Уникална драма в Лондон, Гришо "върза геврек" на Сок и докосва трофея


Уникална драма в Лондон, Гришо "върза геврек" на Сок и докосва трофея
Снимка: Getty Images/Guliver

67615 0

Уникално! Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели 1/2-финала с Джак Сок в зала "О2" в Лондон и ще спори за трофея във Финалния Мастърс утре.

Българинът спечели изтощителната битка срещу американеца с 4:6, 6:0, 6:3 и утре излиза срещу Давид Гофен, който по-рано днес "хвърли бомбата", след като елиминира Роджър Федерер.

В първия сет българинът стартира уникално - с пробив, но допусна съперникът му на два пъти да стори същото и по този начин да вземе откриващия сет. Във втората част хасковлията бе напълно променен и не остави никакви шансове на световния №8 - 6:0. Решителният трети сет бе изпълнен с дълги и изтощителни разигравания, като в по-важните моменти Григор бе на висота. Той постигна пробив в 8-я гейм и след над 5-минутен гейм, българинът спечели мача.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Мачът започна мечтано за Григор Димитров - с ас. Сервисът продължи да дава предимство на българина в разиграванията и той бързо поведе с 40:0. Форхенд в аут, бекхенд в мрежата и нов форхенд в аут обаче доведоха нещата до равенство. В крайна сметка Димитров измъкна, макар и трудно, откриващия гейм в мача.

2:0 (Пробив) - Джак Сок също имаше затруднения в първия си сервис гейм. След две негови грешки се стигна до 0:30, а скоро американецът направи първа двойна грешка, която доведе до първи точки за пробив при 15:40. След добра комбинация и излизане на мрежата Димитров стигна до пробив.

3:0 - Григор отново имаше проблеми при свой начален удар, като позволи да се стигне до 30:30. В крайна сметка, не без помощта на Джак Сок, световният №6 взе подаването си.

3:1 - Григор продължи със силната си игра от основната линия и заслужено стигна до нова възможност за пробив при 30:40. След добра комбинация от форхенд удари Джак Сок изравни. В крайна сметка с добре пласиран сервис световният №8 взе първи гейм в мача.

3:2 (Пробив) - За първи път в мача Сок стигна до точка за пробив, която материализира след сгрешен бекхенд на Григор.

3:3 - Американецът записа най-силния си гейм от началото на срещата и затвърди направения пробив.

4:3 - Българинът прекъсна серията на Сок с нов труден гейм, в който поведе с 40:15, но направи две двойни грешки преди да вземе подаването си.

4:4 - Равностойната игра на корта в зала "O2" продължи и в 8-я гейм, който шампионът от Мастърс-а в Париж спечели трудно.

4:5 (Пробив) - Нов труден гейм за българина. Той сервираше добре, но Сок показа по-стабилна игра в разиграванията и заслужено стигна до точка за пробив при 30:40, която бе отразена. Веднага след това дойде и третата двойна грешка на хасковлията, а секунди по-късно той изкара бекхенд слайс в аут и предаде гейма си.

4:6 (СЕТ!) - Нервите на Сок също бяха опънати до краен предел и той също допусна двойна грешка за 15:15. До края на гейма обаче сервиращият бе по-добър - първо излезе на мрежата и завърши, а след това привика българинът на мрежата, свали топката в краката му и предизвика грешка. След добър сервис той затвърди пробива и взе първия сет.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров започна уверено и спечели лесно първия си сервис гейм.

2:0 (Пробив) - Хасковлията стигна до точка за пробив още на старта на втория сет и я материализира след грешка на Сок.

3:0 - Подобно на първия сет, и сега Гришо поведе убедително с 3:0.

4:0 (Пробив) - В този сет Григор реализира и втори пореден пробив, като грешките в половината на американеца драстично се увеличиха.

5:0 - Невероятната серия на Димитров продължи с пълна сила. Той имаше леки затруднения в сервис гейма си, в който изоставаше с 15:30, но стигна до успеха.

6:0 (СЕТ!) - Григор сякаш летеше по корта и стигна до нов пробив и спечели сета на 0.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - В решителния трети сет Димитров стартира нервно и често грешеше от основната линия. При 30:30 той бе привикан на мрежата и стоп волето му излезе в аут, което доведе до точка за пробив. Тя обаче бе отразена след аут от ракетата на Сок. Добре пласиран втори сервис доведе до геймбол, а секунди по-късно Гришо взе подаването си.

1:1 - В решителния трети сет, за разлика от предходните два, Джак Сок започна уверено и спечели подаването си на 15.

2:1 - Мрежата помогна в третия гейм на българина, който се озова в трудна ситуация при 30:15. Веднага след това обаче се стигна до нова двойна грешка - 40:30. Все пак българинът спечели гейма, за да поведе в резултата.

2:2 - Стабилната игра на сервиращите в решителния сет продължи и с помощта на добрия си сервис американецът изравни.

3:2 - Геймът на Гришо започна с чудесен бекхенд по правата и добре пласиран сервис за 30:0. Световният №8 обаче на бързо изравни след грешка на българина и добре изпълнен смач в близост до мрежата - 30:30. Сок опита да хитрува и да излезе на мрежата, търсейки точка за пробив, но получи минаващ удар, а с това дойде и геймбол за българина. След изтощително разиграване и уникална къса, хасковлията взе подаването си.

3:3 - Отговорът на световния №8 не закъсня и той лесно изравни резултата.

4:3 - Димитров спечели така важния 7-ми гейм в сета при това без да дава точка на посрещащия!

5:3 (Пробив) - С уникален бекхенд по правата ракета №1 на България поведе с 15:30 на сервис гейма на противника. Отговорът на американеца обаче също не бе за "изхвърляне" - сервис мрежа и 30:30. Ретур в аут от ракетата на Григор доведе нещата до гейм бол, но форхенд в мрежата от сервиращия изравни резултата. Двойна грешка от ракетата на Сок подари на сънародникът ни точка за пробив. Тя бе спасена с форхенд по диагонала, но веднага след това дойде втора двойна грешка за сервиращия. Този път прошка за Сок нямаше - пробив!!!

6:3 (МАЧ!!!) - Така важният гейм нямаше как да мине без драма. Българинът поведе с 40:15 и получи два мач бола, но Сок не се предаде и изравни, а секунди по-късно стигна и до точка за пробив, която бе отразена с добре премерено излизане на мрежата. Българинът получи трети мач бол, но при последвалото отиграване не намери топката с центъра на ракетата и тя отлетя далеч от целта. В крайна сметка, от четвъртия опит Григор постигна целта си и ще играе финал в Лондон!!!

Преди мача

Григор Димитров продължава със силните си изяви в английската столица. След като записа три поредни победи в груповата фаза на надпреварата, ракета №1 на България ще се бори и за първи финал в дебютната си поява в турнира. 

Срещу него застава Джак Сок. Американецът, който изуми всички с представянето си в последния месец. Той спечели първата си Мастърс титла, като триумфира в Париж, а по този начин си подпечата и билета за финалите на АТР.

До сега двамата имат четири срещи в професионалния тенис. Първият им мач е през 2014 година, когато Димитров печели с 5:7, 6:4, 6:3 на турнира в Стокхолм. След това идват три поредни успеха за Сок - на Ролан Гарос 2015, Мастърс-а в Канада същата година и в Индиън Уелс по-рано през този сезон.

Първият финалист на турнира в Лондон е Давид Гофен, който сензационно изхвърли Федерер от Лондон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички