В зрелищен сблъсък Федерер надделя над Надал и спечели титлата в Базел


В зрелищен сблъсък Федерер надделя над Надал и спечели титлата в Базел
Снимка: Gulliver/ Getty Images

1374 0

Епизод номер 34 от голямото, но вече поостанало на заден план тенис съперничество между легендите Роджър Федерер и Рафаел Надал завърши с победа за швейцареца с 6:3, 5:7, 6:3 – негова 11-та в сблъсъците между двамата. Успехът беше очакван предвид статистиката между двамата само при мачове в зала – 4:1 победи за Федерер, но днешната победа дойде доста трудно, с много борба и страхотни изпълнения и от двамата. Така Федерер запази титлата в родния Базел на сметката си - негова седма, при 12 финала.

Първата точка за пробив в мача беше на сметката на Надал, още в първия сервис гейм на Федерер, след като швейцарецът показа признаци на нервност предвид отчайващия си баланс в мачовете с испанеца. Роджър, обаче, се спаси с елегантно драйв воле и в крайна сметка стана първият от двамата, стигнал до пробив. Това се случи за 3:2 гейма, при третата възможност за Федерер, който я матереализира с форхенд-диагонал и форхенд-права по линиите, за да преодолее великолепната защита на Надал. Испанецът можеше веднага да направи рибрейк, след изключително късметлийски балонен ретур, който кацна на линията, но изпадналият изведнъж в защитна позиция Федерер успя да реализира извънземен минаващ от форхенд и задържа сервиса си. Нещо повече – швейцарецът завърши сета с пробив на нула, след нов чудесен неспасяем форхенд по диагонала.

Във втория сет Федерер пръв имаше шанс да пробие, при 3:2 гейма в своя полза, но Надал се спаси със сервис по диагонала на бекхенда на швейцареца. И испанецът нанесе решаващ удар при 5:5 – пробив след хубава контраатака, която остави Федерер в невъзможност да отвърне. В решителната трета част отново Федерер пръв имаше шанс за пробив, след двойна грешка на Надал при 2:1 гейма в полза на швейцареца. И отново Роджър не успя, след като тръгна към мрежата с недостатъчно добър ъпроуч, който беше мигновено наказан с минаващ от бекхенд от испанеца. Точно бекхендът обаче предаде Рафа в осмия гейм и заради грешка по диагонала от този удар третият поставен в схемата допусна и трети пробив в мача, с който Федерер поведе с 5:3 гейма и имаше възможност да затвори срещата на свой сервис.

Драмата стана пълна, след като при мачбол беше даден аут и корекция на сервис на Федерер, който иначе щеше да си е печеливш. За капак Надал спаси мачбола с ретур точно на линията, но Роджър показа страхотно хладнокръвие и с излизане на мрежата си извоюява втори мачбол, благодарение на две добри волета и със сервис затвори срещата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички