Силен Григор Димитров напусна турнира във Виена след драматична загуба от Стефанос Циципас


Силен Григор Димитров напусна турнира във Виена след драматична загуба от Стефанос Циципас
Снимка: Getty Images/Guliver

13554 0

Ракета номер едно на България Григор Димитров допусна загуба с 0:2 сета (6:7(6), 4:6 в отделните части) от третия в света и първи в схемата Стефанос Циципас и приключи с участието си в турнира във Виена, част от сериите ATP 500.

Въпреки загубата хасковлията затвърди добрата си форма от Индиън Уелс. През по-голямата част от срещата той бе много стабилен на сервис, рядко даваше точки на опонента при подаванията си и завършваше добре разиграванията. 

Няма да е пресилено, ако се каже, че през първия сет категорично бе по-добрият на корта. Той имаше и страхотна възможност при подаванията на Циципас, и в самия тайбрек, когато обаче изкара наглед лесна за неговите стандарти топка в аут при сетбол. Това подейства отрезвително на гърка, който рязко вдигна нивото и стана по-убедителен - за края на първия сет и за началото на втория.

Той стана далеч по-категоричен на собствен сервис при втората част, а за повечето геймове това все още важеше и за подаването на Димитров. Не е случаен и фактът, че в крайна сметка в мача имаше едва един пробив. Той обаче дойде в самия край на втория сет, когато Григор сервираше за оставане в частта.

Именно тогава сякаш българинът се разколеба, тъй като още при първата точка в гейма стартира с двойна грешка (общо втората му в мача). Циципас усети, че това е моментът, без да го остави да му се изплъзне, а Димитров нямаше какво да направи и приключи с участието си.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - двамата се "захапаха" още от първата точка, която след дълго разиграване, отиде в полза на гърка, но се оказа и единствена за него в гейма. Димитров демонстрира отличен първи сервис и стабилен бекхенд от самото начало, а накрая имаше и доза късмет да пласира топка, отбила се от мрежата, точно на аутлинията, след което пък Циципас я намери с рамката на ракетата и я изкара далеч в аут.

1:1 - много красив минаващ удар със сечен бекхенд осигури равенство 15:15 за Димитров. Впоследствие българинът поведе и с 15:40, но труден за изпълнение бекхенд по правата без малко не мина мрежата и се стигна до равенство. В крайна сметка Циципас взе и следващите две разигравания и спечели подаването си.

2:1 - изключително убедителен Димитров спечели на 0 подаването си. Той отново демонстрира страхотен сервис и бе категоричен с "уинърите" си.

2:2 - Гришо отново поведе на сервис на Циципас с 30:15, след като отново имаше доза късмет с филето на мрежата, довело до нов удар с рамката на ракетата на гърка. Впоследствие демонстрира страхотна защита и стигна до нова точка за пробив при 40:30, която обаче бе неутрализирана с мощен първи сервис, след който пак последваха две безответни точки за него.

3:2 - българинът отново започна уверено и поведе с 40:0, но впоследствие допусна изравняване, а и точка за пробив за опонента след маратонско разиграване. Тя обаче бе отразена. В крайна сметка след над 8 минути и 3 равенства от 40:40 Димитров спечели и този си гейм със страхотен ас за финал.

3:3 - лоша преценка на Циципас даде добра позиция на Гришо и равенство от 30:30, но последваха два много силни сервиса (последният - ас), с които гъркът си спечели подаването.

4:3 - нов гейм на 0 за Гришо, като последната точка бе повече от впечатляваща. Той хвана много трудна топка, за да я отиграе със сечен бекхенд по правата и да я сложи точно на линията.

4:4 - този път никакво напрежение за Стефанос, който даде само една точка на Димитров след убедителен сервис-гейм и прецизни удари при разиграванията. 

5:4 - въпреки "лъвската" защита на Циципас Гришо не му даде шанс и при това свое подаване, завършило с добър сервис в тялото, който се оказа неспасяем за гърка.

5:5 - нов убедителен гейм на 0 за Стефанос, който показа и добро излизане на мрежата при това си подаване.

6:5 - българинът обаче не му остана длъжен и отново първият сервис му осигури безпроблемен гейм, в който не даде точка на опонента. Така Гришо си гарантира поне тайбрек в първия сет, докато Циципас ще трябва да сервира, за да остане в частта. 

6:6 - четвъртият ас за гърка му осигури преднина от 40:15. Димитров намали с изумителен остър ретур по диагонала, но това се оказа недостатъчно и сетът стигна до тайбрек.

ТАЙБРЕК (ПЪРВИ СЕТ)

Отличен първи сервис по диагонала даде добро начало за Димитров, който започна (1:0), което продължи и с минипробив (2:1). Сервис в тялото и друг по диагонала, при който гъркът се опита да вземе рано топката, но неуспешно - 4:1 за Григор. 

Българинът успя да влезе в разиграването при второто подаване на Стефанос, но не успя да пробие отново - 4:3. Перфектен и убедителен Димитров стигна до три сетбола след много категорична игра. Той се справи с впечатляваща защита на опонента си - 6:3.

При първата българинът атакува втория сервис на гърка, а в даден момент опита любопитна къса, но след много тичане Стефанос взе разиграването - 6:4. И при втория път той игра на втори сервис, като бе много близо до нелепа и фатална грешка от воле, до която обаче не се стигна и Гришо изкара минаващия си удар с малко в аут - 6:5.

Перфектен първи сервис и удобна топка за "уинър", но Димитров изкара топката в аут и загуби предимството си - 6:6. В случая Циципас имаше и доза късмет, тъй като удари топката с рамката си, но тя все пак влезе. Последва нов пробив и 7:6 за гърка. Дълго разиграване и непредизвикана грешка - топка в аут, след което Циципас драматично спечели тайбрека с 8:6.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - убедително начало на втората част за третия в света и водач в схемата на турнира. Той не даде и точка на българина.

1:1 - Гришо започна с първа двойна грешка изобщо в мача, но веднага след това "отговори" с ас. В крайна сметка Димитров спечели подаването си след прехвърлящ удар на Циципас, който излезе с малко в аут.

1:2 - този път Димитров се представи по-добре, но записа само една точка, след като имаше добра възможност за 30:30, но негов удар се спря във филето на мрежата и с малко не премина.

2:2 - отличен гейм на 0 с перфектен първи сервис за Димитров, завършил за "отрицателно време".

2:3 - Циципас направи непредизвикана грешка, след като не можа да се справи с по-ниско паднала топка и я изпрати в мрежата. Въпреки нея не изпита затруднения с подаването си и тя остана единствената точка в актива на Димитров от този гейм.

3:3 - отново експресен Григор печели безпроблемно подаването си, записвайки 3 аса (общо 10 до момента в срещата срещу 6 за съперника). Стефанос отново остана на 0 при посрещането си.

3:4 - изумителни сечени бекхенди от много трудни позиции и Гришо бе близо до две поредни точки, но българинът рискува накрая и изстреля бекхенд по правата, който срещна мрежата. Все пак той взе следващата точка и поведе с 30:15. След това обаче Циципас първо спечели маратонско разиграване, а впоследствие бе и достатъчно убедителен, за да не даде повече точки на Димитров. Безспорно най-оспорваният гейм в този сет, но все още няма пробиви в срещата.

4:4 - Димитров отново спечели подаването си за "отрицателно време" и изравни геймовете без да даде точка на опонента.

4:5 - въпреки че поведе с две поредни точки, Циципас допусна ситуация от 40:30 в своя полза, при която направи непредвизвикана грешка, изкарвайки топка по диагонала с форхенд в аут - 40:40. Впоследствие Димитров стигна и до точка за пробив след нова топка в аут, но тя бе неутрализирана след отлично воле от гърка. Сечен сервис по диагонала и впечатляваща къса при следващото разиграване обаче измъкнаха Стефанос от тази ситуация.

4:6 (ПРОБИВ) - Григор започна с втората си двойна грешка в гейма, в който сервираше за оставане в мача. Агресивен ретур на втори сервис и топка в аут на Димитров го постави в тежка ситуация - 0:30. Непредизвикана грешка и нова топка в аут на Гришо осигури два мачбола за противника при 15:40. Циципас си взе още първата и спечели мача с единствения пробив в срещата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Към момента Димитров заема 22-рото място в световната ранглиста, докато неговият опонент е 3-ти в света. Техният мач ще е втори на централния корт, където програмата започва в 15:00 часа българско време с двубоя между Каспър Рууд и Лойд Харис.

Българинът и гъркът са се срещали два пъти до този момент в официални сблъсъци. Едната им среща е точно от турнира във Виене, където преди година Гришо спечели във втория кръг след обрат и успех с 2:1 сета - 6:7(5), 6:4, 6:3 в отделните части. През същата година обаче Циципас надделя на Ролан Гарос с 3:0 сета - 6:3, 7:6(9) и 6:2.

Димитров се намира в отлична форма, след като на Индиън Уелс стигна до полуфиналите, а по пътя си отстрани играчи като Райли Опелка (номер 27 в света), Даниил Медведев (номер 2 в света) и Хуберт Хуркач (номер 10 в света). Последните две победи дойдоха след впечатляващи обрати.

На същия турнир Циципас отпадна на четвъртфиналите от Николоз Басилашвили, който впоследствие стигна до финала, но го загуби от Камерън Нори (който преди това се справи именно с Григор Димитров).

Жребият не бе никак благосклонен към българина във Виена, тъй като на хартия той му отреди най-тежкия възможен опонент. Въпреки това Димитров призна, че обича такива сблъсъци.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички