3 в света, ако не и номер 1. Няма нито един мач през годината, в който той да е "издъхнал". Това със сигурност е голям плюс, когато говорим за турнир, който е в отрязъка към края на сезона.

5. На US Open най-добрият резултат на Григор е осминафинал през 2014 година. Макар да е шампион за юноши в Ню Йорк, при мъжете това всъщност е единственият път, когато Димитров отива във втората седмица на турнира от общо 6 участия в основната схема на US Open. Тази статистика със сигурност е показателна и охлажда прекомерната еуфория.

6. Бъдещият жребий. Да си пожелаем Григор да е където и да е в схемата, но не и близо до Роджър Федерер т.е. в една четвъртина, тъй като нашето момче със сигурност ще е в първите 8 поставени т.е. няма да срещне никой друг от топ 8 до четвъртфинал. Григор има прекалено много респект от Федерер, а и е удобен съперник на швейцареца заради стила на игра.

За финал - умерен оптимизъм и очаквания за представянето на Григор трябва да има. И най-вече - сервисът му да работи поне толкова добре, колкото в Синсинати!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички