По същата "схема": Григор Димитров пак даде на опонент да помечтае, но го би без проблеми (ВИДЕО)


По същата "схема": Григор Димитров пак даде на опонент да помечтае, но го би без проблеми (ВИДЕО)
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

13814 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Марсилия, част от сериите ATP 250. 32-годишният българин победи представителя на домакините Артур Риндеркнех с 2:0 сета - 6:3, 7:6(3) в отделните части за близо час и половина игра.

По подобие на успеха си във втория кръг срещу Себастиан Корда - и този път Гришо взе без напрежение първия сет, а във втория се стигна до тайбрек. Срещу французина обаче бе далеч по-категоричен и му даде само три точки, след като не допусна нито един минипробив.

Риндеркнех завърши срещата с повече асове - 10 срещу 9, като не допусна нито една двойна грешка срещу две на сметката на българина. Освен това дори имаше по-голям процент вкаран първи сервис - 83 срещу 74. Въпреки това точките, спечелени на първи начален удар, бяха доста повече за Григор (цели 91% срещу 76% за опонента). Прави впечатление обаче и точките на втори сервис, спечелени от французина - цели 90% срещу 63% за Григор.

Голямата разлика дойде оттам, че Димитров не допусна нито една точка за пробив, докато в същото стигна до четири такива. Все пак французинът може да се похвали с факта, че отрази три от тях и бе пробит само веднъж - в първия сет.

Това се случи още в четвъртия гейм. При подаванията на Григор в първата част той спечели само две точки - дошли, когато Димитров сервираше за сета. Във втората част и двамата бяха солидни при подаванията си, като само веднъж българинът бе близо до пробив - когато поведе с 15:40 в петия гейм, но впоследствие не спечели повече точки.

На полуфиналите в надпреварата ще се изправи срещу третия поставен в схемата Карен Хачанов, който е и под номер 18 в световната ранглиста. Двамата са се срещали четири пъти, като във всеки от тях Гришо е побеждавал. Другият полуфинал е между Уго Юмбер и лидера в основната схема Хуберт Хуркач.

Първи сет

1:0 - Григор бе първият сервиращ в мача и набързо поведе с 30:0, но последве и непредизвикана грешка в аут от ракетата му (30:15). Последва плитък ретур и излизане на мрежата от Димитров, както и нова точка след отлично стоп-воле. Подаването бе спечелено след ас.

1:1 - с дълбок ретур Григор затрудни опонента и двамата влязоха в дълго разиграване, което приключи в полза на Димитров след размяна на удари в близост до мрежата. Веднага след това обаче дойдоха два аса за 30:15. По-продължително разиграване приключи с бекхенд в мрежата от българина, а след това Риндеркнех пласира чудесен минаващ удар и спечели подаването си.

2:1 - Гришо потегли в гейма с две директни точки от сервис, а след това дойдоха и два аса за скоростно спечелено подаване на 0.

3:1 (пробив) - опит за прехвърлящ удар от Григор излезе в аут за 15:0, но при следващото излизане на мрежата от французина Димитров вкара чудесен минаващ удар (15:15). Последва излизане на мрежата и от Гришо и пласирана топка до основната линия, с което матира съперника за 15:30. Форхенд по правата в аут от Риндеркнех пък осигуриха първи две точки за пробив за Димитров. Първата бе неутрализирана след ретур в мрежата, но втората бе грабната след нова грешка от форхенда на съперника.

4:1 - след чудесна комбинация по двата края на корта принуди съперника да вдигне топката и последва безпощаден смач от Григор за 15:0, а в следващото разиграване той пласира прекрасна къса топка, която не бе стигната (30:0). Последва ас, а след това и успешно излизане на мрежата и пробивът бе затвърден на 0.

4:2 - Григор бе агресивен на първи сервис на опонента, но изкара ретура си в аут. При следващото разиграване добре смени темпото със сечени бекхенди, преди да принуди Риндеркнех да сбърка след мощен форхенд (15:15). Стигна се до непредизвикана грешка от бекхенда на французина, но след това хитра къса топка от Григор за малко не прехвърли мрежата - 30:30. Французинът от своя страна опита къса, която беше перфектна и остави Димитров без шанс, а след това притисна Григор и излезе на мрежата, а българинът прати минаващия удар в аут.

5:2 - набързо с отлични сервиси, ас и сбъркани ретури, Димитров поведе с 40:0, а накрая си подсигури бърза и лесна точка след нов чудесен начален удар - подаване, спечелено на 0.

5:3 - Риндеркнех натисна по-повдигната от Григор топка и го принуди да сбърка форхенда си в мрежата за 15:0. Дълбок ретур затрудни французина, а Димитров впоследствие си спечели точката след красив смач по острия диагонал. Ретур в аут, а след това и отлично пласиран форхенд уинър от Риндеркнех за 40:15. Последва и ас за край на гейма.

6:3 - Григор поведе в ключовия гейм с 15:0 след грешка от бекхенда на опонента в мрежата. При 15:15 Димитров отигра трудно воле и принуди Риндеркнех да сбърка, но веднага след това българинът допусна неприятна двойна грешка за 30:30. Отлична комбинация от сервис, изкарал съперника от корта, а след това и форхенд по обратния диагонал, превърнал се в уинър за първи сетпойнт. Разиграване приключи с непредизвикана грешка в аут от форхенда на Риндеркнех и сетът бе спечелен.

Втори сет

0:1 - при 15:0 Димитров отигра много лошо своя ретур в аут за 30:0, а след това се стигна до нова директна точка от сервис от французина. Подаването бе спечелено на 0 след ас.

1:1 - хубаво разиграване, при което французинът излезе на мрежата, но Григор го матира с мощен бекхенд. Последва дълбок ретур, който Димитров едва върна, а Риндеркнех веднага атакува в близост до мрежата и стигна до точката - 15:15. Ретур в мрежата, а след това и непредизвикана грешка от форхенд в аут от опонента за 40:15. Гришо спечели подаването си след нов ретур в мрежата от французина.

1:2 - Риндеркнех намери сервиса си в този гейм и набързо поведе с 40:0 след директни точки или след като си печелеше огромно преимущество с началния удар. Той спечели подаването си на 0 след ас.

2:2 - мощен сервис от Григор и ретур в мрежата, а след това и директна точка от начален удар за бърза преднина от 30:0. При следващото разиграване обаче не прецени добре отскока на топката и прати повдигната топка от форхенд в аут. При 40:15 българинът вкара нов чудесен сервис и Риндеркнех изкара ретура си в аут.

Григор Димитров при начален удар

2:3 - непредизвикана грешка от форхенд в мрежата от французина при по-продължително разиграване, а след това Димитров бе близо до фамозен прехвърлящ удар от невъзможна ситуация, но все пак го изкара в аут - 15:15. Ново непредизвикана грешка от съперника за 15:30, а след това отново сбъркан форхенд - този път от водеща позиция и страхотен шанс за уинър. Това осигури две точки за пробив пред българина при 15:40. Първата бе пропусната след грешка при разиграване на втори сервис, а при втората Димитров прати сечен бекхенд ретур в мрежата - отново на втори сервис - дюс. Мощен начален удар и ретур в аут, а след това и ас, за да се измъкне французинът от тежката ситуация.

3:3 - Риндеркнех опита да бъде по-агресивен, но и в двата случая изкара ударите си в аут за 30:0. Последва ас от българина, но след това агресията на французина му донесе успех за мощен уинър от ретур (40:15). Все пак подаването бе спечелено без проблеми след хитро и разнообразно проведено разиграване от Димитров, завършило с грешка от форхенда на опонента.

3:4 - от много трудна позиция Григор пласира отличен удар, а французинът не се справи със сложното дроп-воле и сбърка в мрежата. Контра-пие остави Димитров без шанс, а след това дойде и ретур в мрежата от българина - 30:15. Григор разигра бекхенда си и отвори целия корт, за да завърши с форхенд уинър по обратния диагонал - 30:30. Последваха обаче две директни точки от сервис и подаването бе спечелено.

4:4 - Риндеркнех поведе с 0:15 след умел удар от трудна позиция, принудил Гришо да сбърка. При 15:15 българинът вкара важен ас, а след това си подсигури нова лесна точка от смач след бомбен начален удар (40:15). Подаването бе лесно спечелено и след ретур в аут.

4:5 - геймът започна с ретур в аут, а след това и с мощен форхенд от французина, пласиран на основната линия, който принуди Григор да сбърка. Добрата игра на Риндеркнех продължи и с ас, а геймът приключи бързо-бързо след ретур в аут от Димитров - подаване, спечелено на 0 от опонента.

5:5 - Григор потегли в гейма с ас, а след това последваха нови две лесни идентични точки - мощни начални удари и форхенд уинъри в близост до мрежата - 40:0. Тогава дойде втората двойна грешка на българина в мача, но след разиграване и агресивен форхенд по правата принуди опонента да сбърка и спечели гейма.

5:6 - и Риндеркнех потегли с ас, а след това излезе на мрежата и принуди Григор да рискува и да сбърка форхенда си - 30:0. Агресивен ретур в ъгъла на корта принуди опонента да сбърка, но веднага след това последва и ас от 202 км/ч за 40:15. Подаването бе спечелено след още един мощен ас.

6:6 - директна точка от сервис, а след това и ретур в аут за 30:0. Прекрасен форхенд уинър осигури на Димитров преднина от 40:0, а след това се справи с агресивен ретур и влезе в хубаво разиграване, приключило с форхенд в аут от опонента.

Тайбрек (7:3)

7:3 - Гришо потегли добре с минипробив след грешка от опонента в мрежата. Последва ас за 2:0, а след това и ретур в мрежата след хубав втори сервис, изкарал опонента извън корта - 3:0. Риндеркнех отговори с ас, а след това се стигна до разиграване, в което Григор показа страхотна защита, но накрая бе пречупен с излизане на мрежата и добро стоп-воле. Французинът бе притиснал Димитров след агресивен ретур, но от водеща позиция сбърка бекхенд по правата в мрежата - размяната на полетата дойде при 4:2.

Последва много важна бърза точка след ретур в аут за 5:2. Непредизвикана грешка от форхенда на французина от водеща позиция доведе до 6:2 и три поредни мачбола. Първият бе неутрализиран с ас (6:3). След ретур в аут обаче вторият бе оползотворен - 7:3.

Преди Григор Димитров срещу Артур Риндеркнех

Програмата на централния корт започва в 13:30 часа българско време с двубоя на двойки между Салминен/Руусувуори и Ерлер/Мидлер. Не преди 15:30 един срещу друг се изправят Юго Умбер и Алехандро Давидович Фокина, а след това, но и не преди 16:30 идва ред на Хуберт Хуркач срещу Томаш Махач. Предпоследният двубой е между Джиджен Джан и Карен Хачанов, като той ще започне не преди 19:00 часа.

До този момент Гришо и Риндеркнех са се срещали само веднъж. Това се случва на квалификациите на турнира в Куинс, на който Димитров иска да се впусне още преди основната схема, за да натрупа максимално игрова практика преди предстоящия Уимбълдън.

Тогава българинът надделява с 2:0 сета - 6:3, 7:5 в отделните части. Сега обаче французинът ще бъде окрилен от подкрепата на домакинската публика.

До момента в надпреварата той се справи с Максим Креси (2:1) и с един от поставените - Иржи Лехецка (2:0). Григор Димитров пък започна директно от втория кръг, тъй като е втори поставен в схемата. 32-годишният хасковлия потегли с 2:0 срещу един от най-добрите непоставени в състезанието Себастиан Корда. Малко преди този мач пък - в половината на Григор Димитров, дойде и първата голяма сензация в Марсилия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички