Скандал с тенис турнира в София: Организаторите крадат авторско право (СНИМКА)


Скандал с тенис турнира в София: Организаторите крадат авторско право (СНИМКА)
Снимка: БГНЕС

29921 0

Сериозен скандал изненадващо избухна в предпоследния ден на събитието на годината в България - тенис турнира в София от сериите АТР250 с участието на местния герой Григор Димитров.

Оказа се, че организаторите са нарушили закона за авторско право и са използвали без такса или разрешение лицензиран шрифт за изписване на името на турнира - "Sofia Open".

В социалните мрежи вече стана все по-разпространен сигнала за кражбата, подаден от самия автор на оригиналния шрифт, наречен "България модерна" (линк с повече информация за него вижте НА ТОЗИ ЛИНК).

По-долу е текстът от самия пост във Фейсбук на въпросния автор на шрифта Янко Цветков, който дава повече информация за нелепата ситуация:

"Върху шрифта Bulgaria Moderna съм работил с години и без конкретен финансов стимул. Когато го публикувах, му сложих лиценз Creative Commons, който позволява ползването му безплатно само с некомерсиална цел.

Идеята беше, че ако сънародник (или който и да е друг човек) иска да го използва за лични некомерсиални цели, може да го направи без страх, че някой ще го преследва за авторски права и без заплащане. За съжаление забравих, че в България, където отдавна не живея, е пълно с хора, които не разбират от жестове.

И така се стига до мащабни мероприятия като Sofia Open, които решават, че щом за едни може, то и за другите също става. Инциденти като този (а той не е единствен) ме принудиха никога повече да не се захващам с проекти като Bulgaria Moderna и никога повече да не ползвам Creative Commons.

От това страдаме всички (защото едва ли съм единственият дизайнер, чийто мотивация и идеализъм са умъртвени в зародиш). Всъщност от това страдат всички българи, които живеят в България. Ние зад граница сме се отървали вече", е написал Янко Цветанов във Фейсбук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички