Снайперистки ли е сервисът на Григор Димитров? Всъщност това е единственият проблем


Снайперистки ли е сервисът на Григор Димитров? Всъщност това е единственият проблем
Снимка: Guliver/GettyImages

2951 0

Еуфорията от класирането на Григор Димитров на полуфинал на Финалите на ATP е огромна. В България всяка медия отразява подробно всяка стъпка на най-добрия тенисист в родната история, а мнозина се опитват да блеснат с тенис анализи върху играта на световния №6. Най-сериозно впечатление обаче правят неоправданите хвалби за началния му удар. Възможно е да сте срещнали, че той е убийствен, уверен, сигурен, снайперистки и още подобни епитети, но истината е, че този елемент от играта досега е най-слаб в неговата графа. Поне на турнира в Лондон.

Срещу Доминик Тийм серията от мачове, в които Григор Димитров регистрира 60% или повече успеваемост от първи сервис, приключи. За последно българинът сервираше под този процент на US Open в мача срещу Рублев (59%), а в 13 поредни мача първият начален удар на световния №6 беше с изключително висока успеваемост, а на няколко пъти премина границата от 65%. Срещу Рафаел Надал той дори вкараше 75% от първите си сервиси (загубата в Шанхай), затвърждавайки впечатлението, че началният му удар е сериозно оръжие, особено срещу най-добрите тенисисти в света.

В първите си два мача в Лондон Григор Димитров не премина границата от 60% нито срещу Доминик Тийм, нито срещу Давид Гофен. Всъщност българинът започна уверено срещу австриеца и спечели лесно първия сет, благодарение на 67% вкаран първи начален удар. Последва обаче сериозен спад, допуснати два пробива в следващите два сета, единият от които при сервис за мача. Това спокойно може да бъде обяснено с притеснението от дебюта на толкова голяма сцена. Но срещу Гофен тенденцията се запази.

Въпреки че спечели с 6:0 първия сет, той регистрира 36% вкаран първи сервис - много далеч от стандарта, който наложи през последните година и половина. Притеснението обаче вече не беше фактор в играта му, а вторият му сервис беше изключително добре насочен по време на целия двубой. Но не трябва да се пропуска и факта, че Гофен все пак създаде проблеми на Григор Димитров във втория сет след първия пробив. Той имаше точка за връщане на брейка и затрудни на два пъти много сериозно Гришо, но 26-годишният тенисист, благодарение на безпогрешните си удари по линиите на корта, се защити отлично и в крайна сметка предаде едва 2 гейма на съперника си. Но ниската ефективност на началния удар от началото на турнира се потвърждава във втори мач. Сервисът му е неубедителен и най-вече е на приливи и отливи - нещо, което няма как да остане ненаказано в елиминационната фаза на турнира.

Добрата новина е, че Григор има още един мач в групата, който е без значение (за турнира, иначе носи 200 точки за ранглистата). Той може да го използва, за да внесе леки корекции в сервиса си, за да се върне в 60-те процента - ефективност, която е необходима на Григор Димитров, за да има повече спокойствие, когато застане на основната линия за изпълнение на начален удар. Предвид останалите аспекти на играта - разнообразие в атака, увереност при мрежата, скоростен форхенд и стабилен бекхенд, няколко процента нагоре в графата "първи сервис" могат да му помогнат значително по пътя към крайната цел - титлата във Финалите на ATP.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички