След много силен втори сет, но и след "геврек" Виктория Томова се сбогува с Уимбълдън


След много силен втори сет, но и след "геврек" Виктория Томова се сбогува с Уимбълдън
Снимка: Getty Images

4889 0

Първата ракета на България при дамите Виктория Томова загуби мача си от втория кръг на Уимбълдън. Родната представителка се сбогува с Уимбълдън след поражение с 0:6, 6:3, 3:6 от представителката на домакините Кейти Бултър (№89). Двубоят продължи час и 40 минути, като българката остави отлични впечатления във втория и третия сет, въпреки че в първия не успя да вземе нито един гейм.

По този начин Томова отново не успя да стигне до третия кръг в Лондон за първи път в кариерата, като тя отпада във втория кръг и при третото си участие в турнира. От своя страна Боултър ще срещне миналогодишната шампионка Елена Рибакина или френската ветеранка Ализе Корне в следващия си мач.

И все пак има добра новина около първата ни ракета. Тя нямаше победа в 17 мача срещу тенисистки от Топ 30 на ранглистата. Това обаче се промени именно на Уимбълдън след победа срещу световната №27 Бернарда Пера в първи кръг.

ПЪРВИ СЕТ

Първият гейм вървеше равностойно, като Боултър успя да стигне до ранен шанс за пробив при 30:40. Томова обаче би добър първи сервис и се спаси. След това последва нова точка за пробив, но ретурът на англичанката не бе сполучлив. Вики Томова не успя да се възползва от предимството си, а след това направи и двойна грешка, което даде възможност за трета точка за пробив. И тя не бе реализирана. В крайна сметка след 7 минути игра и от четвъртия опит Боултър стигна до пробив още в първия гейм. За съжаление на българката пробивът бе затвърден, като британката разчиташе на силния си първи сервис.

Томова не успя да спечели и второто си подаване в срещата, а двойни грешки от нейна страна съвсем улесниха задачата на съперничката ѝ. И четвъртият гейм бе бързо спечелен Боултър за 0:4. В следващия гейм бе и най-дългото разиграване, което бе спечелено от Томова за 30:40, но и това не ѝ помогна да запише първи гейм на сметката си. Сетът завърши при "геврек", след като Томова не успя да покаже най-доброто от себе си и спечели само два уинъра срещу 12 от британката.

ВТОРИ СЕТ

Българката най-сетне успя да запише първия си гейм в срещата, като го стори на 0. Стигна се до много красиво разиграване, с което Вики Томова успя да си осигури предимство от 30:15. От много трудна позиция тя направи прехвърлящ удар и спечели заслужени аплодисменти. След това стигна и до първата си точка за пробив в двубоя. Възползва се от нея, след като Боултър прати топката в аут - 2:0.

Още веднага обаче британската тениситка върна пробива след дълъг гейм. С труден смач Томова си спечели за кратко предимство, но в последвалите разигравания Боултър се оказа по-съобразителна. След това взе и гейма си за равни геймове 2:2.

В петия гейм първата ни ракета водеше играта през цялото време и затвори без проблем. И в следващите три гейма нямаше изненади, но в осмия българката успя да стигне до много важен пробив за 5:3. За пореден път Томова доказа, че може да разчита на добър форхенд, а и пробивът на Боултър започна да се пропуква. Вики успя да вземе и последното си подаване на 15 и да изравни сетовете!

ТРЕТИ СЕТ

От невъзможна позиция Томова със страхотен удар от движение успя да изравни 40:40 във втория гейм. За съжаление, обаче, първият сервис отново се оказа проблем за българката и допусна пробив - 0:2. В следващия гейм затвърди пробива и си осигури убедителна преднина.

Родната състезателка успя да избегне съдбата от първия сет, като спаси и точка за пробив, за да вземе подаването си - 3:1. В следващия гейм Боултър направи две двойни грешки, но и това не помогна на Томова да изненада съперничката си - 1:4. Последва размяна на сравнително бързи геймове, като се стигна до 3:5 и сервиране на Боултър.

В последния гейм при 30:15 за българката се стигна до красиво разиграване, което обаче отиде в сметката на британката, след като Томова излезе на мрежата и прати топката точно там. Въпреки драмата докрая и опитите от страна на състезателката ни, в крайна сметка третият мач пойнт се оказа печеливш за Боултър.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Срещата е планувана за корт номер 12 - трета от програмата. Мачовете започнаха в 13:00 часа българско време. Първият сблъсък е Каролина Мухова - Юле Ниймайер, а вторият противопоставя Матео Беретини и Лоренцо Сонего.

Важно е да се отбележи, че от втората среща вече са се изиграли три сета. Тя стартира през вчерашния ден, но не бе доиграна заради дъжд. Преди подновяването Беретини и Сонего са при резултат 6:7(5), 6:3, 7:6(7), 1:1.

Двете са се срещали само веднъж до този момент. През 2018 година мерят сили в Суджоу, Китай. Тогава на хард настилка Виктория Томова печели първия сет с 6:4, след което Кейти Бултър се отказва и мачът не е довършен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички