След епично зрелище Григор Димитров оцеля в Монте Карло


След епично зрелище Григор Димитров оцеля в Монте Карло
Снимка: Getty Images / Guliver

10794 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стигна до изключително трудна победа с 6:4, 4:6, 6:4 срещу Фернандо Вердаско в мач от първия кръг на тенис турнира в Монте Карло.

Двубоят се разви много драматично, след като българинът доминираше изцяло в първия сет и дори пропусна да направи още поне един пробив. Във втория обаче ролите се смениха и Вердаско проби в 10-ия гейм, изравнявайки резултата.

В третата и решаваща част Димитров показа най-доброто и най-слабото в своята игра. Често той изпускаше нервите си в разиграванията и допусна много грешки, след като поведе с 4:1. В последния гейм той отрази 7 точки за пробив и в крайна сметка се поздрави с победа 6:4.

С победата си Гришо си осигури над 20 хиляди евро и 45 точки за ранглистата, а в следващата фаза ще играе срещу Фабио Фонини, който вече се класира за следващия кръг.

Също така Димитров поведе с 2:1 в директните сблъсъци с Вердаско, като и 3-те мача се решиха в 3 сета.

ТРЕТИ СЕТ

Началото за Вердаско беше отлично, като за минута той записа гейм на 0 - 0:1. Димитров започна с изоставане от 0:30, но записа 4 поредни точки благодарение на силните си удари от форхенд - 1:1. Силната му игра от основната линия се прехвърли и при подаването на Вердаско, а три непредизвикани грешки на испанеца позволиха на Димитров да пробие за 2:1.

Последваха силни минути за българина, който записа гейм на 0 за 3:1, а след това се възползва от един от двата си брейк пойнта и направи резултата 4:1 с аванс от два пробива.

Точно в този момент Григор допусна един от превърналите се в типични за него сривове. Той загуби следващото си подаване на 0 след 3 непредизвикани грешки - 4:2. Последва оспорван гейм, който обаче отново влезе в актива на Вердаско - 4:3.

При 30:30 в следващата част Григор Димитров записа два решаващи сервиса, записвайки ас и директна точка след грешка на Вердаско - 5:3. Испанецът взе своето подаване и отново намали резултата, а след това стигна до 3 точки за пробив след ужасяваща игра на Димитров. Той спаси първите два брейк пойнта със силен сервис, а третият беше отразен с феноменален форхенд по диагонала - равенство. Вердасдко стигна до нова точка за пробив, но с ас Димитров отново успя да я отрази. С атака при мрежата Гришо можеше да стигне до мач пойнт, но от смач прати топката в мрежата. Българинът спаси още 4 брейк точки срещу Вердаско, а при първата възможност за затваряне на мача Григор прати нови бомби от форхенд и испанецът най-накрая прати топката в аут - 6:4 и победа за Григор Димитров.

ВТОРИ СЕТ

Вердаско започна по-уверено втората част и показа, че няма да се даде лесно с мощни сервиси и гейм на 0 - 0:1. Освен това Гришо показа колебание при своето подаване, допусна и двойна грешка, а Вердаско получи точка за пробив. Димитров показа характер и натисна на бекхенда на съперника си, стигайки до 3 безответни точки и победата в гейма - 1:1. Испанецът отново беше безпогрешен и записа втори пореден сервис-гейм на 0 - 1:2. След почивката Димитров отново допусна няколко неточности, но спечели подаването си на 30 - 2:2. Вердаско записа трети пореден гейм на 0 и отново поведе - 2:3.

В подаването си Григор допусна да изостане с 0:30, а и се стигна до точка за пробив в полза на Вердаско. Димитров обаче записа феноменална атака с удар по диагонала и след това по правата за равенство, а след две грешки на Вердаско Гришо се добра до равенство и в геймовете - 3:3. Силното представяне във важните точки върна увереността на Димитров, който най-накрая записа точка в подаване на съперника. Той се добра до 40:40, но две грешки от форхенд го лишиха от възможността да гони пробив - 3:4. Увереността на Григор продължи да расте и той най-накрая записа безпроблемен сервис-гейм на 15 - 4:4. Гришо продължи доминацията си на корт №1 в Монте Карло, но не успя да вкара бекхенд по правата при 30:40 в свпя полза, а в последствие Вердаско записа гейма на своята сметка - 4:5.

Димитров позволи на Вердаско да води в разиграванията и това му изигра лоша шега. Испанецът стигна до точка за пробив, която пропиля с форхенд в аут, но минута по-късно стигна до втора. Димитров се защити с ас по диагонала и форхенд в обратния ъгъл за ново 40:40, а същата комбинация му осигури предимство. Грешките от ракетата му обаче зачестиха отново и това доведе до нови две сет точки за испанеца. Димитров се защити с два брилянтни удара, а след грешка от форхенд на Вердаско Гришо спаси 5-ата точка за пробив в гейма. Шестата обаче се оказа щастлива за испанеца, след като Димитров прати топката в мрежата - 4:6 и трети сет в мача.

ПЪРВИ СЕТ

Фернандо Вердаско почна на сервис в първия гейм на мача. Той спаси добра атака на Григор, но Димитров успя да остане в гейма и стигна до 40:40. Равенството се задържа на два пъти, но все пак испанецът успя да натисне и да поведе в резултата - 0:1. Гришо нямаше такива проблеми и взе своето подаване на 15 - 1:1. Вердаско допусна няколко неточности в играта си, което доведе до  точки за пробив в полза на българина. Испанецът спаси първата точка с прекрасна къса, но след това прати топка в мрежата и Григор проби - 2:1.

След кратка почивка българинът продължи да играе по-добре от съперника и, въпреки че имаше проблеми с вкарването на първи сервис, успя да вземе гейма на 15 - 3:1. Благодарение на силния си начален удар, Вердаско спря пропадането си и успя да намали до 3:2. Испанецът имаше възможност да върне пробива, след като с добра защита се добра до 30:30, но след две непредизвикани грешки позволи на Гришо да поведе с 4:2.

В следващото подаване на Вердаско Димитров се отчете с няколко фамозни удара (бекхенд уинър по правата и уинър от бекхенд при мрежата след къса на испанеца) и стигна до точка за пробив. Вердаско успя да я отрази след силна игра от форхенд, а с добрия си сервис той успя да спре Гришо за втори пробив в мача - 4:3. В 8-ия гейм Димитров показа здрави нерви в защита, тъй като Вердаско на няколко пъти го притисна от форхенд, но ракетата на българина не трепна и той остана на гейм от победата в първия сет - 5:3. Хасковлията можеше да затвори сета още при следващото подаване на своя съперник, но все пак Вердаско успя да се задържи в гейма и да го спечели, след като изоставаше през цялото време - 5:4. При своя сервис гейм обаче Димитров беше абсолютно безпощаден и след серия от 2 уинъра и ас спечели първия сет - 6:4.

Димитров и Вердаско са се срещали два пъти до сега, като си размениха по една победа. Първо през 2013 испанецът спечели на клея в Бостад в три сета, а отново в три сета в Пекин през миналата година Димитров взе победата.

Победителят от днешния мач ще се изправи срещу Фабио Фонини в спор за осминафиналната фаза в турнира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички