Велико! Джокович пречупи Федерер в титаничен сблъсък и финал за историята


Велико! Джокович пречупи Федерер в титаничен сблъсък и финал за историята
Снимка: Getty Images/Gulliver

21077 0

В титаничен сблъсък между Роджър Федерер и Новак Джокович се превърна днешният финал на "Уимбълдън". Сърбинът пречупи Федерер след пет сета, три тайбрека, като последният в петия сет бе исторически за турнира при равни 12 гейма. Освен това този финал се превърна в най-дългия заключителен сблъсък на турнира - 4 часа и 55 минути игра, а Джокович завоюва петия си трофей от турнира след 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 12:12 (3).

Двамата изиграха брутален и спиращ дъха сблъсък. Първият сет бе равностоен, но по-важните точки отидоха в сметката на Джокович, а в последвалия тайбрек показа много по-стабилна игра и взе първия сет. Във втората част обаче играта на световния номер 1 претърпя срив и за по-малко от 25 минути Федерер изравни след 6:1 в сета.

В третия сет Ноле стабилизира играта си и частта бе равностойна, но при резултат 5:4 за Федерер той имаше сетбол на сервис на съперника си. Световният номер едно обаче спаси подаването си и изравни резултата. Третият сет също се реши в тайбрек, който Джокович спечели със 7:4. Четвъртият сет също бе за Федерер с 4:6, като петата заключителна част се превърна в истинска драма.

Джокович имаше преднина 40:30 в шестия гейм и реализира точката за пробив, повеждайки с 4:2. Федерер имаше шанс да го върне мигновено и се възползва от него, намалявайки преднината на опонента си. При резултат 7:7 пред Федерер се откри една възможност за пробив и най-титулуваният тенисист на Уимбълдън я оползотвори. След това Роджър сервира за победа в мача и с два аса стигна до две шампионски точки, но Ноле спаси и двете и в крайна сметка проби, за да стане драмата пълна. Епичната битка продължи и след 12-12 се пристъпи към първия в историята тайбрек на сингъл на Уимбълдън. Както и в предните днес, Джокович показа по-здрави нерви и след като поведе с 6-3, реализира своята първа шампионска точка и сложи край на спора.

 

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Федерер сервира първи в двубоя и записа с ас първата точка. Много добър сервис на швейцареца му осигури безпроблемен първи гейм. След първите си два аса Федерер вече има 1400 аса на Уимбълдън като това е рекорд, преди него той принадлежеше на Иванишевич - с 1397

1:1 - В този гейм имаше повече разигравания, но Джокович записа гейм на 0.

1:2 - В третия гейм сърбинът успя да вземе две точки, но пропусна една къса топка при 40:30 и Федерер спечели и този гейм.

2:2 - Първият продължителен гейм в двубоя, в който Джокович успя да измъкне, като дори трябваше да отрази и точка за пробив - първата в двубоя. Освен това започна и с двойна грешка, но все пак успя да я спаси и да запази равенството в двубоя.

2:3 - Сърбинът дръпна с 30:0, но Федерер направи бързи 4 последователни точки и взе подаването си.

3:3 - Гейм на 15 за световния номер 1.

3:4 - Бърз отговор на Маестрото и светкавичен гейм на 0.

4:4 - Размяната на сервис-геймове между двамата продължи, като Джокович даде само точка на швейцареца.

4:5 - Федерер дръпна с 40:0, но в следващите две точки се наложи да играе на втори сервис. След това обаче с ас затвори и това свое подаване.

5:5 - Джокович се измъкна от трудна ситуация, след като изостана с две точки.  Втората точка за Федерер дойде след страхотно отиграване за къса топка. Сърбинът обаче успя да обърне до 40:30 и въпреки че се стигна до едно равенство, успя да вземе подаването си.

5:6 - За първи път в сервис-гейм на швейцареца се стигна до равенство 40:40, но въпреки това отново заради сервиса си се измъкна.

6:6 - Гейм на 0 за Джокович и всичко ще се реши в тайбрек.

Тайбрек: Както целия сет, така и тайбрека бе изключително равностоен и завързан. Джокович успя да поведе с минипробив за 3:1, но Маестрото сътвори обрат до 5:3. Последва нов минипробив за световния номер 1 и в крайна сметка позволи на съперника да направи четири поредни точки за 7:5.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - За разлика от първия сет, този започна с пробив. Федерер изигра страхотен гейм, като няколко пъти излезе и на мрежата, а Джокович успя да вземе едва една точка.

0:2 - Стигна се до равни 30, но Федерер въпреки леките затруднения затвърди пробива си.

0:3 (пробив) - Джокович продължи с грешките от основната линия, което допълнително улесни Маестрото. И след по-малко от 15 минути Федерер дръпна с два пробива.

0:4 - Федерер бързо дръпна с 40:0, но изпита леки колебания и позволи на Джокович да запише две точки. Макар и от втори сервис все пак затвърди и втория пробив.

1:4 - Новак най-сетне успя да запише гейм на своята сметка, но не го направи отново по особено убедителен начин.

1:5 - Мощният сервис на Федерер отново му помогна и не изпусна комфортната си преднина.

1:6 (пробив) - Сривът за Джокович продължи и в този гейм. След страхотна къса от бекхенд на Федерер, а след това и двойна грешка от ракетата на Джокович доведоха до край на сета в полза на Маестрото.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Федерер не срещна трудности на своето подаване и даде само точка на Джокович, за да поведе в третия сет.

1:1 - Сърбинът отново допусна двойна грешка, но този път и Федерер допусна грешки, като бекхенд. Със силен сервис по диагонала Новак записа гейм в своя полза.

1:2 - Гейм на 0 за Федерер. 

2:2 - Постепенно Джокович се завърна в двубоя и няма нищо общо с представянето му във втория сет. Не позволи на Федерер да го затрудни от ретур и отново равенство в резултата.

2:3 - Лесен сервис-гейм за швейцареца и само точка за Новак.

3:3 - Джокович не успя да си осигури толкова бързи точки като съперника си и по-често влизаха в разигравания, но въпреки това равенството се запази.

3:4 - Още един гейм на 0 за Маестрото.

4:4 - Този път и Джокович пласира страхотни сервиси също и даде само точка на Федерер.

4:5 - Стигна се до 15:30 в полза на Джокович, но с три страхотни сервиса Маестрото обърна гейма и не допусна да се стигна до точка за пробив.

5:5 - Много драматичен гейм за световния номер 1. След две непредизвикани грешки на Джокович и страхотно воле на Федерер се стигна до първия шанс за пробив изобщо в сета. Сърбинът обаче бе безкомпромисен на сервиса си и спаси сета.

5:6 - Трети гейм за Федерер на 0 в този сет.

6:6 - Първата точка бе за швейцареца, но Джокович спечели 4 поредни и отново тайбрек между двамата.

Тайбрек: За втори път в двубоя Джокович бе по-добър в тайбрек и показа по-голяма решителност за важните точки. Сърбинът си осигури аванс от 5:1 след два ранни пробива. Маестрото успя да върне един минипробив и да вземе три поредни точки, но това не бе достатъчно. При 7:4 Новак затвори сета в своя полза.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 - Този път Джокович започна по коренно различен начин и даде само точка в откриващия гейм в сета.

1:1 - Маестрото трябваше да навакса изоставане от 15:30. Той обаче не показа колебливост и бързо обърна развоя.

2:1 - Пореден гейм с перфектни сервиси, този път от страна на сърбина, който не даде дори и точка на Федерер.

2:2 - По-оспорван гейм с повече разигравания между двамата. Въпреки че се стигна до равни 40, сервисът му го измъкна от трудната ситуация.

2:3 (пробив) - Колебанията от предния гейм не повлияха на Федерер, който стигна до пробив. Маестрото си осигури две точки за пробив, като затова му помогна и Джокович с двойна грешка. А след бекхенд в аут пробивът стана факт.

2:4 - Гейм на 0 за Федерер.

2:5 (пробив) - Маестрото бързо стигна и до втори пробив в сета след бекхенд-уинър и стоп воле, като Джокович изглеждаше доста разсеян и след още една негова грешка Федерер увеличи преднината си.

3:5 (пробив) - Джокович успя да върне един от пробивите, като двамата с Федерер направиха невероятни разигравания. Сърбинът стигна до първата си възможност за пробив в целия двубой, но Федерер я отрази след най-дългото разиграване в двубоя до момента - 35 удара. Швейцарецът обаче сгреши два пъти от бекхенд и от втория опит Джокович съкрати изоставането си.

4:5 - Само точка за Федерер и убедителен гейм за сръбския тенисист.

4:6 - В този гейм обаче Маестрото бе безкомпромисен и вкара двубоя в пети сет, след като затвори тази част с гейм на 0.

ПЕТИ СЕТ

1:0 - Джокович взе подаването си без много затруднения, но и получи малък подарък от Федерер, който подцени една ситуация и прати топката в мрежата, а на следващото разиграване Новак затвори гейма.

1:1 - Федерер поведе с 40:0, но допусна две грешки. При третия геймбол Маестрото игра на втори сервис, който пласира на линията и успя да изравни геймовете.

2:1 - Труден гейм за сърбина, в който се стигна до равни 40 след страхотен бекхенд по правата на Федерер. Добре пласираните сервиси измъкнаха обаче измъкнаха световния номер 1.

2:2 - Титаничен гейм, в който Федерер отрази три точки за пробив. След добър сервис и страхотен форхенд по обратния диагонал спаси първите две възможности. Грешка от форхенд доведе до нов брейкбол, но но с три безгрешни последователни сервиса Федерер измъкна подаването си.

3:2 - Джокович дръпна с 40:0, но отново допусна лек срив и се стигна до равни 40. След два мощни сервиса сърбинът затвори гейма в своя полза.

4:2 (пробив) - Джокович поведе с 30:0, а след това Федерер направи грешка от бекхенд. При втория брейкбол Федерер избърза да излезе на мрежата и след феноменален бекхенд сърбинът стигна до пробив.

4:3 (пробив) - Светкавична реакция от страна на Федерер и връщане на пробива. След форхенд уинър стигна до втория си шанс за пробив, който бе материализиран след продължително разиграване и грешка от форхенд на Джокович.

4:4 - Швейцарецът изоставаше с 15:30 след две неуспешни къси. В крайна сметка сервисът му отново го извади и изравни резултата в решителния пети сет.

5:4 - Без изненади и Джокович взе спокойно това подаване.

5:5 - Федерер не изпусна инициативата в своя гейм и макар да се стигна до равни 30, взе следващите две точки.

6:5 - Джокович навакса изоставане от 15:30, като фдори спаси възможен брейкбол за Маестрото с плонж, с което обра аплодисментите на публиката. След това и затвори гейма.

6:6 - Гейм, в който на два пъти се стигна до равенство 40:40, но в крайна сметка с два аса Маестрото успя да измъкне победата в този гейм.

7:6 - Убедителен гейм за Джокович, който бързо бе затворен успешно за него.

7:7 - Бърз гейм и за Федерер за поредното равенство в този сет.

7:8 (пробив) - Маестрото изоставаше с 0:30, но записа следващите четири поред точки, като разчиташе на невероятни ретури и след няколко слестящи бекхенда си осигури предимство.

8:8 (пробив) - Просто невероятно. Джокович върна пробива, след като спаси две шампионски точки!

9:8 - Сърбинът даде точка на Федере при 40:0, но единствено това бе за швейцареца в този гейм.

9:9 - Само точка за Джокович и развръзката отново изглежда доста далеч.

10:9 - Отново започнаха да се редуват сервис-геймовете, като Джокович отправи много мощни удари без да даде шанс на Федерер.

10:10 - Бърз гейм отново и за швейцареца.

11:10 - Сърбинът допусна изравняване при 30:30, но впоследствие взе двете си точки и затвори гейма. 

11:11 - Първата точка в подаването бе за Джокович, но Федерер записа 4 поредни за поредното равенство в този сет.

12:11 - Невероятен гейм, изпълнен с обрати и с тенис от най-високо ниво. Джокович поведе с 40:0, но допусна изравняване, а Федерер дори имаше и две възможности за пробив. С излизане на мрежата и с отигравания по диагонал в крайна сметка успя да измъкне гейма и да си осигури поне тайбрек.

12:12 - Гейм на 0 за Федерер и срещата ще се реши от исторически тайбрек.

Тайбрек: Както и в предните днес, Джокович показа по-здрави нерви и след като поведе с 6-3, реализира своята първа шампионска точка и сложи край на спора след 4 часа и 55 минути игра – най-дългият финал в историята на Уимбълдън.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Федерер ще се бори за титла под номер 9 на "Уимбълдън", а на полуфинала отстрани Рафаел Надал. По точни начин взе малък реванш от него за финала на "Ролан Гарос". Маестрото е шампион на Уимбълдън 8 пъти и има впечатляващ рекорд във финала – 8-3 успеха, като две от загубите са именно от Джокович.

Сърбинът се се класира за шестия си финал в Лондон след победа с 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 над испанеца Роберто Баутиста Агут. В хода на турнира и двамата са загубили само по два сета. Джокович ще опита да стане в неделя първият играч над 30 години, който успешно защитава своята титла. Федерер ще се опита да стане най-възрастният шампион в Откритата ера на даден турнир от Големия шлем на 37 години и 340 дни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички