Руски тенис рецитал във финала на Sofia Open 2019


Руски тенис рецитал във финала на Sofia Open 2019
Снимка: Getty Images/Guliver

2924 0

Тенис турнирът "Sofia Open" има своя голям победител и за 4-а поредна година различен тенисист го печели. Даниил Медведев показа превъзходна игра и след нов двусетов рецитал се поздрави с първа титла за сезона, след като надделя с 6:4, 6:4 над Мартон Фучович.

В първия сет руснакът изпусна куп шансове за пробив преди да успее да реализира брейк в своя полза в гейм №7. Фучович веднага върна пробива, но след много оспорван 9-и гейм Медведев отново проби при 3-ата си възможност и този път не сбърка на свой сервис - 6:4.

Отново по-безгрешната игра на руснака му осигури ранен брейк (гейм №3). Фучович имаше два шанса до края на сета да върне пробива, но защитата на Медведев се оказа решаваща.

По време на целия двубой 22-годишният тенисист изглеждаше по-подготвен, по-спокоен и по-уравновесен. Фучович се опитваше да наруши ритъма на съперника с необмислени атаки и агресивна игра, но неточността най-вече от форхенд му изигра лоша шега и тактиката му определено не сполучи.

За Медведев това е 3-а победа над Фучович в три мача помежду им, както и 4-и трофей в турнири под егидата на ATP. 22-годишният руски феномен започна годината много силно, а с 250-те точки, които спечели, е все по-близо до пробив в топ 15 на световната ранглиста.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

1:0 - Още в първия гейм Медведев получи две точки за пробив. Фучович реализира уинър от форхенд за 30:40, а след това повтори комбинацията от начален удар и форхенд по диагонала за отразяване и на втората брейк точка. Отличният сервис на унгареца продължи и с две бомби успя да спечели подаването си.

1:1 - Гейм на 15  в полза на руснака.

2:1 - Отново проблеми за Фучович, който след брилянтен минаващ удар на Медведев изостана с 15:30. Нови два отлични сервиса му помогнаха да стигне до точка за гейма. Фучович сбърка форхенд за равенство, но отново началният удар го спаси.

2:2 - Гейм на 30 за Медведев.

3:2 - При 30:30 се стигна до страхотно разиграване, при което и двамата показаха страхотни защити, но Фучович сбърка форхенд и допусна точка за пробив. Той обаче в трети пореден гейм не трепна и с отлични акции, последната от които бекхенд воле при мрежата, спечели подаването си.

3:3 - Медведев пропусна два шанса да затвори лесно подаването си и се стигна до 40:40, но две грешки на Фучович свършиха работата на руснака вместо него.

3:4 (пробив) - При 0:30 за Медведев руснакът извади сериозен късмет, след като негов бекхенд срещна филето на мрежата и премина в полето на съперника. Последва опит за дълъг удар на Фучович, но топката излезе в аут. Нова непредизвикана греша на унгареца означаваше и пробив.

4:4 (пробив) - Много интересно - Фучович показа невероятни нерви и бързо върна пробива с гейм на 15.

4:5 (пробив) - Увереният сервис на унгареца се изпари и отново допусна изоставане с 15:40. Той все пак навакса и дори имаше шанс да спечели подаването си, но Медведев с прекрасни ретури и защита си гарантира нов пробив.

4:6 - Този път Медведев не позволи никаква изненада и спечели на 15, приближавайки се на сет от титлата в София.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Уверено начало на Фучович, който печели първия гейм на 0.

1:1 - Медведев отговаря по идентичен начин, макар и да не успя да спечели на 0. 

1:2 (пробив) - Точно преди първата почивка в гейма сервисите на Фучович отново го предадоха. Медведев се отчете с няколко дълбоки ретури, с които наруши ритъма на своя опонент и стигна до 2 точки за пробив. Руснакът реализира още първата и взе категоричен аванс в мача.

1:3 - Гейм на 15 за Медведев и пробивът е затвърден.

2:3 - Фучович печели на 30.

2:4 - Медведев срещна първа точка за пробив срещу себе си, след като не успя да затвори подаването си с аванс от 40:15. С отлична комбинация от сервис и форхенд световният №16 се защити, но с форхенд уинър Фучович получи втори шанс за ри-брейк. Той рискува и атакува с форхенд по правата, но топката не закачи линията. Последва агресивен, но неточен ретур и ас на Медведев.

3:4 - Лесен гейм за Фучович.

3:5 - Лесен гейм за Медведев

3:6 - Пробив на 0 за Медведев и край на мача!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Мартон Фучович се възползва максимално от по-слабата половина, в която попадна, както и от вирусното заболяване, което попречи на Роберто Баутиста Агут да излезе за четвъртфиналната битка между двата отбора.

Даниил Медведев започна турнира със загуба на първия сет от Мариуш Копил, но след това вдигна категорично нивото си и прегази конкуренцията по пътя си към финала. Особено впечатляващ беше руснакът срещу Гаел Монфис в полуфиналната среща, като го смачка с 6:2, 6:4 за малко повече от час.

Двамата са се срещали два пъти един срещу друг. Първият случай беше през 2016 година на турнира от сериите "Чалънджър" в Портороз (Словения), когато Медведев печели с 2:0 (6:3, 6:2). Вторият им дуел беше далеч по-оспорван, след като на Мастърса в Монте Карло руснакът трудно победи с 2:1 след обрат (6:7, 6:2, 7:5).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички