Съдът в Австралия: Джокович можеше да изкара антиваксърите на масови протести


Съдът в Австралия: Джокович можеше да изкара антиваксърите на масови протести
Снимка: Getty Images

1660 0

"Една емблематична световна тенис звезда би могла да повлияе на хора от всички възрасти, но най-вече на младите, да последват примера му. Г-н Джокович получи подкрепата на антиваксърски групи, които можеха да излязат на протести, което от своя страна да доведе до повишено разпространение на вируса". Това се казва в цялостната обосновка на Федералния съд на Австралия, публикувана днес.

В края на миналата седмица тричленният състав на съда реши да отхвърли жалбата на Новак Джокович срещу анулирането на визата му от страна на имиграционния министър на Австралия Алекс Хоук, а днес съдът представи пълния текст на решението си.

"Дори и г-н Джокович да не бе спечелил Аустрелиън Оупън, неговото присъствие в страната можеше да насърчи антиваксърски настроения. Основната теза на г-н Джокович бе, че министърът не предлага доказателства, че неговото присъствие може да насърчи антиваксърските настроения в страната, но свободно може да се приеме, че обществото счита, че г-н Джокович не подкрепя ваксините. Обществото знае или най-малкото счита, че той е избрал да не се ваксинира", се казва в обосновката на съда.

Все пак от Федералния съд отбелязват, че остава въпросителна върху това до каква степен "законни, макар и бурни протести относно свободното изразяване на политически и социални виждания, биха могли да бъдат определени като обществена заплаха".

В същото време местни правни експерти отбелязват, че основната задача на съда е била да провери дали има някаква юридическа грешка в обосновката на министъра за решението му, но такава не е открита.

В същото време журналист от Австралия се нахвърли на Джокович, като открито го нарече "глупак" (подробности четете в линка).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички