Тежък първи сет за Григор Димитров, но сладък край на двубоя срещу Макензи Макдоналд във Вашингтон


Тежък първи сет за Григор Димитров, но сладък край на двубоя срещу Макензи Макдоналд във Вашингтон
Снимка: Getty Images

8167 0

Първата ракета на България при мъжете Григор Димитров се завърна с успех в първия си двубой на сингъл след пауза от близо 20 дни.

Българинът победи американеца Макензи Макдоналд с 7:6(6), 6:2 във втория кръг на турнира във Вашингтон. Срещата завърши за час и 29 минути. На осминафинал българинът ще се изправи срещу победителя от двойката Емил Руусувуори – Кей Нишиока.

Първият сет бе изключително оспорван, като не се стигна дори и до възможност за пробив. В тайбрека Гришо изостана в началото, но бързо намери ритъма и изравни.  След драйв-бекхенд Григор стигна до сетбол, но удар в мрежата му попречи да затвори сета. В крайна сметка вторият сетбол бе реализиран след бекхенд по правата след 59 минути игра. Вторият сет бе далеч по-лесен за българина, който стартира с пробив и не срещна никакви трудности до края.

В мача имаше два аса и двата на българина, като записа повече уинъри (16-8) и по-малко непредизвикани грешки (11-16). Българинът спечели впечатляващите 86% от точките си на първи сервис (32/27).

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Първата спечелена точка бе за Макдоналд, но се задоволи само с това в този гейм, като българинът направи 4 последователни точки, за да вземе откриващото си подаването.

1:1 - Светкавичен гейм на 0 за американеца.

2:1 - Третия гейм не бе никак лесен за Григор, като започна с грешка от форхенд и отново първата точка бе за Макензи. Успя обаче да изравни, а след това до края на гейма ударите му по диагонал дадоха резултат, за да вземе и това подаване.

2:2 - И този гейм представи много равностойни разигравания, като в края Гришо можеше да преодолее съперника си с бекхенд по правата, но за малко не успя.

3:2 - С форхенд от мрежата Димитров успя да дръпне с 30:15, а след това с удар по правата - 40:15.Минаващ форхенд му осигури бързо спечелване на гейма.

3:3 - Световният номер 20 не успя да се възползва от шансовете си, които можеха да доведат до шанс за пробив. Няколко пъти пресили завършващия удар и това му изигра лоша шега.

4:3 - С отлични сервиси успя да спечели седмия гейм в двубоя.

4:4 - Макдоналд продължи да разчита с излизания на мрежата, като и добарат защита на Гришо не му помогна.

5:4 - Отново без никакви проблеми хасковилията затвори и това подаване.

5:5 - Макдоналд бързо си осигури преднина от 40:0, но с много добри форхенди Григор върна интригата. С отличен сервис обаче американецът бързо приключи гейма.

6:5 - Тук за първи път Макдоналд стигна до равни 30 в подаване на Гришо заради негови недобри сервиси. Все пак българинът се измъкна и си осигури поне тайбрек.

6:6 -Това бе най-дългият гейм досега, като вървеше изключително равностойно. Все пак излизането на мрежата в подходящ момент  помогнаха на американеца, както и добрият сервис. Така се стигна до тайбрек.

Тайбрек: 

Въпреки че Григор направи ранни грешки в тайбрека за 1:3 в полза на американеца, успя да се "събере" и с добра игра от основната линия бързо изравни резултата. След това стигна до втори мини-пробив след добра игра в защита и лоб, но Макдоналд отново изравни.

След драйв-бекхенд Григор стигна до сетбол, но удар в мрежата му попречи да затвори сета. В крайна сметка вторият сетбол бе реализиран след бекхенд по правата след 59 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Още в първия гейм Григор стигна до пробива, който цял първи сет убягваше. Отново играта от основната му линия бе за похвала като даде едва една точка на съперника.

2:0 - Успя да затвърди пробива на 0.

2:1 - Макензи взе първия си гейм в този сет, като също го затвори без даде точка на българина.

3:1 - Бързите геймове продължиха с едва точка за Макензи, която дойде от двойна грешка.

3:2 - Григор допусна няколко грешки от ретур, а американецът със страхотен минаващ удар успя да затвори при 40:15.

4:2 - Преднината на българина се запази, като спечели и този гейм на 0.

5:2 (пробив) - Григор бързо дръпна с 30:0, но Макензи се справи с добрия си сервис и изравни резултата.С минаващ бекхенд Димитров бързо си върна предимството, а след това при разиграване американецът сгреши.

6:2 - Въпреки че имаше равни 30, Григор не допусна мача да продължи още и след 1 час и 29 минути игра затвори двубоя.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Първият двубой на корта започва в 19:00 ч. българско време с мача между Бен Шелтън и Джунченг Шанг. Припомняме ви, че до този момент Григор и Макензи са си разменили по една победа в съперничеството помежду си. Българинът първо бе победил на Australian Open през 2018 г. с 4-6, 6-2, 6-4, 0-6, 8-6, но миналата година бе сразен с 1-6, 4-6 в Маями.

Родната тенис звезда иначе стартира с поражение в първата си среща на двойки от АТР 500 надпреварата във Вашингтон. Той участва в един отбор с французина Никола Маю, като двамата бяха сразени от от двойката Джейми Мъри - Майкъл Винъс със 7:6(3), 3:6, 5:10.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички