С хитрост, ловкост и класа Григор Димитров подчини американски бомбардировач


С хитрост, ловкост и класа Григор Димитров подчини американски бомбардировач
Снимка: GettyImages

11840 0

Най-добрият тенисист на България - Григор Димитров изигра един от най-добрите си мачове за 2022 година, след като подчини Джон Иснър с 2:0 (6:3, 7:6) в истински дуел на различните стилове в осминафинален двубой от Мастърс турнира "Индиън Уелс". 

Родният представител изглеждаше почти безгрешен срещу намиращия се в добра форма американец и бързо се нагоди към играта на Иснър, базираща се на мощни форхенди и излизания на мрежата. 

Още в 4-ия гейм на 1-ия сет Димитров стигна до пробив след серия от добри ретури и минаващи удари, най-вече от бекхенд, а до края не позволи на Иснър дори да се надява на обрат. 

Вторият сет беше "пиршество" на мощта, като и двамата демонстрираха стабилност при сервис и логично се стигна до тайбрек. В него по-големият арсенал на Димитров си каза думата, като след няколко разменени минипробива нервите на Иснър не издържаха и припряността му в ключовите точки даде резултат - 8:6 и чиста победа за Димитров! 

За целия двубой Григор позволи само един шанс за пробив в полза на американеца, като го отрази. За разлика от срещата с Бублик, този път хасковлията записа 8 аса (0 в предишния двуой) и регистрира 71% вкаран първи сервис! 

Григор показа подобрение и спрямо предишните двубои, като възходящата линия на играта му може само да радва милионите му фенове. Следващият му двубой е в петък, а съперникът ще стане ясен в четвъртък рано сутринта. 

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА Григор Димитров - Джон Иснър

Първи сет

1:0 - Григор Димитров откри срещата с отличен сервис гейм, спечелен на 15. 

1:1 - Американецът стартира с лесен гейм на 0. 

2:1 - Димитров имаше проблеми още при втория си сервис гейм, след като изостана на два пъти - 0:15 и 15:30. При втората проблемна ситуация обаче сервисите му бяха добре пласирани и Иснър трудно връщаше топката - 40:30. Американецът реши да излезе на мрежата в следващото разиграване и сбърка след отлични минаващи удари на Димитров. 

3:1 (пробив) - Гришо бързо-бързо се нагоди по играта на Иснър при мрежата и след серия от паметни минаващи удари "препарира" своя опонент, пробивайки го на 15! 

4:1 - Димитров защити подаването си, макар и трудно, с гейм на 30, затвърждавайки пробива! 

5:2 - Иснър взе гейма си на 0 и затрудни максимално Димитров в неговото подаване. Стигна се до драматичен развой и няколко равенства, но при предимство за Гришо българинът наниза страхотен ас по диагонала и взе сервис гейма си. 

6:3 - Сет за Григор Димитров! Въпреки че "трепна" при подаването си за спечелване на сета, допусна "двойна грешка", но тя не се оказа фатална - гейм на 15 и сет в полза на Гришо! 

ВТОРИ СЕТ 

1:1 - Спокойно начало и за двамата тенисисти, които стартираха уверено в своите подавания. 

2:3 - Пет поредни сета без пробив, като Иснър изглеждаше по-уверен в своите подавания в сравнение с Гришо, но и двамата се справяха перфектно на линията за изпълнение на начален удар. 

3:3 - След медицински таймаут, в който Иснър получи помощ за мазол на ръката, двамата изиграха първия по-дълъг гейм, който все пак беше затворен успешно от Димитров на 30. 

4:4 - Григор Димитров затрудни Иснър в гейм №7, но при 30:30 оръжията на американеца бяха активирани - мощен ас и отлично излизане на мрежата в последвалата точка му спечелиха гейма. При следващия Григор нямаше проблем да спечели подаването си. 

4:5 - Гейм на 15 в полза на Иснър. 

5:5 - Напрежението беше върху Григор Димитров, който трябваше да сервира за оставането си в сета, но се справи отлично - с два аса и грешка на Иснър поведе с 40:0 и, макар и да допусна непредизвикана грешка, спечели гейма на 15. 

5:6 - С няколко добри ретура Димитров успя да затрудни Иснър, принуждавайки го да сбърка два пъти - 30:30. С две бомби от сервис обаче американецът отново се озова напред в резултата. 

6:6 - Напрегнат сервис гейм за Димитров, който беше атакуван на два пъти при втори начален удар от Иснър, и то с успех - 30:30. Последва феноменален форхенд на Григор, попаднал точно на крайната линия за 40:30 - един от най-добрите уинъри в мача. Ретур в мрежата на Иснър пък означаваше тайбрек. 

Тайбрекът започна с размяна на по 2 минипробива, като двамата тенисисти се захапаха здраво и вървяха точка за точка до 4:5, когато при подаване на Иснър Димитров получи първия си шанс да вземе мача. Американецът се защити с мощна атака от форхенд, която българинът едва не превърна в точка в своя полза, след като минаващият му удар кацна на сантиметри в аут. 

Мощта и агресията на Иснър обаче му изиграха лоша шега. Той направи пит да се позиционира оптимлано за своя светкавичен форхенд в две поредни точки, но Григор "разгада" намеренията му и с точно пласирани удари извади от равновесие своя опонент, за да допусне Иснър две грешки и да предаде тайбрека след 6:8 в полза на Димитров. 

Преди двубоя Григор Димитров - Джон Иснър

Българинът достигна до осминафиналите след класна победа над Александър Бублик с 2:0 в сетовете (6:3; 6:4), като показа много добра форма след слабото си представяне в Акапулко в средата на миналия месец. 

Иначе в първия кръг той се справи сравнително лесно със съпротивата на Джордан Томпсън от Австралия (също с 2:0 в сетовете). 

Американският тенисист от своя страна се справи със сънародника си Сам Куери (2:0), а след това би и Диего Шварцман, който също беше разпечатан от гиганта с 2:0 в сетовете. 

Що се отнася до съперничеството между Гришо и Джон Иснър, то статистиката е на страната на американеца - 2:1 победи, но двамата не са се срещали на тенис корта от 2017 година насам. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички