След перфектен първи сет Григор Димитров стартира ударно в Женева


След перфектен първи сет Григор Димитров стартира ударно в Женева
Снимка: Getty Images

4963 0

В днешния празничен ден (24 май) тенис ракета номер 1 на България - Григор Димитров постигна категорична победа срещу испанеца Роберто Карбайес Баена с 6:1, 6:4 в мач от осминафиналната фаза на турнира в Женева.

Григор показа перфектна игра през първия сет, който успя да спечели само за 28 минути. Българинът заложи на агресивна игра в ключови моменти, като и сервисът му бе на много добро ниво. Вторият сет бе малко по-оспорван, но отново Гришо контролираше случващото се и един пробив се оказа достатъчен за успеха му. На 1/4-финала българинът ще се изправи срещу австралиеца Кристофър О'Конъл.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор не срещна затруднения и взе първото подаване на 15.

2:0 (пробив) - Българинът успя да стигне до равни 30 и да притисне съперника си. След удар от форхенд по правата стигна до първа точка за пробив. След непредизвикана грешка на испанеца Гришо успя да се възползва от нея.

3:0 - Първи ас за хасковлията в този двубой, който му помогна да затвърди пробива си без проблем.

3:1 - Баена спечели първия си гейм от началото на двубоя. Димитров успя да впечатли с отиграване от бекхенд от правата, но взе само точка от гейма.

4:1 - Григор впечатли със силен сервис, който много му помогна и взе подаването си на 0.

5:1 (пробив) - В този гейм Григор показа, че иска бързо да реши сета в своя полза. При 30:15 Баена допусна двойна грешка и Гришо си осигури два шанса за пробив. След къса топка и ретур в мрежата обаче се провали. Това не отчая българина, като продължи с агресивната си игра и ретури, които му донесоха втори пробив.

6:1 - Гришо бързо поведе с 40:15 и си осигури два сетбола. Първият бе неуспешен, но от втория се възползва и затвори сета за само 28 минути.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Испанецът малко си отдъхна в този гейм, който да ползва за увеличаване на самочувствието. Без да допуска грешки взе подаването си на 0 - за първи път в двубоя.

1:1 - Силното оръжие за Димитров - сервисът, отново влезе в действие. Благодарение на него успя да затвори подаването, макар да бе леко колеблив, в сравнение с първия сет.

1:2 - За първи път в двубоя испанецът поведе в резултата. Той дръпна с 0:40. като Григор намали след много хубав ретур, но до нещо повече не се стигна.

2:2 - Отново много добра игра на българина, като дори и двойна грешка не му попречи да изравни резултата.

3:2 (пробив) -  Баена стартира с двойна грешка, след което изравни, но Григор отново си взе предимство. След агресувен удар на Димитров бе отсъден аут, но съдията се поправи и стигна до две точки за пробив. Още първата бе успешно реализирана и Григор стигна до пробив във важен момент от двубоя.

4:2 - Първата ни ракета трябваше малко повече да се напрегне при това разиграване, като имаше и някои критични моменти. Григор направи непредизвикана грешка и Баена поведе с 15:30, като изоставането бе наваксао с форхенд по правата. Последва ас от Димитров и след ново израявнаване българинът затвори гейма с уинър от форхенд.

4:3 - Лесен гейм за испанеца, в който Гришо взе само точка.

5:3 - Димитров поведе с 30:15, като добрата му игра на мрежа му донесе нов гейм в негова полза.

5:4 - Испанецът искаше да покаже, че няма да се предаде и бързо взе подаването си на 15.

6:4 - С гейм на 0 Димитров успя да затвори мача след малко над час игра.

ПРЕДИ МАЧА

До момента двамата тенисисти са се срещали един срещу друг само на Ролан Гарос през 2020 година, а тогава Григор надви съперника си с 6:3, 6:1, след като испанецът се отказа поради травма.

Григор Димитров получи "уайлд кард" за участието си в Женева и започва директно от осминафиналната фаза. Роберто Баена пък трябваше да се справи със сънародника си Даниел Ринкон с 6:4, 4:6, 6:0, за да си осигури среща с Гришо на четвъртфиналите.

Поставеният под номер 49 испанец обаче не бива да бъде подценяван, тъй като има 2 спечелени тура в кариерата си от ATP, а последният го спечели тази година в Маракеш.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички