След плахо начало: Мълниеносен обрат за Григор Димитров на "Уимбълдън"


След плахо начало: Мълниеносен обрат за Григор Димитров на "Уимбълдън"
Снимка: GettyImages

27860 0

Григор Димитров преодоля първия кръг на любимия си турнир Уимбълдън, но се наложи да прави това след обрат от 0:1 до 3:1. Българинът съумя да надделее над испанския ветеран Фернандо Вердаско след 3:6, 6:3, 6:4, 6:4 и се класира за втория кръг на турнира от Големия шлем. 

Димитров определено не влезе добре в двубоя, като пръв показа колебания в началния си удар и логичното се случи в 8-ия гейм, когато Вердаско най-накрая се възползва от неточностите на Гришо и успя да пробие. 

Късният пробив обаче не повлия на психиката на Димитров, а дори напротив - той спечели следващите 5 гейма безответно и, въпреки че предаде един пробив в полза на съперника, успя да затвори сета за 6:3. 

Следващите две части Гришо спечели по почти идентичен начин. В сет №3 той регистрира пробив в 5-ия гейм, който не допусна да му бъде върнат, а същото се повтори и в последната част, но тогава брейкът дойде в 7-ия гейм. 

Въпреки убедителното представяне, лошо впечатление направиха 8-те двойни грешки които родният представител направи. Като цяло сервисът му не беше особено ефективен, като дори загуби 51% от разиграванията, до които се стигна след изпълнение на втори сервис. 

Като плюс обаче можем да отчетем факта, че той запази високи проценти на печелене на точки при сервис на Вердаско (27% на пръв и 42% при втори), както и факта, че достигна до 13 точки за пробив (реализирайки 4 от тях). В същото време Димитров реализира повече уинъри (41 срещу 34) и дори имаше по-малко непредизвикани грешки (37 срещу 38 за противника). 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:2 - Предпазливо начало и за двамата, като първите геймове преминаха без особена драма за сервиращия. 

2:2 - Най-трудният гейм досега в сета, като Димитров спаси дори точка за пробив, но съумя да защити подаването си и да изравни. 

2:3 - И за Вердаско подаването не бе максимално лесно, след като Димитров го накара да си извоюва всяка точка, но испанецът не трепна и с няколко атаки при мрежата отново дръпна в резултата. 

3:3 - След предишните колебания от Григор, този път нямаше и помен от тях - гейм на 0 и пълно равенство в четвъртия сет. 

4:3 (пробив) - Златен шанс за Димитров. Той опропасти една точка за пробив, но стигна до втора след сполучлив ретур, който се превърна в директна точка, въпреки че Григор отигра почти с рамката на ракетата. Последва бомбен сервис на Вердаско, който изпрати Димитров извън корта, но той не се отказа, догони и следващия удар на испанеца и, в крайна сметка, той прати топката в аут - пробив за българина! 

5:3 - Почти безупречен гейм за Димитров. С мощни сервиси и сполучливи атаки при мрежата Гришо беше достатъчно разнообразен, за да даде само точка на съперника. 

5:4 - Гейм за Вердаско, който запази минимални шансове за обрат. 

6:4 - Димитров започна ударно от начален удар, като Вердаско прати два ретура в аут. Форхенд в мрежата направи резултата 30:15, като грешката на Григор бе непредизвикана. Ситуацията стана по-тежка за българина, който допусна двойна грешка за 30:30, но "избухна" с ас за 40:30. В следващото разиграване форхендът на Вердаско се озова в мрежата, което сложи и официален край на мача! 

ПЪРВИ СЕТ 

0:1 - Фернандо Вердаско започна на сервис, като Димитров опита първа атака към мрежата, но скъсеният му удар не мина мрежата. Испанецът прати един форхенд в аут за 15:15, но след това бе безгрешен и спечели първия гейм. 

1:1 - След двойна грешка Димитров изостана с 15:30. Той се защити с отлинчо контрапие към форхенда на опонента за 30:30, а след това Вердаско не сполучи при два поредни регура. 

1:2 - Бърза гейм за испанеца и първа почивка при аванс за Вердаско, но без пробиви. 

2:2 - С два отлични ретура Вердаско влезе перфектно в сервис гейма на Димитров - 0:30. Бившият №3 в света отвърна с два отлични начални уара по по бекхенд страната на Вердаско за 30:30, но след това прати форхенд в аут за първи шанс за пробив в мача, но Вердаско "върна услугата" с бекхенд в мрежата. Българинът взе предимство след силен начален удар, а след това затвори гейма с атлетично изпълнение, при което трябваше да скочи високо и да вкара топката в полето на противника, за да стигне до точка - отлично изпълнение и ново равенство в геймовете. 

2:3 - Нов много лесен гейм за Вердаско, който печели на 0. 

3:3 - Спокоен гейм за Димитров, който също се отчита с първия си гейм на 0. 

3:4 - При 30:30 Димитров направи впечатляващ минаващ удар при атака към мрежата на Вердаско и имаше първи шанс за пробив в мача, но отлично скъсен сервис от испанеца не позволи на българина да отправи добър ретур - 40:40. Грешка на Димитров и брутален форхенд на Вердаско, при който топката едва закачи страничната линия на корта, "спасиха" ветерана от пробив. 

3:5 (пробив) - Изпуснал шанса си в предходната част, Димитров мигновено направи две непредизвикани грешки, които го поставиха в незавидна ситуация - 0:30. За негов късмет, сигурен печеливш удар на Вердаско не мина над мрежата с малко (15:30), но при следващата си атака испанецът не сбърка - 15:40 и две точки за пробив. Димитров заложи на атака при мрежата и Вердаско лесно осъществи минаващ удар за първи пробив в мача. 

3:6 - При 30:15 в употреба на Вердаско влезе първият му сервис и той лесно затвори гейма, а с това и сета. 

ВТОРИ СЕТ 

1:0 - Димитров взе гейма на 0 и откри втората част на двубоя. 

2:0 (пробив) - При 40:40 Димитров се отчете с най-доброто си отиграване до момента, като при мощен форхенд по правата на Вердаско той успя да спаси топката и да запише уинър - предимство. В следващото разиграване той запази хладнокръвие, защити се отлично и принуди Вердаско да сбърка много труден смач - пробив. 

3:0 - Димитров изостана с 0:30 след много слна игра от основната линия на Вердаско, но и с помощта на две грешки от страна на Гришо. С първия си ас в мача Гришо намали изоставането, но след нова грешка стана 15:40. Първата точка за пробив бе отразена със смач, а при втората Вердаско "пресили" бекхенд, пращайки го около 2 метра в аут - равенство и две отразени точки за пробив.Гришо обаче не сполучи със сечен бекхенд и дори се засмя на собственото си изпълнение - ново предимство за опонента, което бе неутрализирано с фамозен и много бърз бекхенд по бекхенд правата на Вердаско. След това испанецът не успя да се противопостави и две силни акции на Димитров приключиха с печеливши удари. 

4:0 (пробив) - Нов пробив за Димитров, който отказа Вердаско от всякаква съпротива. 

5:0 - Фернандо Вердаско се опита да върне единия пробив, като в петия гейм заигра по-солидно от основната линия и създаде грижи на българина. Григор допусна да се стигне до предимство за испанеца, но сгрешен форхенд по диагонала от ветерана изравни резултата – 40:40. Последва страхотна комбинация от Димитров, за да успее той да дръпне напред, а в последвалото разиграване Димитров с фин бекхенд с обръщане направи 5:0.

5:1 - Димитров стигна до сетбол за 30:40 при сервис на съперника, ала Вердаско показа нужната класа и отрази „геврека” за себе си. Той трябваше да сервира на втори начален удар, след като прати клинично близо до линията топката, след което Гришо стигна до предимство. Димитров възстанови позицията си след мощния сервис на Вердаско, но той с прекрасен удар по правата отново изравни. Кик-сервис по диагонала лимитира опитите на Григор за ретур, а при последвалия начален удар Вердаско с ас затвори гейма – 1:5.

5:2 (пробив) - Вердаско намери сили да върне един от пробивите в Ол Ингланд Клъб и намали пасива си.

5:3 - Поривът в играта на испанеца продължи да дава резултат на Уимбълдън срещу Гришо и той с лекота затвори осмия гейм във втория сет.

6:3 - Макар и трудно, Димитров спря пропадането си. При 30:30 той записа много силен начален удар, а след това удар на Вердаско излезе в аут за крайна победа в гейма и сета. 

ТРЕТИ СЕТ 

1:1 - Бързи сервис геймове и за двамата тенисисти след драмата, до която се стигна в края на предходния сет. 

1:2 - Пред Григор се откри златен шанс за нов ранен пробив, като поведе с 0:30, но защитата му не издържа в следващите две разигравания - 30:30. С прекрасен ас по правата Вердаско поведе, а Гришо изпсува звучно на английски. Последва уинър от форхенд за Вердаско и пропуснат шанс за Димитров. 

2:2 - Добър сервис гейм за Димитров, който завърши малко късметлийски, след като волето му срещна филето на мрежата, но премина в полето на съперника (гейм на 15). 

3:2 (пробив) - Нов напрегнат сервис гейм за Вердаско, който след поредното равенство позволи на Димитров да му "дръпне" в резултата, след като не успя да се позиционира за завършващ удар и топката мина под ракетата му. Димитров обаче не се възползва и опит за сечен бекхенд излезе с метър в аут - поредно равенство. 

Гришо получи 5-а точка за пробив само в този гейм след аут от ракетата на Вердаско и този път сполучи. С атака при мрежата испанецът се надяваше да затрудни Гришо, но ударът му беше слаб, а минаващият на българина - брилянтен - пробив и предимство за родния представител. 

4:2 - Пробивът е затвърден след гейм на 0! 

4:3 - Вердаско записа бърз гейм на 15. 

5:3 - Димитров запази пълно самообладание и не позволи на испанеца да го застраши, давайки му само една точка. 

5:4 - Първата точка влезе на сметката на Гришо, но след това Димитров не успя да реализира отворилите се възможности и след три поредни грешки не беше трудно за Вердаско да вземе подаването си. 

6:4 - Никакво напрежение този път от българина, който с много стабилни начални удари спечели подаването си на 0, а с това обърна и резултата в своя полза! 

Къде да гледаме Григор Димитров - Фернандо Вердаско? 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров започва третия турнир от Големия шлем за този сезон. Всеобщата надежда е Уимбълдън да не последва съдбата на Откритото първенство на Австралия и Ролан Гарос, където българинът бе повален от контузии и не показа най-доброто от себе си.

Това е и първи мач за Григор след отказването на Ролан Гарос, като не е ясно какво точно е състоянието му. Към момента Димитров е под номер 21 в световната ранглиста, а Вердаско е на 106-ото място. Българинът обаче има едва 1 победа в последните си 6 мача.

Във втори кръг евентуален противник на Григор би бил Александър Бублик или Михаил Кукушкин, а в трети - един измежду Хуберт Хуркач, Лоренцо Музети, Маркос Хирон или Емил Русовуори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички