Великолепен Григор Димитров даде едва 3 гейма на Вавринка в Монте Карло


Великолепен Григор Димитров даде едва 3 гейма на Вавринка в Монте Карло
Снимка: Getty Images/Guliver

11070 0

Тенисист №1 на България Григор Димитров изигра безспорно най-добрия си двубой за 2015 година, след като стигна до изключителното 6:1, 6:2 срещу световния номер 9 Стан Вавринка в осминафинален двубой от тенис турнира в Монте Карло.

Гришо, който почна турнира под номер 9 в схемата и спечели срещу Вердаско и Фонини по пътя си, детронира действащия шампион в турнира, и то по безапелационен начин. Той се възползва от неразположението на Вавринка и не показа пощада срещу 24-те непредизвикани грешки на съперника в първия гейм, а след това на свой ред почна да атакува мощно от основната линия и от сервис. В крайна сметка, Вавринка не издържа и се предаде в края на втория сет, получавайки пробиви за 1:3 и 2:6.

По този начин за пръв път през сезона Димитров ще играе четвъртфинал на турнир от сериите ATP 1000, а в следващата среща той ще срещне Роджър Федерер или Гаел Монфис.

За победата си Гришо си осигури 180 точки за световната ранглиста, а освен това за пръв път от юни насам спечели срещу тенисист от топ 10.

ВТОРИ СЕТ

Втората част поча със сервис на българина след пробива в края на първия сет. Той започна уверено, записа уинър от форхенд и атака при мрежата, а два аута от ракетата на Вавринка позволиха на Гришо да вземе първия гейм на 0 - 1:0. Стан също почна категорично и с разнообразна игра и най-вече точни удари в ъглите на корта спечели на 0 - 1:1. Поредицата от силни геймове за сервиращия можеше да продължи с гейм на 0, но Вавринка стигна до равенство след две слаби отигравания на Григор и двойна грешка. Все пак Димитров успя да се съвземе от пропадането и с отлична игра от основната схема записа няколко уинъра, с които си осигури аванс от 2:1.

След кракта пауза Димитров стигна до две точки за пробив, но Стан записа силен начален удар за 30:40, а след това и късметът обърна гръб на българина след странен отскок на топката - равенство. Два поредни форхенда в аут от ракетата на Вавринка дадоха пробив аванс на българина - 3:1. Този път обаче Димитров не успя да се възползва, след като той беше този с непредизвиканите грешки и допусна две точки за пробив в полза на швейцареца. Два чудесни сервиса позволиха на Димитров да изравни при 40:40, а с ас да вземе предимство. Още едно отлично изпълнение на сервис му даде аванс от 4:1.

Вавринка успя да спечели своето подаване на 0 и псотави под напрежение българина. Григор почна с двойна грешка от сервис, но после записа 3 поредни убедителни начални удари, а две непредизвикани грешки на Стан му донесоха победата в гейма - 5:2. Вавринка продължи с грешките в своя сервис и при 15:40 Григор стигна до два мач-пойнта, а още при първия показа феноменална защита и принуди Вавринка да сбърка за пореден път - 6:2 и Григор Димитров на четвъртфинал.

ПЪРВИ СЕТ

Пръв на основната линия за сервис застана Стан Вавринка. Първият гейм почна с размяна на грешки от бекхенд и аванс на Гришо от 15:30. Последва форхенд в мрежата на световния номер 9 - две точки за пробив в полза на Димитров. Вавринка прати нов форхенд в аут и предаде гейма - 1:0. Грешките от ракетата на Вавринка продължиха и в подаването на Григор, а българинът с агресивна игра затвърди пробива си с гейм на 15 - 2:0.

В следващия сервис гейм на Вавринка непредизвиканите му грешки удариха 11, а Гришо с прекрасна защита за 15:30 и форхенд уинър по диагонала за 15:40 стигна до нови две точки за пробив. Удар от форхенд по правата в аут на Вавринка направи резултата 3:0. Димитров с 4-и пореден гейм на 15 поведе с 4:0 в резултата.

Едва в 5-ата част Вавринка записа две точки в своя актив, стигайки до 30:30. Бекхенд по правата в мрежата обаче даде нов шанс за пробив на българина, но с една от малкото добри комбинации - контрапие по диагонала на корта от форхенд, Вавринка успя да се защити, а след това и да вземе първия гейм на своята сметка - 4:1.

След нова кратка почивка Вавринка почна да намира очертанията на корта и след форхенд уинър по правата стигна до точка за пробив. Гришо обаче се защити с прекрасен първи начален удар за 40:40. Вавринка стигна до нови две точки за пробив, но ударите му намериха отново филето на мрежата. Българинът пък показа отлична защита и добър начален удар, с което се защити успешно в най-дългия гейм до момента в мача - 5:1.

Димитров отново натисна своя съперник, като го разходи по широчината на целия корт в първите две разигравания за 0:30. Последваха обаче два силни начални удара на Вавринка, след които резултатът беше изравнен. Още при първото по-дълго разиграване Вавринка отново сбърка и Гришо стигна до сет-пойнт, неутрализиран от филето на мрежата - 40:40. Последваха два удара на швейцареца от форхенд в аут и пробив за Димитров - 6:1 за българина в първия сет.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров записа колебливо начало в турнира, след като имаше нужда от три сета, за да стигне до победа с 6:4, 4:6, 6:4 над Фернандо Вердаско.

Във втория кръг българинът беше далеч по-убедителен и прекрати серия от 8 месеца без победа над тенисист от топ 30. Това стана след 6:3, 6:4 над световния №28 Фабио Фонини за малко повече от час игра.

Днес задачата на хасковлията е още по-трудна, тъй като се изправя срещу финалиста от Australian Open и победител в Монте Карло през 2014 година Стан Вавринка.

Швейцарският тенисист почиваше в първия кръг, а вчера лесно се наложи над Хуан Монако в два сета.

До момента Григор Димитров се е изправят 3 пъти срещу Вавринка, като има една победа - на тревата в "Куинс", където през миналата година спечели категорично в два сета.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички