След епичен сблъсък Де Минор отстрани Григор Димитров в Антверп


След епичен сблъсък Де Минор отстрани Григор Димитров в Антверп
Снимка: Getty Images/Gulliver

12050 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от австралиеца Алекс де Минор в трисетов трилър, в отделните части 6:7(4), 7:6(3), 4:6, на 1/2-финалите на турнира от сериите ATP 250 в Антверп. Българинът имаше множество шансове да спечели двубоя, но грешки във важните моменти и слаба игра на свой сервис го спряха по пътя към финала на надпреварата.

Де Минор и Димитров си размениха общо девет пробива за целия мач. В първия сет Григор поведе с пробив и 4:2, но допусна да бъде изравнен. Впоследствие се стигна до тайбрек, в който българинът се представи трагично. Във втория сет двамата отново си размениха по един пробив и се стигна до нов тайбрек, в който този път Гришо беше абсолютен властелин, стигайки до шест сетбола.

В третата част ключовите събития се развиха в средата на сета, когато Де Минор проби Гришо, българинът веднага върна пробива, но отново допусна да бъде пробит на свой сервис. Австралиецът сервира за победата и успя да я завоюва от втория си мачбол.

СЕТ 1

1:0 - Алекс де Минор успя да притисне Григор още на първото му подаване, като се стигна до 40:40. Българинът обаче запази самообладание и с две бързи точки успя да вземе подаването си.

1:1 - Де Минор започна отлично подаването си и поведе с 40:0. Григор обаче успя да завърже гейма, като направи частичен обрат, изравнявайки резултата след страховит бекхенд с една ръка и добра игра от основната линия. Австралиецът все пак взе следващите две точки и изравни геймовете.

1:2 (пробив) - Слаб гейм за Григор, който допусна да бъде пробит на 0.

2:2 (пробив) - Димитров отговори по най-добрия начин на допуснатия пробив - с връщане на пробива, при това на 0. 

3:2 - Гейм на 15 в полза на Гришо.

4:2 (пробив) - Григор бързо стигна до 40:15 и две точки за пробив. Де Минор все пак успя да изравни резултата, но само за да види как българинът стига до трети брейкбол, който вече бе реализиран.

4:3 (пробив) - Димитров показа колебания на свой сервис и не успя да затвърди постигнатия пробив в предишния гейм. Де Минор стигна до 30:40 и веднага се възползва от възможността, за да върне пробива.

5:4 - Де Минор успя да затвърди пробива, а след това Григор на свой ред записа добро подаване, за да дръпне в резултата. След почивката австралиецът ще трябва да сервира за оставане в сета.

6:6 - Три бързи гейма без пробиви.

6:7(4) - Тайбрекът започна кошмарно за Григор, който допусна да изостане с 0:5. Де Минор си осигури пет мачбола, а Димитров успя да спаси първите три, но при четвъртата възможност австралиецът затвори сета в своя полза.

СЕТ 2

2:2 - Втората част, за разлика от първата, стартира без пробиви. Въпреки това и двамата тенисисти срещнаха трудности при подаванията си. При 1:1 Де Минор трябваше сериозно да се потруди, за да спечели гейма си, а след това - при 1:2, същото сполетя и Гришо, който трябваше да спасява брейкбол.

4:2 (пробив) - В следващия гейм Григор успя да притисне Де Минор и да го пробие за 3:2. Последва труден гейм на сервиса на българина, който обаче успя да го спечели и да затвърди пробива. 

4:4 (пробив) - Де Минор успя да се задържи в сета с бързо спечелен гейм, а след това показа отлична игра на сервис на Григор, за да върне допуснатия пробив. 

4:5 - Гейм на 0 за Де Минор.

5:5 - Де Минор опита да натисне Григор още в този гейм и се добра до равенство 40:40, но българинът все пак успя да си спечели подаването и да се задържи в мача.

6:6 - Безпроблемни два гейма за Де Минор и Димитров.

7:6(3) - Вторият тайбрек в мача се оказа подобен на първия, но с обратен знак. След трагичното представяне в тайбрека от първия сет този път Григор показа страхотна игра и поведе с 6:0 на своя съперник. Българинът си позволи двойна грешка, а след това Де Минор спаси още два сетбола, преди Гришо да затвори частта при 7:3 точки.

СЕТ 3

3:3 - И двамата тенисисти започнаха да се представят по-стабилно на свой сервис и не се стигна до пробиви в първите шест гейма. 

3:4 (пробив) - Григор и Де Минор стигнаха до равенство 40:40 на сервис на българина, а минаващ форхенд на австралиеца му осигури брейкбол. Де Минор не чака втора покана и се възползва, за да осъществи пробив. 

4:4 (пробив) - Димитров отвърна светкавично на удара, при това по най-добрия възможен начин - с пробив на 0.

4:5 (пробив) - Гришо продължи да изпитва трудности на свой сервис и Де Минор се възползва. Стигна се до 30:40 и австралиецът реализира брейкбола.

4:6 - Григор успя да спаси един мачбол и да изравни за 40:40, но Де Минор се добра до втори мачбол и затвори мача в своя полза.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Гришо стигна до тази фаза след едва един спечелен мач - обрат в 3 сета на 1/8-финалите срещу Пабло Андухар (4:6 6:3 6:4), защото започна директно от тази фаза, пропускайки първия кръг. След това трябваше да се изправи срещу канадеца Милош Раонич, но двамата не излязоха на корта, тъй като вторият се отказа от двубоя поради травма.

Де Минор спечели 3 мача, за да стигне до срещата с Григор. Той сломи Ришар Гаске, Фелисиано Лопес и Маркос Гирон. В момента се намира под номер 29 в световната ранглиста. Изправял се е срещу Димитров веднъж - на осминафиналите на US Open миналата година, когато българинът спечели със 7:5 6:3 6:4.

Мачовете от полуфиналната и финалната фаза ще се играят без публика заради растящия брой заразени с коронавирус в Белгия. Двубоят е трети от програмата на централния корт. Мачовете там започват с двубой на двойки в 14:30 часа българско време и продължават със срещата Даниел Еванс – Юго Умбер. Веднага след това идва ред на Григор, който е четвърти поставен в надпреварата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички