Григор Димитров сложи край на 8-месечна черна серия


Григор Димитров сложи край на 8-месечна черна серия

9860 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа един от най-силните си мачове от началото на сезона, след като стигна до сравнително лесна победа с 6:3, 6:4 над световния №28 Фабио Фонини.

Това беше първа победа на българина над тенисист от топ 30 от август месец миналата година, а благодарение на нея Димитров ще играе на осминафинал на клея в Монте Карло.

Иначе Гришо изигра отличен двубой, като още във втория гейм на двубоя проби и задържа аванса си до края за 6:3. Подобен беше и развоят на втория сет, след като проби в първия гейм.

В спор за място на четвъртфинал Димитров ще се изправи срещу шампиона в турнира от миналата година Стан Вавринка, който днес победи лесно Хуан Монако.

До момента двамата са се срещали 3 пъти, като единствената победа на първата ни ракета е от миналата година на турнира в Куинс в мач от полуфиналите.

 

ВТОРИ СЕТ

Вторият сет почна подобно на първия, след като Гришо набързо поведе с 0:30, а след това с отличен ретур от форхенд стигна до 2 точки за пробив - 15:40. Димитров сбърка от бекхенд при първия си опит, но след това от форхенд Фонини прати топката в аут - 1:0 и пробив за българина. След бърз гейм на 15 Гришо затвърди своето предимство - 2:0. Фонини спря пропадането си при следващото си подаване, след като също взе гейма си на 15 и намали до 2:1.

След кратка почивка Димитров отново беше категоричен при своя начален удар и след нов гейм, в който даде една точка на съперника, поведе с 3:1. Емоционалният Фонини продължи да реди грешка след грешка и това доведе до нова точка за пробив в полза на българина. Този път обаче италианецът успя да се защити и стигна до равенство. Първият сервис помогна на Фонини и той се измъкна от деликатната ситуация с два аса - 3:2.

Гришо допусна леки неточности, които доведоха резултата до 30:30, но след уверени два начални удара той продължи безгрешно в своите подавания. Фонини пък продължи с честите грешки в играта си и това доведе до нова възможност за пробив в полза на Димитров при 30:40. Италианецът атакува добре при мрежата и спаси скрития мачбол за българина, а след това взе и сервис-гейма си - 4:3.

В следващото си подаване Димитров имаше проблеми с агресивната игра на Фонини, но показа страхотна защита и в нито един момент не трепна. Фонини също показа стабилност, но в решаващите моменти прати две топки в мрежата и Григор поведе с 5:3 след гейм на 15. Италианецът запази самообладание и отново намали, пращайки Гришо на сервис линията в опит българинът да затвори мача.

Първата точка беше на сметката на Фонини след силна атака от основната линия, но Димитров отговори по същия начин за 15:15. Последваха два силни сервиса на Гришо за два мач-пойнта, а още при първия Фонини прати топката от форхенд в аут- 6:3, 6:4 след малко повече от час игра.

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров спечели жребия и избра да сервира. С уверени сервиси (един ас) той взе гейма на 15 и поведе в резултата - 1:0. Фонини допусна три грешки още в началото на своето подаване, а това помогна на Григор Димитров да стигне до две точки за пробив. Хасковлията успя още при първата точка да пробие, след като натисна на форхенда на съперника - 2:0. Фонини обаче влезе по-добре в следващия гейм и с дв ауинъра се добра до 40:40, а след грешка на Гришо от форхенд и до точка за пробив. В точния момент първият сервис на българина заработи и с добри комбинации от форхенд той взе следващите три точки и затвърди пробива - 3:0.

След кратка почивка Григор продължи да се представя добре, но при 30:30 допусна нетипична грешка от форхенд от лесна позиция и позволи на Фонини да запише първи гейм в мача - 3:1. След бърз гейм на 0 обаче българинът върна аванса си - 4:1. Фонини успя отново да намали след гейм на 30, а след това поведе с 0:30 при подаването на Гришо. Чудесно разиграване при мрежата позволи на българина да намали, а след това и да изравни след грешка на италианеца. Нови две грешки дадоха гейма на Григор, а в яда си Фонини едва не счупи ракетата си - 5:2.

№28 в света записа най-убедителното си подаване, намалявайки до 5:3 след гейм на 0, а след това изпусна с атака при мрежата да поведе с 0:30. Това вдъхна увереност на Григор, който поведе с 40:15 с две чудесни атаки, а с комбинация от силен начален удар и форхенд по диагонала той затвори сета - 6:3.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Вчера Димитров имаше много труден двубой срещу Фернандо Вердаско, като успя да спечели в три сета - 6:4, 4:6, 6:4 срещу един от най-добрите испанци на клей. Обнадеждаваща в мача беше придвижването на Григор на корта, но проблемите с точността на неговите удари продължава да стои на дневен ред.

Днес хасковлията се изправя срещу Фабио Фонини. Срещу италианския тенисист Гришо се е изправял два пъти, като има една победа в Париж преди 2 години в три сета.

Фонини в момента е под №28 в световната ранглиста, като Григор Димитров няма победа над състезател от топ 30 през последните близо 8 месеца.

При победа днес на осминафиналите Григор може да се изправи срещу победителя в турнира от миналата година Стан Вавринка, който играе срещу Хуан Монако днес.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички