Рекордът на Щефи Граф падна - Серина Уилямс спечели 23-та титла от Големия шлем


Рекордът на Щефи Граф падна - Серина Уилямс спечели 23-та титла от Големия шлем
Снимка: Guliver/Getty Images

2480 0

Серина Уилямс записа нов рекорд в женския тенис, след като безепелационно победи сестра си Винъс на тазгодишния финал на Australian Open. Серина спечели с 6:4, 6:4, вземайки седма титла в Мелбърн и общо 23-та в турнирите от Шлема, с което изпревари великата Щефи Граф, след като през миналата година загуби два финала от турнири в Шлема, включително в Австралия – срещу Анджелик Кербер.

Преди големия финал Серина водеше с 16:11 победи на сестра си, като беше спечелила последните два мача между двете – преди две години. Сега по-малката сестра спечели отново – може би най-важния мач в кариерата си. С успеха тя отново е номер едно в света.

Първи сет

Мачът започна по възможно най-неприятния за Винъс начин – с пробив в сервиса ѝ, при това той беше реализиран с изключителен минаващ форхенд на Серина, която усети къде сестра ѝ ще забие своя форхенд и реагира на ниво. Веднага обаче си пролича, че в момента Винъс е в по-добра форма от основна линия и моментално върна пробива, като Серина направи три непредизвикани грешки от основна линия, след като сестра ѝ хвана един-два много добри сервиса, които изглежда Серина очакваше, че ще ѝ донесат точката.

Третият гейм от сета се превърна в епична битка, след като вече беше ясно, че Серина играе максимално агресивно на ретур, особено на втори сервис на сестра ѝ. Именно това позволи на 22-кратната шампионка от турнирите на Шлема да пробие отново, макар че Винъс спаси две точки за пробив и имаше на два пъти точка да спечели сервис гейма си, но и в двата случая игра на втори сервис, който Серина наказа безмилостно – 1:2.

Както и Серина, така и Винъс обаче стоеше изключително агресивно на ретур. По-голямата от сестрите не се предаде, при 30:0 направи две страхотни точки, а след това Серина нареди три двойни грешки в опитите си да бъде много агресивна на начален удар и да не позволи на сестра си да я тероризира на ретур – пак рибрейк и 2:2 гейма. Чак след тази серия от пробиви най-после сервиращата успя да спечели подаването си – това беше Винъс, с гейм на 15. Последва и сервис гейм за Серина, която обърна от 0:30 и се спаси от много големи неприятности.

В ключовия седми гейм Серина отново проби – този път тя го стори, печелейки четири поредни точки от 30:0 за Винъс, като особено впечатляваща беше последната точка, когато Серина блокира с ретур много силен плосък сервис на сестра си и моментално след това завърши с бекхенд по правата. За капак в осмия гейм Серина пак обърна гейма от 0:30 и вече затвърди пробива, с което нанесе много силен психологически удар и точно това беше решаващо да спечели сета – с 6:4, завършвайки нещата с два поредни аса.

Втори сет

За разлика от първата част, тази започна с два солидни сервис гейма, но неприятностите за Винъс не закъсняха – 1:1 гейма и 0:40! Точно тогава по-голямата сестра показа шампионското в себе си – пет поредни точки, в които вкара пет поредни първи сервиса и не даде и за секунда инициативата на Серина, разпилявайки я по впечатляващ начин, за да не допусне пробив.

Решителният момент дойде отново в седмия гейм, когато Серина включи на друга скорост от ретур и макар Винъс да спаси две точки за пробив, на третата се предаде след клиничен бекхенд от ретур по диагонала на сестра си – пробив.

Серина трябваше да сервира за историята при 5:4 в своя полза и тогава сестра ѝ оказа последна, страхотна съпротива. Винъс поведе с 30:15 след много дълго разиграване и клиничен къс диагонал, Серина обаче обърна до 40:30 след ново дълго разиграване и още първия мачбол беше реализиран.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички