Във великолепен двубой Григор Димитров сам се провали срещу вездесъщия Надал


Във великолепен двубой Григор Димитров сам се провали срещу вездесъщия Надал
Снимка: Guliver/GettyImages

34264 0

За пореден път Григор Димитров остана на косъм от това да спечели срещу Рафаел Надал. В блестящ мач между двамата тенисисти от четвъртфиналите на турнира "Мастърс" в Шанхай, испанецът измъкна успеха след 4:6, 7:6 (4) и 3:6, като българинът може да се сърди само на себе си, че изпусна успеха в мача.

Световният №9 записа може би най-силното си представяне от Australian Open насам, изигра великолепен двубой, демонстрира богатия си арсенал, но в ключовите моменти от третия сет буквално рухна без видима причина.

Още в първия сервис гейм на испанеца Григор имаше шанс да пробие, но подходи плахо към атаката си и не успя да се възползва от шанса си. До 4:4 двамата не позволиха шансове на своя съперник при начален удар, но лек спад в иначе уверената игра на Димитров доведе резултата до 0:40. Световният №9 отрази и трите брейк-бола, но след това допусна две поредни грешки и беше пробит. Надал успя да завърши сета с добре построен сервис гейм и поведе след 4:6.

Димитров обаче не рухна след късния пробив. Той спаси нова точка за пробив в средата на сета и стигна до тайбрек срещу световния №1. Надал успя да поведе с 0:3 след ранен мини-пробив, но до края на тайбрека Димитров даде само 1 точка на своя съперник и спечели след 7:4.

Повратният момент в мача настъпи в 5-ия гейм, когато Димитров подходи плахо към точка за пробив и позволи на Рафаел Надал от втори сервис да защити подаването си, а след това да поведе и с 2:3. В следващата част при 40:30 българинът буквално рухна, след като първо допусна двойна грешка, а след това две поредни непредизвикани грешки от форхенд, за да подари пробив на световния №1. До края Надал удържа атаките на българина и остана непобеден от старта на US Open насам.

Рухването в гейм №6 на третия сет със сигурност ще остави петно върху брилянтната игра на Димитров срещу спечелилия две титли от Големия шлем през тази година испанец. За втори пореден двубой срещу Надал родният тенисист се пречупва в решаващите моменти на третия сет и ще трябва да поработи още, за да успее да спре Матадора, който и без това е във върховата си форма.

Учатието на Григор Димитров в Шанхай обаче трябв ада бъде счетено за успех. Видно е, че българинът се намира в много добро физическо състояние към края на сезона, а и за пръв път достига до четвъртфиналите на "Мастърс"-а там. Това ще му върне 8-ата позиция в световната ранглиста и го приближава максимално до Финалния ATP турнир в края на годината, където един срещу друг се изправят най-добрите 8 за 2017 година.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Макар и леко разколебан, Надал успя да вземе първия гейм в решаващата част, давайки на Григор 2 точки след свои грешки.

1:1 - Като по чудо Надал спаси атака при мрежата на Григор, като можеше да поведе с 0:30, но прати форхенд в аут - 15:15. Рафа изгради превъзходна атака, която се опита да завърши по форхенд страната на Димитров, но с фантастичен пасинг шот Гришо спечели за 30:15, а след това поведе и с 40:15 след добре пласиран начален удар. С добър ретур в краката на българина световният №1 намали до 40:30, но Григор не трепна - ас и 1:1.

1:2 - Надал откри подаването си с първа двойна грешка в мача, но след това не позволи на Димитров да го атакува - гейм на 15.

2:2 - Българинът започна силно подаването си с две бързи точки за 30:0, но слаб втори сервис спря серията му. Той веднага се реабилитира с ас по диагонала осигурявайки си две точки за спечелване на гейма. За съжаление обаче с две отлични атаки Надал се добра до равенство. След хубав сервис Гришо атакува по правата, но лайнсменът извика "аут" след сервиса. Главният рефер го поправи, но Григор беше категорично ощетен в ситуацията. За щастие, той дори не трепна и с две хубави точки от форхенд затвори гейма.

2:3 - Григор поведе с 0:15 и в следващото разиграване пробва пасинг шот, който обаче беше отразен от Надал. Испанецът поведе с 40:15 след като натисна със силно лифтираните си удари от форхенд, но Димитров не предаде лесно гейма с отличен бекхенд по обратния диагонал. Последва впечатляващ ретур на Григор след остър сервис по диагонала, който му осигури равенство - 40:40. Гришо влезе в разиграване, при което Надал излезе на мрежата с неуверено воле и родният тенисист се възползва - минаващ удар от бекхенд и точка за пробив. Димитров се опита да е агресивен и влезе на вътре в корта за своя ретур, но Надал очакваше това - удар по форхенд страната и ново равенство. Последваха два уверени сервиса на Надал и гейм в негова полза.

2:4 (пробив) - Опасна ситуация за Димитров, който изостана с 15:30. Два поредни отлични начални удара обаче го спасиха и той поведе с 40:30. Точно в този момент обаче Гришо допусна 4-ата си двойна грешка в срещата, а след това прати форхенд в аут - брейк точка за Надал. И в следващото разиграване Димитров изпълни добър сервис, но след това прати форхенда си в мрежата - 2:4 за Надал.

2:5 - Поредицата "удари в мрежата" продължи за Григор и при подаването на Надал, който лесно затвърди пробива си.

3:5 - Димитров спря пропадането си след няколко хубави атаки, с които поведе с 40:15. Удар от форхенд на Надал в мрежата даде гейма на Гришо, но той изоставаше с един пробив.

3:6 - Григор не успя да спре Надал, който затвори гейма на 15, а с това спечели и срещата.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров открива втората част с гейм на 15 и два аса в своята сметка.

1:1 - Втори гейм в мача, който Надал печели на 0.

2:1 - Стойностен гейм от страна на Димитров. Въпреки че не записа ас, той игра многоразнообразно и спечели точките си с няколко атаки при мрежата и блестящо контрапие на форхенд страната на Надал.

2:2 - Нов безпроблемен сервис гейм за световния №1.

3:2 - Ситуация 30:30, в която Григор се вкара, след като не проработи началният му удар. Гришо опита атака при мрежата, но Надал свали достатъчно топката, че волето на българина да се озове в мрежата - точка за пробив. По блестящ начин обаче тя бе отразена - атака при мрежата, която беше спасена от Надал, но при последвалия опит за минаващ удар на Рафа Григор се отчете с блестящо слайс воле от бекхенд - 40:40, а след ас - предимство за Димитров. С отлична атака по форхенд правата Григор защити своето подаване.

3:3 - Българинът спря серията си без точка в подаването на Надал и успя да стигне до няколко разигравания. Въпреки това, Надал проведе важните точки по отличен начин и затвори гейма на 30.

4:3 - Първата двойна грешка на Григор Димитров доведе нещата до 30:30, но последваха грешка на Надал и атака при мрежата на българина, които се оказаха достатъчни за ново предимство в сета.

4:4 - Гейм на 0 за Надал.

5:4 - Категоричен отговор на Димитров, който печели за пръв път подаването си, без да загуби точка.

5:5 - Григор Димитров имаше страхотни шансове в разиграванията с Надал от основната линия, но испанецът пласираше буквално невъзможни удари, като най-силно впечатление направи бекхенд по диагонала след бърз и нисък ретур на Гришо - гейм на 15 за световния №1.

6:5 - Втората двойна грешка на Димитров в сета даде аванс от 15:30 за Надал. Той не пласира оърви сервис и даде шанс на Надал да го атакува, но с рисково излизане на мрежата Григор успя да изравни за 30:30. Силна серия от сервис пък му гарантира поне тайбрек във втория сет.

6:6 - При 15:15 Димитров получи шанс за атака от форхенд по правата, но забоде топката в най-високата част на мрежата. Последваха два страхотни сервиса на Надал и тайбрек.

7:6 (7:4) - Още при първото разиграване от начален удар на Григор българинът прати топката в мрежата - първи минипробив в полза на Надал. Последваха две безупречни атаки на испанеца и 0:3. С атака по бекхенд страната на Надал и ас Григор успя да спре серията на испанеца, но продължаваше да изостава с мини-пробив. Мрежата спря атака на Димитров от форхенд за втори път в тайбрека - 2:4.

След смяната на полетата Димитров изигра много хубави слайсове, с които принуди Надал да сбърка - 3:4 и два сервиса за световния №9. Резултатът стана 4:4 след блестящо стоп воле на Гришо при мрежата, а комбинация сервис по диагонала и атака от форхенд по форхенд страната на Надал му осигури и първо водачество в резултата - 5:4.

Надал удари топката с рамката на ракетата и я прати в мрежата за 6:4 в полза на Димитров. Последва нов удар в мрежата и успех във втория сет за Григор Димитров след 7:4 в тайбрека.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров откри срещата с ас, а след това с нова точка от сервис. Първото разиграване отиде в графата на Надал за 30:15, но с атака при мрежата Гришо получи две точки за спечелване на първия гейм. Ретур в мрежата на Надал и 1:0 за българина.

1:1 - Световният №1 имаше проблеми с първия си начален удар и благодарение на това Гришо стигна до 30:30. След добра атака с форхенд по диагонала на хасковлията Надал прати топката в аут и допусна първа възможност за пробив. Първият сервис отново не влезе, но в опита си да бъде максимално офанзивен Гришо прати бекхенд ретура си в мрежата - равенство. Последваха две поредни грешки на Димитров и първи гейм за Надал.

2:1 - При 15:15 дойде най-красивото разиграване. Надал почти беше спечелил точката след страхотно воле при мрежата, но Димитров стигна до топката и пробва минаващ удар по правата. След намеса на мрежата Надал успя да върне топката в полето на Димитров, но той с перфектна къса при мрежата спечели точката. Следващите две разигравания бяха безпроблемно спечелени от българина.

2:2 - Димитров се отчете с два страхотни ретура, но Надал не му даде шанс за повече в гейма.

3:2 - При 30:15 в своя полза Гришо удари топката с рамката на ракетата, а при 30:30 последва много тежко разиграване. С мощен бекхенд обаче Димитров успя да принуди Надал да сбърка, а след това да затвори гейма на 30.

3:3 - Първа гейм на 0 в полза на Рафаел Надал.

4:3 - Григор Димитров изостана с 15:30 в своето подаване, след като не уцели добре топката от бекхенд от основната линия. В следващото разиграване обаче той нанесе два поредни страховити форхенда, а с ас поведе с 40:30. Уинър от форхенд по правата пък му осигури нов аванс в геймовете.

4:4 - Българинът спечели впечатляващо разиграване за 15:15, но това беше всичко от него за гейма, след като Надал беше безпощаден.

4:5 (пробив) - Изключително колебливо представяне на Димитров, който изненадващо изпадна в ситуация 0:40 след доста неточности в играта си. С директна точка от сервис и грешка на Надал световният №9 спаси два брейк-пойнта, а нов удар в аут от бекхенд на Надал беше спасен и третият шанс за пробив - 40:40. Последва най-дългото разиграване в мача, при което и двамата тенисисти пказаха страхотни слайс удари, но с атака по правата от форхенд Надал стигна до 4-а точка за пробив. Атаката на Григор при мрежата не се оказа успешна и с нов форхенд по правата Рафа проби за 4:5.

4:6 - Димитров не се предаде в гейма и направи всичко по силите си, за да направи трудно подаването на световния №1. Той поведе с 15:30, но Рафа се спаси от неприятна ситуация с опустошителен форхенд по правата. При 30:30 Надал пласира страхотен бекхенд на линията и получи сет-бол - ретур в аут и първият сет отиде в графата на испанеца.

Линкове за гледане: Линк №1 (страницата е безопасна, дори браузърът ви да казва друго, стриймът е HD), Линк №2, Линк №3, Линк №4

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българският тенисист прави силна серия от мачове, след като се завърна на корта в началото на октомври. Особено впечатление направи мачът му в Шанхай срещу Раян Харисън, в който той изостана първо с 0:1 в сетовете, а след това и с пробив в заключителната трета част. Той обаче се добра до тайбрек, в който спаси 3 мачбола и се поздрави с победа. В следващия си двубой Григор беше безапелационен и спечели с 6:4, 7:6 срещу Сам Куери.

Рафаел Надал обаче е в още по-добра форма. Последната загуба на Матадора датира от преди US Open, като испанецът завоюва последната титла от Големия шлем, както и трофея в Пекин през миналата седмица.

За да достигне до последната си титла, световният №1 мина именно през Григор Димитров в полуфиналите в китайската столица. Тогава Матадора спечели в три сета, като имаше много проблеми в мача - подобно на полуфинала от Australian Open. Гришо обаче продължава да има само един успех срещу Надал в 10 среща.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички