Сервис машината Бублик отстрани Григор Димитров след два часа и половина зрелище


Сервис машината Бублик отстрани Григор Димитров след два часа и половина зрелище
Снимка: Getty Images

25842 0

Григор Димитров отпадна във втория кръг на Уимбълдън. Първата ни ракета не успя да преодолее представителя на Казахстан Александър Бублик и загуби срещата с резултат 4:6, 6:7, 6:7 след два часа и половина игра на корт номер 12 на най-престижния турнир на трева.

Срещата предложи много напрегнати моменти, атрактивна игра на мрежата и множество къси топки. Съперникът на Димитров го изненада с мощния си сервис и записа цели 34 аса срещу само 4 за българина. Това беше и ключово за успеха в този така тежък двубой.

Така Димитров все още няма успех над Бублик, след като бе загубил от него в 1/4-финалите на турнира в Чънду, Китай. Преди мача на Григор Димитров в програмата бяха двубоите Кристина Плишкова - Анастасия Павлюченкова и Джеймс Дъкуърт - Сам Куери. Поради тази причина двубоят започна с половин час по-късно.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) Безкомпромисно начало за Димитров с пробив и гейм на нула даде добро настроение още в откриването на срещата. 

1:1 (пробив) В следващия гейм се стигна до два дюса, като казахстанецът успя да върне пробива. 

1:2 Бублик стигна до нова гейм след като поведе с 40:15 в третия и затвори гейма на 30. 

1:3 (пробив) Нов пробив на Бублик, който дойде след скоростен гейм на нула. 

2:3 Димитров допусна две двойни грешки, което затрудни гейма и се стигна до 40:40. Все пак Гришо спаси две точки за пробив след добри излизания на мрежата. Димитров стигна до възможност за затваряне на гейма и с дропшот успя да го вземе.

2:4 Непредизвикана грешка на Димитров даде аванс на Бублик в следващия гейм. Казахстанецът започна да отвръща на късите топки с къси топки, което даде резултат и с ас при 40:30 Бублик взе подаването си.

3:4 Сервисът на Григор започна да работи и затрудни посрещането на съперника, като българинът успя да поведе бързо с 40:0, а непредизвикана грешка на Бублик му позволи бързо да вземе гейма.

3:5 Българинът започна да принуждава съперника си да излезе на мрежата, където да допуска грешки. Бублик обаче отвърна с ас за 30:15, но допусна двойна грешка в следващото разиграване. Казахстанецът продължи с тежък сервис и удари по правата, което му донесе гейма.

4:5 И в този гейм Димитров заложи предимно на навлизане в корта, благодарение на което поведе с 30:0. С елегантно воле при 40:15 Гришо успя да съкрати изоставането си. 

4:6 (сет) Казахстанецът отново отвори торбата с асовете в десетия гейм и бързо вкара два за 30:0. Грешка обаче върна Димитров в гейма, а след това казахът направи двойна грешна. Стигна се до дюс след нов ас и пропуснат сетпойнт. След силен удар от форхенд Димитров стигна до точка за пробив, която беше върната след ас. Бублик изпусна още един сетпойнт, но асовете продължиха да работят и казахстанецът взе сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 Димитров поведе с 40:15 без особено напрежение, като след това използва правото си на ястребово око, което отсъди аут. Това позволи на Бублик да достигне до равенство. Грешка на казахстанеца даде предимство на Григор, който взе подаването си.

1:1 Бублик направи четиринадесетия си ас, но продължи да бъде по-слаб на мрежата, благодарение на което геймът вървеше равностойно. Грешка на Димитров на мрежата обаче даде гейма на казахстанеца.

2:1 Българинът затрудни съперника си с добре насочен сервис, благодарение на което не срещна трудности в гейма и спокойно го затвори при 40:15.

2:2 Бублик подобри играта си във вътрешността на корта и при две излизания успя да поведе с 30:0. Грешка на Григор направи преднината 40:0. Гришо върна точка, но нов ас на казахстанеца възстанови равенството във втория сет.

3:2 И двамата тенисисти показаха разнообразни удари, като Димитров поведе с 30:15 с красиво воле. Топка в аут на Бублик и още една грешка на казахстанеца позволи на Гришо да вземе гейма.

3:3 Дълго разиграване на мрежата завърши с успешен удар на Димитров за 15:0. След грешка на Бублик той реши да включи отново мощния сервис, благодарение на което поведе с 40:30. С хубав ретур на къса топка българинът стигна до дюс. И тук обаче не се стигна до пробив - 3:3.

4:3 Гришо опита да разнообрази подаването си и да заложи на по-силен сервис. Тенденцията с дълги разигравания вътре в корта продължи, а зрелищно воле за 30:15 на Димитров обра овациите. Последва аут на Бублик и грешка на Гришо в следващото разиграване. Тежък удар на Димитров и грешка на казаха доведе до четвръти гейм на Григор в този сет.

4:4 Ритъмът на сета не се накъса, като 196-сантиметровият Бублик продължи да залага на мощния начален удар и стигна до 40:0 и гейм на 0.

5:4 Ответният удар не закъсня като Димитров също взе подаването си на 0.

5:5 Бублик показа класа с излизанията на мрежата и поведе с 30:0. Казахстанецът затрудни Димитров, чието посрещане излезе в аут за 40:0 в полза на Бублик. Трети пореден гейм на нула.

6:5 Димитров реагира добре на поредната къса топка и завърши успешно за 15:0. С хубав форхенд той спечели и следващата точка. Грешки на Гришо обаче позволиха на Бублик да изравни до 30:30. Казахстанецът не успя да достигне точката за пробив след два аса на Гришо.

6:6 Убедителен гейм на нула за Бублик вкара мача в тайбрек.

Тайбрек: Бублик направи минипробив в началото на тайбрека, а Димитров върна с невероятно воле. Второ поредно воле обра овациите на публиката, като Гришо за пореден път затвърди красивия си стил. Димитров поведе с 4:2 след грешка на Бублик на мрежата. Грешки на Димитров позволиха равенството да бъде възстановено. Двамата си размениха по един бърз сервис за 5:5. Бублик стигна до сетбол, който обаче беше върнат след силен форхенд на Гришо и грешка на Бублик. При втория сетпойнт обаче казахстанецът надделя и взе втория сет.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 Третият сет започна със сервис на казахстанеца, като вървеше точка за точка до 30:30. Димитров хвана поредната къса топка на Бублик, но не успя да вземе и точката за пробив. Последваха още едно равенство при 40:40 и нова изпусната точка за пробив от Гришо. Бублик си осигури преднина с ас, но отново не беше възможно да се затвори геймът. Димитров пропиля и още две точки за пробив. След 9-минутен гейм Бублик все пак взе разиграването си.

1:1 Изпуснатите възможности мотивираха Димитров да се върне в двубоя и Гришо бързо взе гейм на нула.

2:1 Бублик отново заложи на мощния си сервис и не остави много възможности на българина да му се противопостави в гейма. Бързите сервиси донесоха успеха на казахстанеца за 2:1.

2:2 Григор нямаше особено голям късмет при излизанията на мрежата, но тактиката му с къси топки постави Бублик под напрежение и двамата отново стигнаха до дюс. Бублик изпусна две точки за пробив, като втората дойде след двойна грешка на Димитров. 

3:2 Бублик поведе с 40:0 като продължи поредица от тежки сервиси, които затрудниха Григор и не му позволиха да ги посрещне успешно. Българинът обаче взе инициативата и с две успешни разигравания направи 40:30, но загуби гейма.

3:3 Димитров не допусна пробив в този гейм и спокойно взе подаването си.

4:3 Бублик започна да греши сервиса си, което позволи на Димитров да продължи с хитри удари за затруднява казахстанеца. Гришо не успя да задържи аванса си обаче и от 30:15 резултатът стана 30:40 след добро движение на Бублик по корта и успешни форхенди. Така отново казахстанецът не беше пробит.

4:4 - Гейм на нула за Димитров върна равенството в сета.

5:4 Доста грешки в играта на българина позволиха на Бублик да поведе отново. Тежкият сервис на казахстанеца притисна Димитров на основната линия, което беше и решаващо в този гейм. В 31-вия си ас Бублик се доближи на гейм до победата.

5:5 Димитров успя да вземе инициативата в гейма и да насочва играта, като по този начин предизвика Бублик да греши. Българинът поведе с 40:0 след успешни атаки и уверени излизания на мрежата.

6:5 Сервис-машината Бублик отново заложи на арсенала си от асове и с три директни точки поведе с 40:0, което доведе и до вземането на гейма на 0.

6:6 Аут на Димитров и двойна грешка затрудниха задачата му да остане в мача. Въпреки това българинът успя да навакса изоставането с тежки удари и аут на Бублик. Така Димитров вкара мача във втори пореден тайбрек.

Тайбрек: Бублик сервира и взе първата точка в тайбрека. След хубав начален удар и дълго разиграване Димитров направи миниобрат за 2:1. Негова грешка възстанови равенството. С уверени удари по правата Димитров поведе с 4:2. Казахстанецът нямаше проблем да върне двете точки изоставане и дори отново да поведе. Казахстанецът стигна до мачпоинт с уинър по правата. 

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров спечели срещата си от първия кръг на Уимбълдън срещу испанския ветеран Фернандо Вердаско с 3:6, 6:3, 6:4, 6:4. Бублик успя да надделее над над Михаил Кукукшкин в три сета с 6:4, 6:2, 6:1.

Двамата тенисисти имат един мач помежду си, като тогава представителят на Казахстан направи обрат и спечели в 1/4-финалния сблъсък на турнира в Чънду, Китай. Победителят от двубоя ще играе в третия кръг срещу спечелилия сблъсъка между Хуберт Хуркач от Полша или Маркос Гирон от САЩ.

196-сантиметровият Бублик достигна 37-ма позиция в ранглистата през май 2021 г., като за първи път преминава първия кръг на Уимбълдън. Досега той отпадаше на старта в два случая - през 2017 и 2019 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички