ВЕЛИКО! Григор Димитров с мача си на годината - ПОБЕДИ Алкарас на МАСТЪРСА в Шанхай (ВИДЕО)


ВЕЛИКО! Григор Димитров с мача си на годината - ПОБЕДИ Алкарас на МАСТЪРСА в Шанхай (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимки: Getty Images

16215 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигра най-силния си мач от години насам и записа изумителна победа над лидера в основната схема на Мастърса в Шанхай - Карлос Алкарас! Гришо надделя след над 2 часа игра след обрат и успех с 2:1 сета (5:7, 6:2, 6:4 в отделните части)!

Хасковлията бе изумителен на корта. Той и испанецът сътвориха истинско шоу за всеки зрител, като безброй пъти накараха тълпата да избухне (вижте някои от най-красивите разигравания чрез ВИДЕАТА по-долу в материала).

И в този си мач българинът сервираше по мечтания начин. Той записа 10 аса срещу 4 за съперника и въпреки че допусна 4 двойни грешки (Алкарас - 0), категорично бе по-силният сервиращ. Той затрудняваше испанеца по-често при неговите подавания, отколкото Карлитос успяваше да притисне Гришо.

Процентът вкаран първи сервис за Димитров бе 72 срещу 68 за съперника. Григор спечели 73% от точките на първи сервис и 54% от тези на втори, докато Алкарас съответно 72% при първия и 56% при втория.

Уинърите бяха 29 срещу 27 за победителя, който допусна и повече непредизвикани грешки - 12 срещу 6. Димитров реализира цели 4 от 5-те си точки за пробив, докато Алкарас имаше същия брой брейкточки, но се възползва от една по-малко - 2.

В следващата фаза от надпреварата в Шанхай, част от сериите "Мастърс 1000", световният номер 19 ще срещне Николас Джари. Чилиецът си заслужи място на четвъртфиналите, след като отстрани Диего Шварцман с 2:1 сета (6:3, 5:7, 6:3 в отделните части).

В първия сет Димитров първо отрази две точки за пробив във втория гейм, а след това проби с първия си шанс - в петия гейм. Той държеше стабилно подаването си и стигна до 5:4, като сервира за сета, но бе пробит. Алкарас записа четири поредни гейма и спечели частта.

Още на старта на втория сет Димитров проби в първия сервис-гейм. Този път той задържа преимуществото си с изключително стабилно подаване, като дори съумя да пробие и в седмия гейм, след което го затвори сета на 2 гейма за съперника без проблеми.

В третия сет Григор отново записа ранен пробив, този път във втория сервис-гейм за втория в света. Повече точки за пробив в мача нямаше, а Григор позволи на Алкарас максимум по две точки при подаванията си. В края стигна до два мачбола, като се възползва от втория.

Целият развой на Григор Димитров - Карлос Алкарас в Шанхай (ВИДЕО)

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Григор избра да посреща в първия сет. Първа непредизвикана грешка за българина от форхенд за 30:15. Агресивна игра от хасковлията на втори сервис принуди Алкарас да изкара топката в аут за равенство 30:30. Грешка в мрежата и ретур в аут и първото подаване бе спечелено от сервиращия.

1:1 - Гришо вкара първия сервис и излезе на мрежата за отлична първа точка, но веднага след това последва първа двойка грешка (15:15). Последва отново вкаран страхотен първи сервис, който му осигури шанс за воле и въпреки добрата защита от испанеца точката бе за Григор (30:15). За съжаление, последва и втора двойна грешка за 30:30. След агресивни удари от съперника Димитров накрая поддаде и прати форхенд в мрежата за първа точка за пробив в мача. Тя обаче бе неутрализирана с ас. По-високо отскочила топка изненада българина и той прати форхенд в аут за втора точка за пробив, която обаче също бе неутрализирана с директна точка от сервис. Прекрасно контра-пие даде геймбол за Гришо, след което излезе на мрежата и спечели гейма.

1:2 - Алкарас показа майсторски удари при 30:0 и с контра-пие стигна до три геймбола. Геймът завърши, както и започна - ретур в аут.

2:2 - ретур в мрежата на втори сервис, а след това Григор разходи съперника по двата края с дълбоки удари. Въпреки вепчатляващата защита, накрая Алкарас сбърка в мрежата (30:0). Последва ретур в аут за 40:0, а геймът приключи с красива контра-къса от българина. Подаване, спечелено на 0.

3:2 (пробив) - Димитров поведе с 0:15, но след по-продължително разиграване и надхитряване Алакрас вкара остър диагонал и принуди българина да сбърка в мрежата (15:15). Последва дълбок форхенд, заблудил съперника, и отговор в мрежата - 15:30. Алкарас излезе на мрежата и се справи впечатляващо със сечения бекхенд от Григор (30:30). Прекрасен бекхенд осигури и първа точка за пробив за хасковлията, който вкара убийствен ретур на втори сервис и проби.

4:2 - Алкарас закачи коварно ретура на основната линия и принуди Димитров да сбърка в аут (0:15). След чудесен първи сервис Димитров излезе на мрежата и бе агресивен, а прехвърлящият удар на испанеца излезе в аут (15:15). След нов мощен първи сервис и ретур в аут се стигна до ново равенство - 30:30. Още два ретура в аут и пробивът бе затвърден!

4:3 - остър бекхенд ретур на втори сервис от българина за 15:15. До края обаче Алкарас стабилизира сервиса и ударите си и не даде шанс за повече точки пред Димитров.

5:3 - сбъркан смач в мрежата постави Димитров в много неприятна ситуация при 0:30. Гришо все пак стигна до 30:30 след убедителни сервиси и ас. Още един ас му осигури и геймбол, след това игра на втори сервис, но измъкна красива точка, при която Алкарас излезе на мрежата.

5:4 - Димитров рискува с ретурите и набързо изостана с 30:0. След ас се стигна до 40:0, а след нов неуспешен ретур геймът приключи много бързо и на 0.

5:5 (пробив) - красиво разиграване и водеща позиция за Димитров, но Алкарас се справи и принуди Гришо да сбърка в мрежата (0:15). Ас от българина за 15:15, а след това истински спектакъл, завършил с излизане на мрежата от испанеца и стоп-воле за 15:30. Нова изумителна точка, но за съжаление, отново в актива на Алкарас - два шанса за пробив. Бекхенд в аут и пробивът бе върнат.

5:6 - дълбоко пласирани удари на аутлинията принудиха Григор да сбърка за 15:15. Форхенд в аут от българина, а след това мощен сервис, последван от форхенд уинър по правата за Алакрас - 40:15. Димитров стигна и до втора точка, но след силен сервис и ретур в аут подаването бе спечелено и хасковлията ще сервира за оставането в сета и за тайбрек.

5:7 (пробив) - страхотно проведена атака, излизане на мрежата и въпреки страхотната защита от Алкарас - смач за 15:0. За съжаление, последва двойна грешка за 15:15. Излизане на мрежата притисна Гришо и той сбърка в мрежата от бекхенд - 15:30. Последва надстрелване от форхенд, завършило с грешка от българина и две точки за пробив и за спечелването на сета пред Карлос. Първата бе неутрализирана след страхотно разиграване и методично проведена атака от хасковлията. Втората обаче бе грабната след аут от Димитров при агресивен ретур.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Алкарас взе първата точка, но след два аута от ракетата му Димитров поведе с 15:30. Последва плитък ретур, който свали топката, а испанецът не се справи и прати топката в мрежата - две точки за пробив пред българина. Първата бе неутрализирана след ретур в аут, но за втората българинът се сбори и се справи с невероятната защита на съперника.

2:0 - плитък ретур затрудни Димитров и от позиция до мрежата прати топката в аут, но след това последва сервис в тялото и ретур в мрежата (15:15). Ретур в аут за 40:15 и два геймбола за Григор. След агресивни и мощни попадения обаче Алкарас стигна до дюс. Излизане на мрежата от Алкарас, но неуспешно стоп-воле и нов геймбол за българина. Ретур в аут и подаването бе спечелено.

2:1 - първите три точки в сета бяха изключителни - продължителни разигравания, най-различна гама от изстрели и невероятна игра и от двамата - 15:30. Сечен бекхенд в аут от Гришо изравни резултата при 30:30. Излизане на мрежата и удар в аут от българина и Алкарас поведе за първи път в гейма при 40:30. Неуспешен опит за прехвърлящ удар и Алкарас се измъкна и спечели подаването си.

3:1 - ретур във филето на мрежата, голям късмет за Алкарас и неспасяема топка в полето на Григор за 0:15. Контра-къса на българина не се получи и испанецът поведе с 15:30. Ретур в аут и Димитров стигна до геймбол при 40:30. Подаването бе спечелено след нов ретур в аут.

3:2 - Алкарас много набързо поведе с 40:0, но след това последва прекрасен бекхенд по правата за уинър от ретур при 40:15. Мощен първи начален удар и комбинация сервис-мрежа и геймът бе за испанеца.

4:2 - подаването започна с ас, а след това и грешка от мрежата от форхенда на Алкарас - 30:0. Нов впечатляващ начален удар и лесна точка за 40:0. Ретур на втори сервис в аут и подаването бе спечелено на 0.

5:2 (пробив) - страховит ретур, излизане на мрежата и стоп-воле за 15:15. Аут от ракетата на испанеца след ново впечатляващо разиграване и 15:30. След агресивни удари от форхенд бекхендът на Григор поддаде за 30:30. Перфектен бекхенд, а след това форхенд уинър по обратния диагонал и точка за пробив пред хасковлията. Излизане на мрежата от Алкарас и мощен удар от Григор, с който испанецът не се справи.

6:2 - подаването започна с ас, а след това и ретур в мрежата за 30:0. Нов мощен сервис и смач в близост от мрежата, но Григор го сбърка за 30:15. Аут от форхенда на Алкарас и две точки за спечелването на сета пред българина. Ретур в аут и вторият сет бе за българина.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - въпреки впечатляващата защита от Димитров Алкарас бе агресивен и прецизен, за да поведе с 15:0. На втори сервис се стигна до разиграване, но то приключи с бекхенд по правата от Григор в най-високата част от мрежата (30:0). Сечен бекхенд в аут от Димитров, а след това нов аут от бекхенд и подаването бе спечелено на 0.

1:1 - излизане на мрежата, което затрудни Алкарас и той сбърка в мрежата. Форхенд попадна вътре, но бе отсъден в аут, а Димитров бе ощетен, тъй като точката се преиграва. Въпреки това си я взе, след като Алкарас излезе на мрежата, а Димитров пласира невероятен минаващ удар по правата (30:0). Ретур в мрежата за 40:0. При следващата точка прехвърлящ удар на Карлос се получи перфектно и затрудни Димитров, който върна леко топката и последва мощен уинър за 40:15. Опит за къса излезе в аут и Димитров спечели подаването си.

2:1 (пробив) - ретур в мрежата от Гришо за 15:15. Алкарас бе разходен из целия корт при продължително разиграване, а накрая намери топката с рамката на ракетата и я изкара в аут за 15:30. Последва обаче отлична игра сервис-мрежа и равенство при 30:30. Ново феноменално разиграване, спечелено от българина - първа точка за пробив в сета. Излизане на мрежата и отиграване в аут и пробивът бе факт.

3:1 - неуспешен опит за къса от Алкарас направи резултата 30:0. Излизане на мрежата и въпреки впечатляващата защита на испанеца - стоп-воле за 40:0. Геймът приключи с ас за победа на 15 - пробивът е затвърден.

3:2 - след продължителни и оспорвани разигравания Алкарас успя да измъкне първите две точки и да поведе с 30:0. След превъзходна къса, която Димитров дори не опита да стигне, резултатът бе 40:0. След бекхенд ретур в мрежата Алкарас спечели подаването си на 0.

4:2 - след отлично проведени атаки, дошли с убедителен първи сервис, Димитров поведе с 30:0. Агресивен ретур на втори сервис и неуспешен опит за минаващ бекхенд удар по правата от Гришо за 30:15. Грешка от форхенда на Алкарас, след която изкрещя яростно на корта - 40:15. Геймът приключи с ас.

4:3 - при 15:0 удар от Григор се отби във филето на мрежата и стана много удобна за Алкарас, но той допусна рядко срещана грешка за 15:15. При следващата точка Гришо бе близо да я измъкне след феноменална защита, но все пак прати едва стигната топка в мрежата за 30:15. Геймът приключи с ретур в мрежата и след това ас.

5:3 - геймът започна с ретур в мрежата, но след това последва двойна грешка за 15:15. При по-продължително разиграване Алкарса отигра бекхенд, който излезе с милиметри в аут (оспорва и технологията показа наистина изключителна близост до линията) - 30:15. Ретур на втори сервис в аут и 40:15. Отличен първи сервис и последвал перфектен уинър за край на гейма.

5:4 - плитък удар от Алкарас, който едва-едва закачи линията и обърка Гришо, изкарал бекхенда си в аут за 30:0. Ретур в аут от Димитров за 40:15, след което Григор не уцели топката при по-продължително разиграване.

6:4 - геймът започна с ас, а след това и форхенд в аут от изгодна позиция - 30:0. Излизане на мрежата, хваната топка с шпагат, но точката впоследствие бе за Алкарас след стоп-воле - 30:15. Публиката е взривена. Нов ас и два мачбола пред Григор! Първият бе пропилян след пресилен форхенд в аут. Мачът приключи след смач!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Програмата на корта започва в 07:30 часа българско време. Първи ще излязат Николас Джари - Диего Шварцман, а след това идва ред на Юго Умбер - Джей Джей Уулф. Третият мач е между Димитров и Алкарас (не преди 13:30 часа), а програмата завършва с Томи Пол - Андрей Рубльов.

На четвъртфиналите от надпреварата победителят измежду Григор Димитрви и Карлос Алкарас ще срещне този, който надделее измежду Диего Шварцман и Николас Джари.

Българският тенисист ще опита да поднесе изненада и да отстрани Алкарас, въпреки че е в ролята на пълен аутсайдер. Какво се е случило в досегашните мачове между Григор Димитров и Карлос Алкарас?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички