САЩ '94 е зад него: Рекорд на Григор Димитров е №3 най-значим успех за България в последните 35 години - кои са пред него?


САЩ '94 е зад него: Рекорд на Григор Димитров е №3 най-значим успех за България в последните 35 години - кои са пред него?
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

2581 0

Някои велики български успехи бяха съпоставени в доста любопитна класация. А именно тази за най-значимите родни успехи с уговорката, че става въпрос за периода от 1989 година насам. Григор Димитров зае престижната трета позиция.

Успех на Григор Димитров бе поставен над този на националния по футбол от Световното през 1994

Най-добрият български тенисист и подвигът му да достигне третото място в света бе поставен над великото лято за българския футбол от 1994 година. Тогава Христо Стоичков и компания стигат полуфиналите на Световното първенство по футбол и завършват четвърти.

Хасковлията успя да изкачи немислимо много места в световната ранглиста и да стане трети, след като изпрати суперсезон през 2017-а година. Тогава той приключи кампанията с триумф на Финалите на ATP в Лондон, с което остана трети в света за десет поредни седмици. Абсолютен рекорд за България в ранглистата на ATP.

Още: Ценните качества на Григор Димитров, взети от родителите му: Извлякох най-доброто от двата свята

Как Григор Димитров стана 3-ти в света?

Този му успех бе класиран трети, като зад него, освен пробива на националните ни по футбол и "Златната топка" на Христо Стоичков, бяха поставени още златото за ансамбъла ни по художествена гимнастика на Олимпийските игри през 2020 година в Токио, както и европейската титла за Ивет Лавова на 100 метра от 2005 година.

Трябва да се уточни, че класацията не е само за спортни събитие - тя е направена след представително социологическо проучване от "Галъп интернешънъл", поръчано за предаването "Големите постижения" на "Нова". А на първите две места за България са влизането на страната в Европейския съюз (2007) и влизането в НАТО (2004).

В топ 10 за успехите ни попадат и имена като Веселин Пантелеев-Ешкенази, Райна Кабаиванска и Мария Бакалова. Колкото до Григор Димитров - за съжаление, тенисистът отпадна изненадващо рано-рано в Мадрид от суперталант (ВИДЕО).

Точи се на Григор Димитров в Мадрид: Тийнейджър суперталант вече с успехи - би най-добрия приятел на Гришо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички