Силите на Чилич стигнаха само за сет срещу Федерер


Силите на Чилич стигнаха само за сет срещу Федерер
Снимка: Getty Images/Gulliver

5430 0

Роджър Федерер победи хърватина Марин Чилич в първия за деня мач от Финалите на ATP. Швейцарецът изоставаше със сет,но въпреки това се наложи с 6:7(5), 6:4, 6:1. Федерер вече си бе осигурил първото място в групата, докато Чилич бе изгубил шансове да продължи напред. 

Хърватинът показа добра игра, поне до средата на втория сет, преди да бъде пробит от Федерер. Световният номер 2 имаше шанс за пробив още в първия гейм на първия сет, и то на 3 пъти. Въпреки това изпрати два пъти топката в мрежата, веднъж от форхенд и веднъж от бекхенд, а Чилич спаси подаването си с ас. В деветия гейм също имаше още една възможност, но и тя бе отразена и двамата докараха сета до тайбрек. Там хърватинът бе по-стабилният и направи мини пробив още за 2:1, за 4:4 изгуби точка на свой сервис, но въпреки това с агресивната си игра принуди Федерер да прати ретура си в мрежата за 5:6, а след това с форхенд затвори сета.

В третия гейм на втория сет Чилич най-сетне успя да стигнe до точка за пробив и максимално да затрудни Федерер. Швейцaрецът обаче не допусна това и при третото си предимство взе подаването. Точно, когато отново всичко подсказваше, че ще има отново тайбрек, в десетия гейм, Федерер най-сетне успя да пробие и затвори втория сет, за да се върне в мача -6:4.

Третият сет започна по мечтан начин за швейцареца - пробив още във втория гейм и затвърждаване на 0. Играта пък на Чилич изцяло се срина и той успя да взе едва един гейм в целия сет. 

Първи сет

0:1 Труден първи сервис гейм за Чилич, в който Федерер стигна до точка за пробив, но все пак хърватинът изравни за 40:40. След това се отвориха нови две възможности за пробив, но веднжъ с бекхенд и веднъж с форхенд в мрежата, пропиля шанса си. Все пак Чилич затвори гейма с ас.

1:1 Световният номер 5 дръпна с 0:30, но четири поредни точки за Федерер му осигуриха спечелване на подаването.

1:2 Без точка за пробив пред Федерер този път. Чилич взима гейма на 30. 

2:2 Лесен гейм за Роджър с две отлични волета от страна на швейцареца и ас за затваряне. 

2:3 Чилич постепенно стана по-уверен в играта си. С хубав бекхенд по диагонала напредна с 15:30, а след това записа и два аса, за да вземе подаването си на 15.

3:3 Хърватинът взе първата точка, но набързо Федерер направи 40:15. Още една точка за Чилич, но след бекхенд в мрежата, швейцарецът взе и това си подаване.

3:4 Роджър стигна до равни 30, но Чилич със силен сервис отново взе гейма. 

4:4 Бърз гейм на 0 за Федерер.

4:5 Отново шанс за пробив, но с добър форхенд хъравтинът спаси и тази възможност.

5:5 Чилич все още не може да стигне до точка за пробив, а с форхенд мрежата затваря гейма в полза на Федерер.

5:6 Бекхенд уинър от Чилич за 30:40, след което и Федерер му помогна пращайки топката в мрежата и ще сервира за тайбрек.

6:6 Чилич имаше своя момент в гейма, за 30:30 след страхотен форхенд по диагонала. Федерер обаче с два сервиса не остави шанс за нещо повече. Тайбрек!

Чилич направи мини пробив за 2:1, но при 4:4 загуби преднината си. Все пак се оказа по-стабилният по време на тайбрека и отново с мини пробив напредна за 5:6 и при следващата точка затвори сета. 

Втори сет

1:0 Бърз гейм на 15 за Федерер.

1:1 Поредна пропиляна възможност от Федерер за пробив след изпратен от него форхенд в аут и ас от Чилич.

2:1 Федерер водеше комфортно с 40:0, но Чилич успя да изравни и дори да стигне до първа точка за пробив в мача. От третия път, в който си осигури предимство, швейцарецът взе подаването си.

2:2 Без напрежение и гейм на 15 за Чилич.

3:2 Същото развитие и за Федерер в неговото подаване.

3:3 Гейм на 0 за Чилич.

4:3 Маестрото продължава да минава с лекото през сервис геймовете си, като вече има 71% успеваемост на първи сервис. 

4:4 Още един гейм без загубена точка за Чилич.

5:4 Чилич изравни до 30:30, но с ас и неспасяем форхенд , Федерер отново повежда. 

6:4 (пробив) Най-сетне Федерер стига до пробив и то в най-подгодящия за него момент. Той си осигури две точки за порбив, но този път се възползва още от първата, за да спечели сета и изравни резултата в мача. 

Трети сет

1:0 Първи гейм в сметката на Федерер в сета.

2:0 (пробив) Важен гейм за Чилич, в който сервисът му бе лош. При 30:30, прати топката в мрежата и отново отвори възможност за пробив пред швейцареца, от която веднага се възползва.

3:0 Пробивът е затвърден на 0.

3:1 Труден гейм за Чилич, но прекрати серията на Федерер от 5 поредни гейма. 

4:1 Федерер взе подаването си на 15.

5:1 (пробив) След пробива във втория сет Чилич не успява да покаже играта от първата част. Двойна грешка и бекхенд в мрежата за 30:15. Два шанса за нов пробив, като втория е успешен и Федерер ще сервира за спечелване на мача. 

6:1 Безкомромисен, затваря мача с гейм на 0.

Преди срещата

Двамата имат общо 8 срещи помежду си, като статистиката категорично е на страната на швейцареца. Чилич има само една победа през 2014 година на US Open на полуфиналите. За последно двамата се изправиха един срещу друг на финала на тазгодишния "Уимбълдън", като Федерер победи с категоричното 6:3, 6:1, 6:4. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички