Спомени връхлитат Григор Димитров: Великият успех над Джокович - сръбски "хитрини" и 3 часа мъка (ВИДЕО)


Спомени връхлитат Григор Димитров: Великият успех над Джокович - сръбски "хитрини" и 3 часа мъка (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

4731 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се завръща на турнира в Мадрид, като ще играе на четвърта поредна надпревара от сериите "Мастърс 1000". 32-годишният хасковлия ще потегли с мач срещу Яник Ханфман или Якуб Меншик, но цялостно жребият бе суров към Гришо.

Представянето на Григор Димитров на Мастърса в Мадрид през всички години

Най-доброто постижение на Димитров в този турнир е достигането до четвъртфинал през 2015 година. Ето и как се представяше при всяко от участията му, както и кой го отстраняваше:

  • 2013: 1/8-финал - загуба от Станислас Вавринка;
  • 2014: 1/8-финал - загуба от Томаш Бердих;
  • 2015: 1/4-финал - загуба от Рафаел Надал;
  • 2016: загуба в първия си мач (1/32-финал) - от Пабло Кареньо Буста;
  • 2017: 1/8-финал - загуба от Доминик Тийм;
  • 2018: загуба в първия си мач (1/16-финал) - от Милош Раонич;
  • 2019: загуба в първия си мач (1/32-финал) - от Тейлър Фриц;
  • 2021: загуба в първия си мач (1/32-финал) - Лойд Харис;
  • 2022: 1/8-финал - загуба от Стефанос Циципас;
  • 2023: 1/16-финал - загуба от Карлос Алкарас.

И въпреки че най-силното му постижение е през 2015 година, то безспорно най-знаменитият му триумф не само в Мадрид, но и като цяло в кариерата му, идва през 2013 година. Още при първото си участие Гришо записва и единствената си победа над актуален номер 1 в световната ранглиста (Новак Джокович).

През онази година българинът потегля с победа над участващия с "уайлд кард" испанец Хавиер Марти, като печели след 6:2, 6:4 за един час и 10 минути игра. Световният номер 1 Джокович пък започва от 1/16-финалите и именно с мач срещу Димитров, след като е почивал в първия кръг.

Победата на Григор Димитров над Новак Джокович

Още: "Григор Димитров не е спечелил и един турнир от Големия шлем, а се прави на Новак Джокович"

Как Григор Димитров победи Новак Джокович?

Епичната среща продължава цели три часа и осем минути. Григор печели от ролята на тотален аутсайдер, като първите два сета са решени след драматични завършеци с тайбрек. В първата част няма пробиви до 11-ия гейм, когато Димитров осъщестява такъв, но след това се стига до рибрейк, когато сервира за сета.

В тайбрека пък българинът изостава с 4:6, но отразява два сетбола, а след това осъществява и два поредни минипробива, за да спечели с 8:4. Във втората част двамата си разменят по един пробив в средата (отново Григор го прави първи), за да се стигне до нов тайбрек.

И в него Джокович записва минипробив моментално, но Григор го връща за 5:5. Димитров дори стига до мачбол при 7:6, но не успя да запише нов минипробив. След оспорвана размяна на точки Джокович се възползва от третия си сетбол и записва минипробив за 10:8.

В третия сет българинът потегля по мечтания начин - с пробив. Следва критичен момент и три отразени точки за връщането на пробива, като това остават и единствените възможности за пробив пред Ноле в третата част. До края Григор е суперкатегоричен, а накрая дори записва и още един пробив за 6:3 в сета.

Още: Голямата опасност за Григор Димитров не се реализира - две страхотни новини за Гришо

Във въпросния мач Джокович прибегна до някои прийоми, за които е бил обвиняван през годините. Сред тях бе и това да накъса ритъма на опонента, като поиска намеса на физиотерапевт. Това му помогна във втория сет, когато след прекъсване за смяна на превръзката на глезена успя да върне пробива и да намали изоставането си от 2:4 на 3:4.

В крайна сметка публиката в Мадрид застава явно на страната на Григор Димитров и неведнъж световният номер 1 бива освиркван бурно. Онази победа остава първа и единствена за български тенисист на действащ номер 1 в света. Припомняме, че Новак Джокович се отказа от тазгодишното издание на Мастърса в Мадрид.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички