Почти перфектен: Григор Димитров е в топ 8 на турнира във Вашингтон


Почти перфектен: Григор Димитров е в топ 8 на турнира във Вашингтон
Снимка: Getty Images

9332 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава силното си представяне през годината, след като стигна до втори пореден триумф на турнира във Вашингтон. В столицата на САЩ родният представител нямаше особени проблеми срещу Емил Руусувуори и спечели с 6:4, 6:3. 

Единствените затруденения за българина бяха в първия сет, след като допусна отпускане след ранен пробив и изравняване на резултата, но бързо вдигна оборотите и проби за втори пъти при 5:4 в своя полза и спечели сета. 

Във втората част той отново взе ранан аванс от пробив и не допусна никаква изненада до края. Нещо повече - той не остави на финландеца да вземе повече от две точки в подаванията на българина. 

С триумфа си Димитров се класира за 1/4-финал и подобри постижението си от миналия сезон, когато отпадна на 1/8-финалите. Така той ще добави допълнително точки към световната ранглиста, където в момента е №20. 

ВТОРИ СЕТ 

1:0 - Оспорвано започна втората част. Две грешки на родния представител доведоха до ситуация 30:30, а дълго разиграване след това завърши с грешка при мрежата от страна на световния №55. След като спечели ключовата точка, Гришо лесно затвори подаването си на 30. 

1:1 - Сходна ситуация в подаването на финландеца - 30:30 и дълго разиграване, което обаче беше спечелено от Руусувуори след брилянтна къса топка. И той затвори гейма в следващото разиграване. 

2:1 - Първата пауза в сета дойде при предимство на Гришо, след като затвори гейма с директна точка от сервис (на 30). 

3:1 (пробив) - С отлична игра първо от основната линия, а след това при мрежата, Димитров "дръпна" с 15:30, но прекрасно построена атака на Руусувуори доведе до 30:30, а след това последва бомба от сервис - 40:30. Гришо обаче не се даде - осъществи брилянтна защита при атака при мрежата, а след това реализира страховит форхенд уинър за 40:40. Грешка на финландеца даде първа точка за пробив на българина в сета - нови два отлични форхенда и пробив за Димитров. 

4:1 - Гейм на 15 за Димитров, като единствената точка на съперника му дойде след негов удар в мрежата. 

4:2 - Нов много тежък за финландеца гейм. Димитров стигна до точка за пробив, която все пак Руусувуоли успя да отрази, но равенството се задържа на няколко пъти. Все пак №55 в света успя да се защити след солидна игра от сервис. 

5:2 - Отново гейм на 15 за Димитров. 

5:3 - На два пъти Гришо повеждаше (0:15, 15:30), но финландецът не се предаваше. При 30:30 той почти беше спечелил точката, когато Димитров стигна почти неспасяема къса и направи прехвърлящ удар за уинър и мач-пойнт. Руусувуори с добра игра от основната линия се защити, а след много равенства и пропуснати шансове все пак успя да вземе подаването си. 

6:3 - Гришо спечели на 0 своето подаване и спечели мача. 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - първи подаващ бе Григор, а още първата точка бе решена след много дълго разиграване, в което никой не бъркаше, докато финландецът не пресили топка в аут по дължината. След като и втората точка бе оспорвана, но Димитров сбърка в аут по широчината на корта, до края сервирващият не изпита повече трудности и затвори на 15.

1:1 - дълбоко пласиран удар на аутлинията принуди изненада Руусувуори, който не отигра добре и отговори с аут. Въпреки това успя да заличи преднината на българина, след като излезе на мрежата, а Димитров не успя да пласира в полето красивия си минаващ удар с бекхенд по правата - 15:15. По подобие на първия гейм - до края сервиращият нямаше проблеми и спечели бързо точките си.

2:1 - двамата продължиха да се надстрелват с мощни удари, а ръката на финландеца отново не издържа и пресили топката за 30:15. Следващата точка бе методично спечелена от Димитров след прекрасна атака, в която използва цялата широчина на корта и разхождаше съперника от единия край до другия. Всичко приключи с ретур в мрежата.

2:2 - гейм на 0 за Руусувуори, който записа две директни точки от сервис, както и други две бързи - след грешка от българина и след уинър.

3:2 - подаването на Гришо започна с прекрасна комбинация сервис-мрежа, която обра овациите на публиката след мощен уинър. Директна точка от сервис отново даде предимство за българина за 30:15. Последва обаче критична ситуация за хасковлията, а Руусувуори дори стигна до първа точка за пробив в мача. Тя бе неутрализирана със силен първи сервис. Все пак подаването бе спечелено след аут от съперника и нова директна точка от сервис.

4:2 (пробив) - оспорвано разиграване при 15:15 завърши с удар в горната част от филето на мрежата, след което българинът имаше късмет, тъй като топката се върна в полето на финландеца. След удар от него в аут пък се откриха и първи две точки за пробив пред Димитров. Първата бе пропиляна, след като Гришо се отбраняваше през цялото време, но накрая прати сечен бекхенд в аут. Последва и пресилен форхенд по диагонала, за да се стигне до дюс. След два пропиляни геймбола за Руусувуори Гришо отново стигна до точка за пробив, но тя бе неутрализирана след сечен бекхенд от ретур в аут. Все пак се откри и четвърти шанс за хасковлията след бекхенд по правата в аут, като той най-сетне бе оползотворен след по-дълго разиграване и сечен бекхенд в мрежата от финландеца.

4:3 (пробив) - и в този гейм продължи надстрелването, но ръката на Григор не трепна при 15:15 и в крайна сметка Руусувуори отново сбърка пръв. Последва и директна точка от сервис за 40:15. Късмет за Руусувуори при минаващ удар, след което и двойна грешка, доведоха гейма до дюс. Последва още един пропилян геймпойнт след лоша постройка на тялото от Димитров и удар в аут. След нова грешка пък Руусувуори стигна до точка за пробив, но тя бе неутрализирана след смаш, който Димитров нямаше как да сбърка току пред мрежата. Директна точка от сервис, но и отново пропуснат геймпойнт след маратонска точка, завършила с къса, последвана от изящен прехвърлящ удар от Руусувуори. Поредна двойна грешка пък осигури още една точка за пробив за финландеца, която този път бе оползотворена.

4:4 - набързо Руусувуори дръпна с 40:0 след скоростни точки и грешки от българина. Пробивът бе затвърден моментално след още една непредизвикана грешка от Димитров.

6:4 (пробив) - Димитров взе своето подаване и имаше шанс за пробив при 5-ия сервис гейм на Руусувуори, но при 30:40 допусна грешка. Равенството се задържа на няколко пъти, но Гришо стигна до нова точка за пробив. Разиграването се проточи, но след като бекхенд на Руусувуори излезе в аут, Димитров се поздрави с триумфа в първия сет. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двубоят между българина и финландеца е първи на централния корт в столицата на САЩ. Именно поради това няма да бъде зависим от развоя на предишните срещи и ще започне по план - в 19:00 часа българско време.

Преди лятото на тази година Григор Димитров нямаше нито един двубой с Емил Руусувуори. Само през юни месец обаче те се се изправиха на два пъти - първо на Ролан Гарос, а след това и на Куинс. И в двата случая Гришо записа победи без да загуби сет, но съперникът оказа съпротива. Финландецът отстрани десетият в схемата Нишиока, за да стигне до мача с Димитров.

Победителят от мача между българския състезател и представителя на Финландия ще срещне един от двойката Юго Умбер - Йосуке Уотануки. Те излизат един срещу друг във втори мач на корт "Джон Харис" и трябва да започнат около 20:45-21:15 часа българско време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички