Следете на живо: Григор Димитров – Анди Мъри


Следете на живо: Григор Димитров – Анди Мъри
Снимка: Getty Images/Guliver

8526 0

Четвъртък, 30 октомври – денят, в който най-добрият български тенисист Григор Димитров трябва да победи, ако иска да участва в най-елитния тенис турнир при мъжете – Финалният Мастърс в Лондон. А срещу Григор се изправя съперник, който също се бори за място в Лондон – двукратният шампион от турнирите на Големия шлем Анди Мъри.

Победи или умри – това ще е мотото на Димитров днес, защото ако не го стори, не му остава никакъв шанс да стъпи в О2 Арена. И шансът Григор да победи днес не е никак малък – вижте тук защо.

С Мъри, преди днешния мач, Димитров е играл пет пъти – две победи срещу три загуби. Първата им среща е в Банкок през 2011 година, когато нашето момче губи с 4:6, 4:6. Григор за пръв път взема сет на Мъри чак в четвъртия им мач – тогава обаче взема и победата, а това става на полуфинал в Акапулко през тази година – 4:6, 7:6 (5), 7:6 (3). През тази година двамата играха още веднъж – на „Уимбълдън”, където нашето момче попиля шотландеца – 6:1, 7:6 (4), 6:2.

Заради продължилият по-дълго мач Кевин Андерсън - Станислас Вавринка (6:7, 7:5, 7:6), срещата на Димитров с Мъри се забави и започна в 16:55 часа българско време.

Втори сет - 3:6

3:6 - В последен отчаян опит Димитров пак стигна до 30:30 на сервис на Мъри след две добри атаки, при които шотландецът беше поставен в мат, но накрая, още на първия мачбол, след втори сервис на Мъри Григор сбърка от форхенд и предаде мача.

3:5 - Димитров измъкна сервис гейма си на 30 и ще опита за последно да вземе сервиса на Мъри.

2:5 - Надежда на ретур за българина няма - Мъри пак взе подаването си, макар и да се мина през 30:30, но след това с ас плюс невърнат първи сервис нещата приключиха.

2:4 - Най-после по-убедителен сервис гейм за Григор, който поведе с 40:0 и от трети опит затвори подаването си.

1:4 - Този гейм ще се запомни с разиграването на мача - при 15:0 двамата си размениха над 20 удара, като хванаха страхотни ъгли, но Мъри намери начин да контраатакува буквално от паната и макар Григор да върна топката, той го направи твърде късо и меко и шотландецът успя да завърши. В крайна сметка се получи поредният гейм на нула.

1:3 - С доста мъка Димитров записа първи гейм в сета, след като му се наложи да се измъква от 0:30, но за щастие сервисът сработи, а и в последната точка на гейма Григор върна печелившо изглеждащ форхенд ретур на Мъри.

0:3 - Без проблем шотландецът затвърждава предимството си - с гейм на нула.

0:2 (пробив за Мъри) - Анди Мъри вече се прекръсти – новото му име е Китайската стена. Двукратният шампион от турнири на Големия шлем успя в първите две поредни точки да върне много тежки удари и не само това, ами във втория случай да контраатакува, което доведе нещата до 0:30. Логично се стигна и до 15:40, а натискът на Мъри в защита докара нещата до грешка от смач на Григор в опита му да вкара топката максимално близо до линията, за да не я върне Мъри.

0:1 - Убедителен старт за Мъри и на втората част – с гейм на нула, правейки петия си ас в мача.

Първи сет - 3:6

3:6 - Шотландецът натисна в опит да си осигури сета още тук и да сервира първи във втората част. И офанзивата успя – с две атаки от форхенд, едната от които чист печеливш удар плюс ретур-уинър от бекхенд на основната линия Мъри си извоюва 15:40. Първата точка българинът успя да спаси след грешка на Мъри, но при втората допусна двойна грешка.

3:5 - Мъри сервира с цели 75% първи начален удар, докато процентът на Григор е 66 на сто. Въпреки това Димитров стои равностойно на именития си съперник, но в решителните мигове шотландецът намира точен първи сервис и се измъква – в случая на 15.

3:4 - Добър сервис гейм за Димитров, който също показа умения в защита и парира мощна атака на Мъри от форхенд по обратния диагонал при 30:15, измъквайки и гейма. Тук си пролича, че Мъри може да изпита притеснения, ако бъде константно принуждаван да търси развръзка от форхенд.

2:4 - Разиграванията започнаха да стават все по-дълги и Григор се оказа в ситуация, в която трябваше да намери начин да пробива константно връщащия всичко от задно поле Мъри. В този гейм българинът беше далеч от точната формула и не спечели нито една точка.

2:3 - Григор отпусна ръката и с топовен форхенд плюс премерена игра на мрежата взе подаването си на нула – първият такъв гейм в мача.

1:3 - Пред Григор се отвори вратичка, след като поведе с 15:30, но Мъри се събра, намери първия си сервис и с добра атака на мрежата плюс невърнат първи сервис взе своето.

1:2 (пробив за Мъри) - За голяма съжаление Григор изтърва сигурен гейм, след като водеше с 40:15, но допусна две грешки, а за капак при 40:40 сбърка и форхенд, което позволи на Мъри да изкопчи още при първия си шанс така важното предимство.

1:1 - Геймът беше белязан от красива точка, при която Димитров парира на два пъти страхотни удари на Мъри – първо мощен форхенд, а после и скъсена топка и шотландецът сбърка труден смач. Другите точки обаче бяха на сметката на шотландеца

1:0 - На сервис застана Димитров и още първата точка показа, че днес мачът ще се решава от този, който е по-търпелив. Българинът загуби първата точка след опит за екстремен диагонал от форхенд, но спечели следващите четири.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички