След три тайбрека Стан Вавринка сложи край на участието на Григор Димитров на Ролан Гарос


След три тайбрека Стан Вавринка сложи край на участието на Григор Димитров на Ролан Гарос
Снимка: Getty Images/Guliver

14706 0

Ракета №1 на България Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира Ролан Гарос. Той бе победен от добрия си приятел извън корта Стан Вавринка след 6:7 (5), 6:7 (4), 6:7 (8). Така Гришо отново не успя да се класира за 1/8-финалите в Париж, въпреки че показа страхотен тенис в първата седмица на турнира.

Двубоят, който започна вчера, бе изключително равностоен от първата до последната си минута. Швейцарецът стартира с брейк още в първия гейм на мача, който Гришо върна в средата на сета. До края двамата печелиха подаванията и така се стигна до тайбрек, в който Стан надделя. Последва и вторият сет, но в него пробивите липсваха и логично отново се стигна до изиграването на дълъг гейм. И този път 28-ят в света бе по-концентриран, за да успее да поведе с 0:2 сета, като след последната точка срещата бе прекъсната заради настаналия мрак във френската столица.

Днес двамата отново излезнаха на Корт №1, за да продължат битката по между си. И отново, както вчера, геймовете бяха печелени лесно от сервиращите до деветия гейм, когато Вавринка намери начин да пробие Григор, но българинът моментално се върна в "играта" и изравни за 5:5 след пробив на своята сметка. Така зрителите на мача отново щяха да гледат тайбрек и този път Григор тръгна по-смело. Българинът бързо направи два минипробива и скоро водеше с 6:2. Четирите сетбола не бяха достатъчни и в крайна сметка швейцарецът вдигна победоносно ръце след 8:10.

За статистиката Вавринка остави цели 14 аса срещу само 4 за хасковлията. Стан имаше надмощие и при печелившите удари - 57 срещу 36, както и при непредизвиканите грешки - 60 срещу 34. На 1/8-финалите ракета №2 на Швейцария ще се изправи срещу Стефнос Циципас. 20-годишният грък победи с 3:1 Филип Крайнович.

ТРЕТИ СЕТ

1:1 - Григор Димитров сервира първи при подновяването на играта и спечели експресно подаването си на 0. Стан Ваврника отговори подобаващо и също на свой ред не даде точка на съперника си.

2:1 - Първото препятствие бе за българина. Той трябваше да отразява два брейкбола в третия гейм, но показа постоянство, за да измъкне трудно подаването си.

2:2 - На свой ред ракета №2 на Швейцария също имаше колебания при подаването си. Той позволи да се стигне до 30:30 след непредизвикана грешка от форхенд, но в крайна сметка взе сервис гейма си.

3:2 - Последва втори много силен гейм за българина през деня. Той отново спечели подаването си на 0, за да излезе отново напред в резултата.

3:3 - Отново не най-лесния гейм за 28-я в света, който обаче бе спечелен без да се стигне до точка за пробив.

4:3 - В така важния седми гейм Вавринка успя да стигне до две поредни точки за пробив след грешка край мрежата и предизвикана такава след това от ракетата на Димитров. Първата възможност бе отразена след сгрешен форхенд на Стан, а втората след добре проведена атака от българина, с която накара съперника да сгреши - 40:40. С успешно излизане на мрежата и нова грешка на Вавринка, Гришо успя да спечели подаването си.

4:4 - Първата точка в гейма дойде след сгрешен форхенд по правата от сервиращия, която обаче бе поправена с ас - 15:15. Българинът поведе и с 15:30, но Вавринка спечели гейма след три поредни точки, което доведе до гневна реакция от българина.

4:5 (пробив) - Световният №46 започна отлично своя сервис гейм и с две излизания на мрежата взе първите две точки. Последва неточност от ракетата му при бекхенд за 30:15, а при четвъртата точка в гейма корт №1 се изправи на крака след великолепно разиграване. Двамата се озоваха по едно и също време на мрежата, след това се върнаха и до крайната линия, но в крайна сметка Вавринка успя да изравни. Последва ново излизане на българинът към мрежата, но волето му излезе в аут, което доведе след себе си пета точка за пробив в сет №3. Стан очаквано натисна спусъка при удобна ситуация да затвори гейма, но за щастие на Гришо топката излезе малко в аут. Последва нова грешка на Димитров и нова точка за пробив, която този път бе материализирана след сгрешен бекхенд по диагонала от сервиращия.

5:5 (пробив) - Отлично начало за Вавринка, който взе първата точка с уинър по диагонала от бекхенд, но веднага след това посрещащият подходи агресивно и с мощен форхенд резултатът бе изравнен - 15:15. Последва изненадваща грешка от Стан за 15:30, но българинът "върна жеста" с грешка от ретур - 30:30. Още един път Вавринка трепна и изкара бекхенда си в аут, за да даде първа точка за пробив на Григор от сет №1, но веднага след това швейцарецът изравни с скъсен форхенд по диагонала. Отлично излизане на мрежата донесе още една точка за пробив пред българина, а след форхенд в мрежата от Стан, пробивът веднага бе върнат.

6:5 - Димитров започна с отлично проведена атака от основната линия, която бе завършена с прецизна къса, а с ас №3 в мача, той направи преднината си 30:0. Последва нов ас за 40:0 и скоро геймът бе спечелен, при това на 0.

6:6 - Вавринка не трепна във важния момент и спечели подаването си, за да вкара и този сет в тайбрек.

6:7 (МАЧ!) - С отлично пласиран сервис по правата българинът спечели първата точка в дългия гейм. Вавринка взе следващата точка, но след това сбърка бекхенда си, за да се стигне до първия минипробив, който е в полза на Гришо - 2:1. Веднага след това Димитров спечели и двете точки на свой сервис, за да поведе с 4:1. Григор направи още един минипробив и поведе с 5:2 преди да изпълни два начални удара. Григор стигна до четири шанса да спечели сет №3 при аванс 6:2, като първата бе пропусната след грешка от форхенд, а след това Вавринка спечели двете точки при свой начален удар, за да постави напрежението върху сънародника ни - 6:5. Първият сервис се спря в мрежата, след което имаше дълго разиграване, при което Вавринка показа отлична защита и принуди съперника да сгреши - 6:6. Българинът веднага поправи грешката си с премерено илизане на мрежата, за да си спечели пета точка за спечелването на сета в тайбрека. Швейцарецът обаче отговори с бързи две точки, за да стигне до своя първи мачбол срещу Димитров. С ново отлично излизане на мрежата Гришо изравни при 8:8, но Стан стигна до нов мачбол, този път на свой сервис, след отличен минаващ удар с бекхенд по правата. Последва и решаващото разиграване, в което българинът изкара бекхенд слайс в аут и това донесе победата на Стан Вавринка. След края на срещата двамата прекараха дълго време край мрежата, като си размениха доста приятелски реплики.

Преди мача

Във вчерашния ден програмата на втория за годината турнир от Големия шлем Ролан Гарос се превърна в най-дългата за тазгодишното издание на турнира. Това доведе и до забавянето на мача между Гришо и Стан Вавринка, който стартира с около два часа закъснение.

Още на старта швейцарецът направи пробив, но хасковлията намери начин да го върне в средата на сета и така се стигна до тайбрек. Там шампионът от 2015 година се оказа по-настоятелен и поведе в резултата. Втората част не поднесе същия заряд, като двамата сравнително лесно печелиха подаванията си и се стигна до нов дълъг гейм, като и този път Вавринка успя да се наложи, за да поведе с 0:2 сета преди срещата да бъде прекъсната и насрочена за днес (1 юни).

Как се разви двубоят вчера може да видите в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички