Без да блести Григор Димитров се разправи с французин за чиста победа на Ролан Гарос


Без да блести Григор Димитров се разправи с французин за чиста победа на Ролан Гарос
Снимка: Getty Images/Gulliver

9712 0

Първата ракета на България Григор Димитров започна с победа своето участие на Ролан Гарос. Хасковлията победи с 6:3, 6:2, 6:2 представителя на домакините в лицето на Грегоар Барер за два часа игра.

Българинът не впечатли с представянето си, като имаше и доста колебания. Все пак в дългите разигравания и геймове показа много по-стабилна и разнообразна игра, която му помогна в двубоя. И двамата допускаха прекалено много непредизвикани грешки, от което на моменти страдаше и качеството на срещата. Освен това, изглежда, че заради лошите метеорологични условия и по тежките топки, Григор скъса почти всичките си ракети, с които разполагаше.

Българският тенисист записа 23 уинъра срещу 31 грешки, при три аса и седем двойни грешки, но в крайна сметка мина рутинно през съименника си от Франция. Съперник на Димитров в спор за място в третия кръг ще бъде словака Андрей Мартин, който се справи също в три сета с португалеца Жоао Соуса.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Много неприятно започна срещата за българина, като допусна пробив още в първия гейм. Григор започна с непредизвикана греша от форхенд, като допусна и двойна грешка. Барер стигна до две възможности за пробив, като първата бе спасена, но след това французинът атакува по правата, уцели линията и поведе.

0:2 - Българинът имаше отлична възможност да върне мигновено пробива, но я пропиля. При 40:15 сгреши къса топка, а след това световният №103 се възползва от добрия си сервис. Григор все пак се добра до още една възможност за пробив след двойна грешка на съперника му, но форхенда му излезе в аут, а след това Барер не допусна повече грешки.

1:2 - Гришо успя да вземе първи гейм в срещата, като и сервисът му помогна бързо да затвори подаването си.

2:2 (пробив) - Българинът намери своя ритъм на игра, като успя да пробие на 0, впечатлявайки отново с ретур.

3:2 - Първият сервис на Григор не бе на ниво, но пък Барер рискуваше с прекалена агресия при втория му сервис и затова грешеше. Това улесни Гришо и взе гейма.

4:2 (пробив) - Първата ни ракета съвсем пречупи съпротивата на съперника си и взе четвърти пореден гейм. При дългите разигравания Гришо показа много по-добра игра,  а френският играч сгреши и къса топка. След това с удар от мрежата българинът затвори гейма с нов пробив.

5:2 - Григор продължи да изпитва сериозни затруднения на първи сервис, като съперникът му отново имаше шанс да стигне до пробив. Все пак не допусна да изпусне преднината си и с уинър от форхенд затвори гейма.

5:3 - Димитров спечели само две точки и прекъсна серията си от 5 поредни гейма.

6:3 - Григор водеше с 40:0, но не успя лесно да затвори сета, като допусна изравняване. При първото му осигурено предимство, удар на французина хвана с малко линията, а при второто Гришо сгреши лесна топка от мрежата. При третото си предимство българинът най-сетне успя да затвори сета, след като навлезе вътре в корта и завърши.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Без особени затруднения французинът взе гейма си, давайки само две точки на Григор.

1:1 - Българинът изпита доста затруднения в този гейм. С агресивна игра Барер стигна до брейкбол. Димитров се измъкна благодарение на добрия си сервис.  Французинът продължи да търси линиите по правата и пак си осигури шанс за пробив, но все пак Гришо се спаси и взе подаването си.

2:1 (пробив) - Григор стигна до точка за пробив при 40:30, след като взе дълго разиграване. След това обаче сгреши от бекхенд по правата. Последва дълго разиграване, където отново французинът отново сгреши от форхенд, а след това Димитров стигна до къса топка и успя да стигне до обрат.

2:2 (пробив) - Димитров подари гейма на съперника си, като допусна две двойни грешки и дори не успя да влезе в разиграване.

3:2 (пробив) - Грешките на двамата продължиха, като до този момент в сета имаха общо 18 непредизвикани. Григор бързо дръпна с 40:0 и макар следващите две точки да бяха за французина, все пак успя да пробие отново.

4:2 - Макар да изостана с 0:30 успя бързо да запише две поредни точки, а след това два дълбоки форхенда взе подаването си.

5:2 (пробив) - След добър ретур на Гришо при равни 30 французинът сгреши и прати топката в аут. След това обаче сгреши и не успя веднага да стигне до пробив. При последвалото предимство обаче добрия бекхенд му помогна и натисна съперника си, което му осигури нов пробив.

6:2 - За разлика от първия сет, този път Гришо бързо затвори подаването си и при първата възможност се възползва, като добрият сервис му помогна.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Един от най-лесните геймове за французина, който бързо затвори на 0.

1:1 - Григор отново допусна двойна грешка, но записа и ас, като затвори гейма на 30.

2:1 (пробив) - Изключително дълъг гейм, в който Григор все пак успя да се пребори и да вземе преднина от пробив и в този сет. След сечен бекхенд си осигури две точки за пробив, но не успя да се възползва от тях. Последваха още три шанса, като при последния след грешки и от двамата Димитров успя да пробие.

3:1 - Григор затвърди пробива си на 30, като вдигна успеваемостта при първу сервис,

3:2 - И Барер не срещна особено затруднения и взе гейма си.

4:2 - Григор допусна седмата си двойна грешка в двубоя, но това не го разколеба и взе подаването си, след като съперникът му сгреши от бекхенд и прати топката в аут.

5:2 (пробив) - Григор успя да стигне бързо до 40:0, но и този път не стигна до пробива по лесния начин. Като за това му "помогнаха" и две скъсани ракети само през това подаване. Французинът допусна три двойни грешки, като успя да спаси и 6 точки за пробив, но при седмата Григор бе достатъчно агресивен, за да я реализира.

6:2 - Григор спаси две точки за връщане на пробив и при първото си предимство успя да затвори двубоя.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Срещата трябваше да започне около 18-19 часа, но заради лоши метеорологичните условия програмата се забави и срещата няма да започне преди 20:30. Досега Димитров и Барер са играли помежду си само веднъж. Това се случи на турнира в Монпелие тази година, като французинът спечели в три сета (6-7, 6-4, 7-5).

Иначе преди тяхната среща на корта трябва да се изиграят следните три двубоя: Юго Умбер – Марк Полманс, Фиона Феро – Хедър Уотсън, Слоун Стивънс – Виталия Дятченко. Победителят от мача между Гришо и Барер ще срещне триумфиралия от двойката Андрей Мартин - Жоао Соуса.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички