Роджър Федерер загуби първото място в световната ранглиста


Роджър Федерер загуби първото място в световната ранглиста
Снимка: Getty Images/Guliver

5573 0

Подсечен бекхенд-ретур в мрежата - това беше краят засега на приказката на най-великия тенисист в историята Роджър Федерер, който допусна изненадваща загуба от таланта от Австралия Танаси Кокинакис - 6:3, 3:6, 6:7 (4), в първия си мач от Мастърса в Маями.

Федерер напусна надпреварата, която спечели миналата година и по този начин загуби достатъчно точки, за да може без игра на върха в световната ранглиста да се върне Рафаел Надал, който обаче тепърва има да защитава огромен брой точки на клей, където пък Федерер не игра миналата година и съответно няма за защита нито една точка и би могъл само да добавя към актива си. Със загубата в Маями още във втори кръг Роджър губи 975 точки, докато Надал, който пропуска турнира, ще загуби 600 точки и така след още една седмица т.е. от 2 април рекордьорът по титли от Големия шлем ще има 8685 точки и слиза на второто място в ранглистата, а Рафа ще е първи с 8770 пункта.

Мачът се превърна в Голгота за швейцареца, след като той спечели 3 точки повече в общо в двубоя, но не успя да пречупи младия си опонент в решителния сет. Нещо повече - Федерер се пропука зловещо от форхенд в решителни моменти - например при 6:5 и 0:30 в своя полза на сервис на противника му, когато и опитът за чип енд чардж не проработи, а Кокинакис запази самообладание, отрази две точки за пробив в решителния сет и издебна момента си в тайбрека, където реализира 2 минипробива срещу само 1 за Федерер.

Иначе в двубоя имаше общо едва 2 пробива - 1 за Федерер в първия сет и 1 за Кокинакис във втория, като и двата бяха в четвъртия гейм на съответния сет. Младият австралиец безспорно постигна най-голямата победа досега в кариерата си и сега ще играе с испанския ветеран Фернандо Вердаско в третия кръг на турнира. А още по-впечатляващо е, че Кокинакис се пребори, след като в третия сет преди тайбрека спечели само 5 точки на сервис на вече бившия номер 1 в света.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички